Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Κινηματογραφικό Μποϊκοτάζ μετ' εμποδίων

Έκκληση του Bassemah Darwish <bassemah@gmail.com> της 8ης/9/2007:

Αγαπητή Φιλειρηνική Κοινωνία Πολιτών,

Η κριτική επιτροπή του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Γυναικών του Σαν Ντιέγκο και η διευθύντρια του φεστιβάλ Jennifer Hsu, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση επειδή αποφάσισαν να συνυπογράψουν το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Η ισραηλινή κοινότητα, με αιχμή του δόρατος την Εβραϊκή Αμερικανική Ένωση και το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, επικοινώνησαν με τα ανώτατα κλιμάκια των εταιρικών χορηγών του φεστιβάλ για να ασκήσουν πίεση στο συμβούλιο και στο προσωπικό να ανασκευάσει τη δήλωση για το μποϊκοτάζ και να απολύσουν τη διευθύντρια του φεστιβάλ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Γυναικών του Σαν Ντιέγκο πανικοβλήθηκε και λύγισε από την πίεση δημοσιεύοντας μια δημόσια απολογία και δήλωση ότι αισθάνεται «ντροπή και τρόμο» από τη θέση της διευθύντριας του φεστιβάλ και της κριτικής επιτροπής (sdwff.org/home.html σ.μ. το κείμενο δεν εμφανίζεται πλέον εκεί).

Στη συνέχεια επέδωσαν ένα τελεσίγραφο στη διευθύντρια του Φεστιβάλ με τους εξευτελιστικούς όρους μιας απολογίας και της συμπερίληψης μιας ισραηλινής ταινίας, ή διαφορετικά τον τερματισμό του συμβολαίου της.

Ενωνόμαστε με τη διεθνή κοινωνία των καλλιτεχνών και πνευματικών ηγετών που έδρασαν στην αφύπνιση του κινήματος μποϊκοτάζ Ενάντια στο Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής πριν από 20 χρόνια. Αν και εκείνο το πρωτοπόρο μποϊκοτάζ στρεφόταν εναντίον ενός ρατσιστικού απαρτχάιντ, αυτό το μποϊκοτάζ στρέφεται ενάντια στον βίαιο διαμελισμό δύο λαών για την προσάρτηση εδαφών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι βρισκόμαστε από την πλευρά του στρατοπέδου της Ειρήνης μαζί με άλλους ενσυνείδητους ανθρώπους.

Ως κριτές καλλιτεχνικών ταινιών που υπηρετούν ένα φεστιβάλ που προσφέρει ένα πλαίσιο για την προβολή ταινιών γυναικών δημιουργών, ήταν δύσκολη η απόφαση του αποκλεισμού ορισμένων καλλιτεχνών στη βάση της εθνικής τους ταυτότητας και της πηγής της χρηματοδότησής τους. Ωστόσο, ως ενσυνείδητα μέλη του κόσμου, θεωρήσαμε αυτό το φεστιβάλ ως μια ευκαιρία να γνωστοποιήσουμε στο ευρύτερο κοινό ένα ζήτημα που πολύ εύκολα του αποκρύπτουν. Η Jennifer, περισσότερο από κάθε άλλον στην κριτική επιτροπή, έθεσε σε κίνδυνο το όνομά της, την επαγγελματική της καριέρα, ακόμα και μια αίσθηση ασφάλειας, ερχόμενη αντιμέτωπη με αυτούς τους εξτρεμιστές που εξακολουθούν να την παρενοχλούν. Αυτοί οι κίνδυνοι πάρθηκαν υπολογισμένα στην υπηρεσία της δικαιοσύνης υπέρ του παλαιστινιακού λαού που ζει υπό κατοχή και στην εξορία.

Η Jennifer εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από τη δήλωση του Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, υπάρχουν ήδη αρκετά άρθρα σε blog και σε εκδόσεις (κυρίως εβραϊκές) που της επιτίθενται και συνεχίζουν να επικρίνουν το συμβούλιο επειδή δεν την απέλυσε αμέσως. Αυτά τα άρθρα θα εξακολουθήσουν να πλημμυρίζουν το διαδίκτυο και πιθανά τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Διεξάγεται ήδη μια ισχυρή εκστρατεία εναντίον μας και συνειδητοποιούμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας ως κοινότητα ή διαφορετικά να επιτρέψουμε στις ήδη ισχνές φωνές μας να πνιγούν μέσα στις ψευδείς κατηγορίες και τα ασύστολα ψέματα.

Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις πεποιθήσεις μας, αντί να ζαρώσουμε στη γωνιά μας, γνωρίζοντας ότι η σιωπή μας θα ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο αυτό.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την κοινωνία πολιτών να δράσει: παρακαλούμε απευθύνετε μια απάντηση στα μέσα ενημέρωσης που να είναι τουλάχιστον ίση, αν όχι μεγαλύτερη, από την κάλυψη που έχει ήδη δοθεί, η οποία συκοφαντεί, διαστρεβλώνει και φιμώνει τη συζήτηση γύρω από το μποϊκοτάζ και την ευρύτερη Ισραηλινό-Παλαιστινιακή σύγκρουση. Απευθυνθείτε σε όλες τις επαφές σας στα μέσα ενημέρωσης, καλέστε το συμβούλιο, τους χορηγούς του φεστιβάλ και ειδησεογραφικές πηγές και εκφράστε την υποστήριξή σας προς τη διευθύντρια του φεστιβάλ και το δικαίωμα της κριτικής επιτροπής να ασπάζεται το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Πληροφορίες επικοινωνίας υπάρχουν στο τέλος του κειμένου.

Ας κινητοποιηθούμε γύρω απ’ αυτό το σκοπό για να συνεχίσουμε αυτό που η διευθύντρια και η κριτική επιτροπή του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Γυναικών του Σαν Ντιέγκο ξεκίνησαν – την ανάδειξη μιας καθολικής ανθρωπιστικής κρίσης και τις μη βίαιες μεθόδους αντίστασης.

Σας ευχαριστούμε,

Jennifer Hsu & Bassemah Darwish

«Ένα μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον μιας πολιτικής και των θεσμών που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική, είτε ενεργά είτε σιωπηρά. Στόχος του δεν είναι η απόρριψη, αλλά η έλευση της αλλαγής». John Berger, κριτικός τέχνης, μυθιστοριογράφος και ζωγράφος

Διοικητικό Συμβούλιο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Γυναικών του Σαν Ντιέγκο: Yvonne Silva Multicultural Events Coordinator for The San Diego Union-Tribune (619) 293-2605 yvonne.silva@uniontrib.com Amy Berry Community Relations Manager for Cox Communications (619) 266-5286 amy.berry@cox.net amy.berry@cox.net> Renee Herrell Founder of San Diego Women Film Foundation, Nonprofit Fundraising Consultant (619) 688-9498 renee@reneeherrell.com Carrie Shields Public relations manager for Bailey Gardiner (BG) (619-295-8232 x108) carrie@baileygardiner.com Shannon O'Connor shannon720@gmail.com Festival Sponsors: Cox Communications Sony Electronics Fox6 Signonsandiego.com <http://signonsandiego.com/> San Diego Daily Transcript Channel 933 Museum of Photographic Arts Chipotle Pick Up Stix Karl Strauss

Δεν υπάρχουν σχόλια: