Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Γάζα χωρίς πετρέλαιο, οι επιπτώσεις

Λωρίδα της Γάζας, 11 Απριλίου 2008

Πηγή: Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στον Αποκλεισμό, http://www.freegaza.ps/english

Ποιες είναι τελευταίες επιπτώσεις της διακοπής τροφοδοσίας πετρελαίου στη Γάζα; Καθώς το Ισραήλ διακόπτει την τροφοδοσία πετρελαίου στη Γάζα… η ζωή πλησιάζει στο τέλος της.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στον Αποκλεισμό (PCAS), Jamal N. El khoudary, προειδοποίησε για όξυνση της κρίσης καθώς η έλλειψη καυσίμων πλήττει σκληρά τη Γάζα και παραλύει ολοκληρωτικά κάθε ίχνος ζωής.

Τόνισε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση είναι μία μόνο άσχημη πλευρά του αποκλεισμού μαζί με την οικονομική, την υγειονομική, την εκπαιδευτική και την περιβαλλοντική κατάρρευση.

«Αυτό που διαδραματίζεται στη Γάζα παραβιάζει κάθε χάρτα της ανθρωπιστικής νομοθεσίας και των συνθηκών της Γενεύης» δήλωσε.

Αναφορικά με την τελευταία κρίση των καυσίμων εξήγησε τις άμεσες επιπτώσεις:

1. Πάνω από το 85% των οχημάτων στη Γάζα έχουν ακινητοποιηθεί λόγω έλλειψης καυσίμων. Το υπόλοιπο 15% θα ακινητοποιηθεί εντός ολίγων ημερών.

2. Πάνω από το 65% των ασθενοφόρων και των φορτηγών έχει επίσης ακινητοποιηθεί και σύντομα θα συμβεί το ίδιο για το σύνολο των οχημάτων αυτών.

3. Οι δημοτικές και οι υπηρεσίες των τοπικών κοινοτήτων που λειτουργούν με καύσιμα έχουν σταματήσει.

4. Τα πόσιμα και αρδευτικά πηγάδια είναι μερικώς ανενεργά και σύντομα θα σταματήσουν να αντλούν νερό για τους πολίτες. Τα αγροτικά προϊόντα θα σταματήσουν να ποτίζονται και θα απονεκρωθούν προτού καταναλωθούν.

5. Οι ψαράδες δεν θα μπορούν να αλιεύουν στα παλαιστινιακά ύδατα καθώς οι μηχανότρατες χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν.

6. Τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία και στις κλινικές σύντομα θα σωθούν. Συνεπώς αν η Γάζα χτυπηθεί με ενεργειακό μπλακ άουτ, δεκάδες πολίτες θα πεθάνουν.

7. Πάνω από 40 εκατομμύρια λίτρα λυμάτων και ανεπεξέργαστου νερού πετιούνται καθημερινά στη Μεσόγειο θάλασσα. Η περιβαλλοντική κρίση άρχισε να εξυφαίνει τρομερά ανθρωπιστικά διλήμματα στους ανθρώπους.

8. Τα λύματα διαρρέουν προς τα υπόγεια πηγάδια μαζί με το πάγωμα της διαδικασίας επεξεργασίας των λυμάτων νότια από τη Λωρίδα της Γάζας.

9. Οι μαθητές των σχολείων, των κολεγίων, των πανεπιστημίων και των νηπιαγωγείων δεν μπορούν να φτάσουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνεπώς η εκπαιδευτική διαδικασία έχει παραλύσει ολοσχερώς.

10. Οι γιατροί, οι νοσοκόμοι/ες, οι ασθενείς και οι υπάλληλοι των νοσοκομείων δεν μπορούν να φτάσουν στις κλινικές, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία. Συνεπώς, σύντομα θα δημιουργηθούν τρομακτικές υγειονομικές επιπλοκές και θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

11. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα δεν μπορούν πλέον να πάνε στη δουλειά τους, ειδικά εκείνοι που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

12. Δίκτυα σταθερής, κινητής τηλεφωνία και διαδικτύου θα πάψουν να λειτουργούν εντός ολίγων ημερών, ιδιαίτερα αν συμβεί μπλακ άουτ.

13. Οι προμηθευτές δεν μπορούν να παραδώσουν τρόφιμα σε αγορές και σε καταστήματα. Συνεπώς θα προκληθεί διατροφική ανισορροπία ιδιαίτερα στα παιδιά και τα βρέφη που χρήζουν ολοκληρωμένης διατροφής.

Συμπερασματικά, οτιδήποτε λειτουργεί με παράγωγα πετρελαίου θα σταματήσει. Άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: