Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Παράγων Κάρτερ

Την επόμενη Δευτέρα θα υπάρξει επίσημη απάντηση της Χαμάς στην ανεπίσημη ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ.

Ο Κάρτερ σε διάστημα δύο εβδομάδων συναντήθηκε με ηγέτες της Χαμάς στην Αίγυπτο και τη Συρία καθώς και τους προέδρους των δύο αυτών χωρών, Μουμπάρακ και Άσαντ αντίστοιχα. Στη συνάντηση με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς στη Συρία Χαλέντ Μεσάλ παραβρέθηκαν και οι Musa Abu Marzuq και Mohmmed Nazzal.

Η πρόταση Κάρτερ κάνει λόγο για παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ’67, όρο αμφιλεγόμενο για το κίνημα της Χαμάς.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Συρίας επιβεβαίωσε τα ισραηλινά δημοσιεύματα ότι έχει επικοινωνία με το Ισραήλ μέσω τρίτου εταίρου διερευνώντας την πιθανότητα επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διπλωμάτες στη Δαμασκό ο τρίτος εταίρος είναι η Τουρκία. Ο Άσαντ πάντως δήλωσε ότι μυστικές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν και οτιδήποτε διαμειφθεί θα γνωστοποιηθεί στη συριακή κοινή γνώμη.

Παράλληλα στη Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς και συζήτησαν το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνόδου για τη Μέση Ανατολή, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του «θα επιβεβαίωνε τη σημασία της Ρωσίας στην περιοχή και θα ισχυροποιούσε το ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία».

Την Παρασκευή το Ισραήλ σφράγισε τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τουλάχιστον δέκα μέρες με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα. Τανκς και στρατός ακροβολίστηκαν στα συνοριακά περάσματα για να εμποδίσουν την είσοδο Παλαιστινίων.

Το Σαββατοκύριακο η Χαμάς πυροδότησε δύο τζιπ γεμάτα εκρηκτικά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας-Ισραήλ. Ακολούθησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά μαχητές της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: