Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007

Επήλθε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Πηγή: Associated Press

Αργά την Πέμπτη υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στο ιερό τέμενος της πόλης της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με αυτήν ο Ισμαήλ Χανίγιε (Χαμάς) θα παραμείνει πρωθυπουργός. Συνολικά η Χαμάς θα λάβει εννέα υπουργεία και η Φατάχ έξι. Εννέα επιπλέον υπουργικές θέσεις θα δοθούν σε ανεξάρτητους και σε μικρότερες οργανώσεις.

Οι κύριες διαφωνίες επικεντρώνονταν γύρω από τρία υπουργεία –Εξωτερικών, Οικονομικών και Εσωτερικών- καθώς και τη διατύπωση με την οποία το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα αναφέρεται σε προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

Τελικά, η νέα συμμαχία υπόσχεται να «σεβαστεί» τέτοιου είδους συμφωνίες αντί να «δεσμευτεί από αυτές», όπως αρχικά είχε ζητήσει ο Αμπάς, και παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τη νέα συμμαχική κυβέρνηση.

Ένα πρώτο δείγμα αντιδράσεων του Ισραήλ ήταν η επανάληψη από την κυβερνητική εκπρόσωπο Miri Eisin των όρων της διεθνούς κοινότητας, η οποία όμως δεν αποσαφήνισε αν η συμφωνία της Μέκκας ικανοποιεί το Ισραήλ.

Στην τελετή της Πέμπτης δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης. Ο Χανίγιε επίσημα επικεφαλής της νέας συμμαχίας θα πρέπει να καλύψει τις υπουργικές θέσεις μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Δύο από τα τρία καίρια υπουργεία έχουν ήδη ανατεθεί ανεπίσημα σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών. Ο Salam Fayyad, ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών στις κυβερνήσεις της Φατάχ και θεωρείται αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα, αναμένεται να παραμείνει στη θέση αυτή. Ο Ziad Abu Amr, ανεξάρτητος, αναμένεται να οριστεί υπουργός Εξωτερικών. Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι έχουν προτείνει έναν πρώην στρατιωτικό εισαγγελέα, τον Hammoudeh Jarwan (Φατάχ), ως νέο υπουργό Εσωτερικών. Η θέση θεωρείται κλειδί επειδή ο υπουργός ελέγχει διάφορα τμήματα ασφαλείας, ενώ στον Αμπάς παραμένει ο συνολικός έλεγχος των μονάδων. Ο Ahmed Yousef, σύμβουλος του Χανίγιε, δήλωσε ότι δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο όταν τον πρότεινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο

Jarwan δήλωσε σε ιστοσελίδα συνδεόμενη με τη Χαμάς «εκτιμώ και σέβομαι την εμπιστοσύνη που μου δείχνει η Χαμάς παρά το γεγονός ότι είμαι μέλος της Φατάχ» συμπληρώνοντας ότι δεν τον έχουν ενημερώσει ακόμη σχετικά.

Στη Γάζα οι δρόμοι πλημμύρισαν με πανηγυρισμούς με την ελπίδα ότι η συμφωνία δεν θα τερματίσει μόνο τις συγκρούσεις αλλά και το μποϊκοτάζ της διεθνούς βοήθειας. Οι κάτοικοι χόρευαν στους δρόμους, είχαν κολλήσει τα χέρια τους στις κόρνες των αυτοκινήτων και έριχναν πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν τη συμφωνία Χαμάς-Φατάχ με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο. Σε ένδειξη ενότητας ορισμένοι οδηγοί ανέμιζαν μαζί πράσινες σημαίες της Χαμάς και κίτρινες της Φατάχ. «Οι άνθρωποι είναι διστακτικοί» λέει ο 24χρονος Maysra Balawi «σήμερα είναι γιορτή, είναι η πρώτη αποκλειστικά χαρούμενη κινητοποίηση που είδα ποτέ στη Γάζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: