Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Με αυταπάτες ειρήνευσης

Την Τετάρτη αναμένεται η συνάντηση Αμπάς-Ολμέρτ για τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου ειρηνευτικής συμφωνίας για τη σύνοδο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Ισραήλ η σύνοδος στην καλύτερη περίπτωση θα ωθήσει τους διαπραγματευτές στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα «ζωτικά» ζητήματα, όπως ο διαχωρισμός της Ιερουσαλήμ και τα μελλοντικά σύνορα.

Η πλευρά Αμπάς φημολογείται ότι κυκλοφορεί σε παλαιστινίους ηγέτες κείμενο-πλαίσιο για σχολιασμό. Σύμφωνα με το Associated Press το κείμενο θέλει τους Παλαιστινίους διατεθειμένους να ανταλλάξουν γη με το Ισραήλ και να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στο εβραϊκό κράτος, αλλά και να απαιτούν την επιστροφή όλων των περιοχών της Ιερουσαλήμ που κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967. Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου κειμένου.

  • Η κυβέρνηση της Χαμάς είναι «έτοιμη να προσφέρει εκεχειρία αυτή τη στιγμή» δήλωσε την Κυριακή ο ανώτατος αξιωματούχος της Mohammed Awad, αλλά το Ισραήλ διαμήνυσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να την αποδεχτεί.
  • Το Ισραήλ αποφάσισε τη μετεγκατάσταση της έδρας της αστυνομίας σε νέο αρχηγείο στη Δυτική Όχθη, στην περιοχή Ε-1 που βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Ήδη οικοδομείται τετραώροφο κτίριο εκεί γι’ αυτό το σκοπό. Η Ε-1, έκτασης 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων είχε ενταχθεί σε σχέδιο κατασκευής 3.500 σπιτιών, αρκετών ξενοδοχείων και βιομηχανικού πάρκου, αλλά οι ΗΠΑ το φρέναραν. Αν η Ε-1 οικοδομηθεί από το Ισραήλ, ουσιαστικά αποκόβεται η Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη.
  • Εκατοντάδες Ισραηλινοί έστησαν την Κυριακή νέα φυλάκια εποικισμών στη Δυτική Όχθη και αρκετοί πέρασαν εκεί τη νύχτα. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα φυλάκια θα απομακρυνθούν τη Δευτέρα.
  • Η Αίγυπτος επέτρεψε σε δεκάδες Παλαιστινίους να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της Κυριακής. Παγιδευμένοι στην Αίγυπτο από τα μέσα Ιουνίου, μερικοί είναι εξέχοντα μέλη της Χαμάς και η κίνηση αποτελεί σπάνιο δείγμα συνεργασίας του καθεστώτος της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: