Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Oι τέσσερις ακτιβιστές της Ελβετίας

Οι τέσσερις ακτιβιστές της Ελβετίας μετέτρεψαν τη δίκη τους σε μια ψυχωμένη υπεράσπιση του παλαιστινιακού αγώνα και καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Μέση Ανατολή. Ακολουθεί το δελτίο τύπου και η διακήρυξη που διάβασαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου:

Σήμερα (30/10/2007), οι τέσσερις ακτιβιστές που εισέβαλαν στο χώρο του γηπέδου κρατώντας πανό που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» - «Μποϊκοτάζ στο Απαρτχάιντ» κατά τη διάρκεια του προκριματικού της Ελβετίας με το Ισραήλ στάθηκαν στο εδώλιο στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 υποστηρικτές για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Σους μισούς από αυτούς δεν επιτράπηκε η είσοδος στη δικαστική αίθουσα, αν και επρόκειτο για δημόσια ακρόαση.

Καθώς ο δικαστής ξεκίνησε να διαβάζει τα πρακτικά της υπόθεσης κατά την έναρξη της ακρόασης οι παριστάμενοι στην αίθουσα άρχισαν αυθόρμητα να χειροκροτούν.

Οι κατηγορούμενοι δεν εξέφρασαν προσωπικές απόψεις για τον εαυτό τους ή την υπόθεση, αντ’ αυτού διάβασαν μια διακήρυξη προς το ακροατήριο σχετικά με την αδικία της ακροαματικής διαδικασίας και με την ενέργεια στο στάδιο, έχοντας τα νώτα τους γυρισμένα προς τη δικαστική έδρα.

Την ώρα που αναγορεύονταν η ποινή, μέλη του ακροατηρίου άρχισαν να διαδηλώνουν μέσα στην αίθουσα κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Μποϊκοτάζ στο Απαρτχάιντ» και «Η Αλληλεγγύη μας δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου – Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Η μία κατηγορία κατέρρευσε ενώ για εκείνη της διατάραξης της δημόσιας τάξης επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο με αναστολή.

Ακολουθεί η διακήρυξη που διαβάστηκε στο δικαστήριο:

Διακήρυξη της δικαστικής ακρόασης στη Βασιλεία της 30ής Οκτωβρίου 2007

Σήμερα βρισκόμαστε κατηγορούμενοι ενώπιον του νόμου επειδή επιλέξαμε στρατόπεδο σε μια πολιτική σύγκρουση.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου του 2005 χρησιμοποιήσαμε την περίσταση του προκριματικού αγώνα της Ελβετίας εναντίον του Ισραήλ στο στάδιο του Αγ. Ιακώβου της Βασιλείας για μια πράξη διαμαρτυρίας. Στο 53ο λεπτό τρέξαμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο με δύο πανό απαιτώντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Μποϊκοτάζ στο Απαρτχάιντ». Το πράξαμε αυτό για να προσελκύσουμε προσοχή στην κατάσταση στην Παλαιστίνη. Θέλαμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό που καταπιέζεται, εκδιώκεται, βασανίζεται και δολοφονείται από την αστυνομία και τον ισραηλινό στρατό εδώ και πάρα πολύ καιρό – όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης. Το έτος 2007 είναι η θλιβερή επέτειος τεσσάρων δεκαετιών κατοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και των Υψιπέδων του Γκολάν.

Με την ενέργειά μας θέλαμε να διαδηλώσουμε ξεκάθαρα την αλληλεγγύη μας προς τον πληθυσμό της Παλαιστίνης και τις προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον καλέσαμε σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων. Είμαστε απολύτως πιστοί στη θέση αυτή.

Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μία κατάσταση, κατά την οποία ένα ελβετικό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος μας, επειδή εκφράσαμε τη γνώμη μας σε μια ενέργεια με πανό σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτή η κατάσταση ανακύπτει από μια ισορροπία δυνάμεων που δεν είναι προς όφελός μας αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναγνωρίζουμε αυτό το δικαστήριο. Συνεπώς αυτό το δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη διακήρυξή μας. Δεν χρειαζόμαστε ούτε και αναγνωρίζουμε οποιονδήποτε θέλει να παρέμβει στις ζωές μας και στις πολιτικές μας ενέργειες με τέτοιο τρόπο. Οι πολυάριθμες δηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν την ενέργειά μας, μας ενθαρρύνουν στη στάση μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στους πολιτικούς μας αγώνες, ειδικά εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό μας σε μια κατάσταση όπως η σημερινή.

Μέχρι την ίδια αυτή μέρα, οι άνθρωποι στα Παλαιστινιακά εδάφη εξαναγκάζονται να ζουν υπό συνθήκες τρομερές. Το ισραηλινό κράτος έχει διαμελίσει και στο κύριο μέρος περικυκλώσει τα παλαιστινιακά εδάφη χτίζοντας φράκτες και τείχη. Οι ζωές των Παλαιστινίων γίνονται όλο και περισσότερο όπως οι ζωές των φυλακισμένων. Η περιορισμένη ελευθερία κίνησης, οι έλεγχοι σε οδοφράγματα, ο φόβος και η μόνιμη απειλή του θανάτου είναι μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων στην Παλαιστίνη. Σ’ αυτή την εποχή των ιμπεριαλιστικών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να υπάρχει λύση αυτοδιάθεσης στον ορίζοντα για τους Παλαιστινίους. Ακριβώς το αντίθετο: οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να υποφέρουν υπ’ αυτό το μόνιμο καθεστώς πολέμου.

Την ίδια αυτή στιγμή που μιλάμε, οι Παλαιστίνιοι δέχονται επιθέσεις με νέους τρόπους διαφορετικούς από τον στρατιωτικό επιθετικό πόλεμο ενάντια στον Λίβανο το 2006, που είχε σκοπό να αυξήσει την πίεση στον αστικό πληθυσμό: από την Κυριακή η ισραηλινή κυβέρνηση μειώνει τις προμήθειες πετρελαίου στη Λωρίδα της Γάζας και επιφυλάσσεται να διακόψει προσωρινά την ηλεκτροδότηση μελλοντικά. Με τέτοιου είδους μέτρα ο πόλεμος της καταπίεσης και του εκφοβισμού έχει επίσης γίνει πόλεμος οικονομικής φθοράς με στόχο να πλήξει σφόδρα το ενάμιση εκατομμύριο των ανθρώπων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, το Ισραήλ και οι συνεργοί του φαίνονται ολοένα και περισσότερο να προετοιμάζονται να σπείρουν τον όλεθρο σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους: το μαρτυρούν οι συνεχείς απειλές που εκδίδονται εναντίον της Συρίας και του Ιράν.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εξακολουθεί να παρακολουθεί αυτά τα εγκλήματα και αποφεύγει προσεκτικά να μην εμπλακεί. Και όχι μόνο: η Ελβετία είναι μία από τις χώρες που υποστηρίζουν ενεργά το Ισραήλ προμηθεύοντας όπλα και εισάγοντας ισραηλινά προϊόντα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, όπως βλέπουμε στα ελβετικά σουπερμάρκετ.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να εναντιωνόμαστε σε κάθε πόλεμο με όλα τα μέσα και ότι στους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές πρέπει να αποδίδεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Δεν θα αποδεχτούμε πολιτικές απαρτχάιντ από μέρος του κράτους του Ισραήλ, ούτε θέλουμε να βλέπουμε την Ελβετική Κυβέρνηση να προσφέρει απευθείας ή έμμεση υποστήριξη σ’ αυτές τις πολιτικές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους Παλαιστινίους μέχρις ότου η Παλαιστίνη λευτερωθεί και ο κόσμος γίνει ένας τόπος χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση!

Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ!

Γκρεμίστε το τείχος του απαρτχάιντ!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: