Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Περί συνόδου και άλλων

Από το Palestinian Information Center:

Διεξαγωγή συνομιλιών Χαμάς - Φατάχ

Διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Χαμάς και Φατάχ μετά το τέλος του Ραμαζανιού εξήγγειλε την Τετάρτη ο Ισμαήλ Χανίγιε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του διαχειρίζεται προσωρινά τη Λωρίδα της Γάζας. «Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε με τη Φατάχ σε μια αραβική πρωτεύουσα και έχουμε θέσει ένα όραμα επίλυσης» είπε.

Ανακοίνωση της Χαμάς εξήρε τη σημασία του εσωτερικού διαλόγου ως του μοναδικού τρόπου επίτευξης της ενότητας του παλαιστινιακού λαού και κάλεσε τον λαό με αφορμή τον εορτασμό του Eid να επιδείξει αλληλεγγύη και αληθινό πνεύμα αδελφοσύνης και συγχώρεσης.

Παράλληλα ωστόσο το κίνημα της Χαμάς αποκάλυψε σχέδιο κλιμάκωσης των επιθέσεων της κυβέρνησης Φαγιάντ εις βάρος των μελών του στη Δυτική Όχθη με το πέρας του Eid Al Fitr. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για προετοιμασία εκ μέρους της κυβέρνησης της Φατάχ ενός άγριου πολέμου με εκστρατείες απαγορεύσεων, αποκλεισμών, κυνηγητών και απαγωγών αμέσως μετά το τέλος των εορτών.

Αναφορικά με την «ειρηνευτική» σύνοδο του Νοεμβρίου ο βουλευτής της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι η ισραηλινή κατοχή δεν είναι έτοιμη να καταβάλει το οιονδήποτε πολιτικό τίμημα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά θα προσφέρει μόνο προσεκτικά διατυπωμένες μη δεσμευτικές πολιτικές δηλώσεις που είναι κενές περιεχομένου. Υπό το φως ενός τέτοιου πολιτικού χειρισμού, κάλεσε την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής να αναλογιστεί εκ νέου τη συμμετοχή της στη σύνοδο, επειδή αυτή θα σημάνει εμπλοκή στην απόπειρα εξόντωσης της παλαιστινιακής υπόθεσης. Επίσης κάλεσε τις αραβικές χώρες να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο και να πάρουν θέση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Μια Ισραηλινό-Παλαιστινιακή Διακήρυξη Αρχών;

Απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Alternative Information Center στις 9/10/2007.

Για μια ακόμη φορά η ισραηλινή ηγεσία κοροϊδεύει την παλαιστινιακή.

Επιπροσθέτως: για μια ακόμη φορά, οι παλαιστίνιοι ηγέτες είναι έτοιμοι να πιαστούν κορόιδα απ’ αυτούς που κατονομάζουν, χωρίς να κοκκινίζουν, ως ισραηλινούς εταίρους τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ένα κείμενο κυκλοφορεί, που αντανακλά ένα είδος «διακήρυξης αρχών» επεξεργασμένο από τους συμβούλους των Ολμέρτ και Αμπάς. Το κείμενο ανακυκλώνει, μέσες άκρες, τις «λύσεις» που σχεδιάστηκαν από τους συμβούλους του Μπιλ Κλίντον στην Τάμπα (2001) και στις οποίες συναίνεσε ο εκλιπών παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ.

Όταν το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Maan δημοσίευσε το κείμενο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με αυτό… πράγμα που δεν σημαίνει τίποτα.

Ο σκοπός του σχεδιασμού και εν συνεχεία της διαρροής ενός τέτοιου κειμένου είναι προφανής: να δημιουργηθεί εντός της παλαιστινιακής κοινωνίας η (ψεύτικη) εντύπωση μιας βιώσιμης και αποδεκτής συμφωνίας, ενώ στην πραγματικότητα τίθεται υπό διαπραγμάτευση μια «μακροχρόνια συμφωνία προϋποθέσεων» που δεν θέτει υπό θεμελιώδη αμφισβήτηση την κατοχή ή τις ενέργειες μαζικού εποικισμού.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς φαίνεται να δέχεται τρομακτικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον, με στόχο την παρουσίαση μιας τέτοιας διακήρυξης αρχών στην προκαθορισμένη σύνοδο της Ουάσιγκτον. Η αντίθετη πίεση από τον παλαιστινιακό λαό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι καθόλου λιγότερο θεμελιώδης. Ακόμη χειρότερα: η διενέργεια συνομιλιών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και η αποδοχή δείπνων στην οικία του, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο και μαζικές δολοφονίες στη Γάζα, είναι κάτι πολύ χειρότερο από κακογουστιά.

Τι μπορεί να συμβεί για να αρθούν αυτές οι αντιφάσεις;

Η πρώτη εκδοχή είναι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση. Αυτή η εκδοχή είναι η λιγότερο πιθανή, γνωρίζοντας ότι υπουργός Άμυνας είναι ο Εχούντ Μπαράκ, ένας άνθρωπος που ουδέποτε πίστεψε σε διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνει καθημερινά ότι «δεν υπάρχει εταίρος». Ο Μπαράκ θα συνεχίσει να επιτίθεται, όποια κι αν είναι η πολιτική γραμμή του Εχούντ Ολμέρτ και της υπόλοιπης κυβέρνησης. Θα έχει την υποστήριξη του κόμματος του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που μετέχει στην κυβέρνηση αλλά συμπεριφέρεται ως αντιπολιτευτικό κόμμα.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να σταματήσουν τα αδιανόητα δείπνα του Αμπάς και της οικογένειας Ολμέρτ. Ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί. Όχι επειδή η Αλίζα Ολμέρτ είναι τόσο καλή μαγείρισσα, αλλά επειδή η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί να συνεχιστεί το σόου.

Συνεπώς η εκδοχή που απομένει είναι για τον Μαχμούντ Αμπάς να συνεχίσει να συνομιλεί και να χαμογελάει ενώ ο ίδιος ο λαός του δέχεται μία βάρβαρη και αιματηρή επίθεση. Ως αποτέλεσμα, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία της ΟΑΠ θα χάσει τη μικρή λαϊκή νομιμοποίηση που του έχει απομείνει, και θα γίνει μέρος της άδοξης λίστας των ηγετών που έχουν δρασκελίσει ανεπιστρεπτί τις γραμμές της εθνικής νομιμοποίησης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η διακήρυξη αρχών των 8 σημείων που διέρρευσε στο πρακτορείο ειδήσεων Maan

Μετάφραση της 1ης σελίδας της διακήρυξης:

«Η ισραηλινή ηγεσία και η ηγεσία της ΟΑΠ πρέπει να εμπλακούν άμεσα σε μια επιχείρηση που όταν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση δύο κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Με βάση μια στοιχειώδη διακήρυξη αρχών και σημείων κατανόησης ως ακολούθως:

1. Το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή της Δυτικής Όχθης μέσα σε συμφωνημένη χρονική περίοδο. Σταδιακή αποχώρηση και εκκένωση των ισραηλινών εποικισμών. Κάθε εκκενωθείσα περιοχή θα παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή όπου θα επικρατήσουν ο νόμος και η τάξη. Και ο νόμος και η τάξη θα εγκαθιδρυθούν στη Γάζα στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να δει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ως μια ενιαία πολιτική οντότητα.

2. Ένα άοπλο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες των συνόρων θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες περί ασφάλειας, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές απαιτήσεις. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια ισότιμη εδαφική ανταλλαγή. Το Ισραήλ θα διατηρήσει ορισμένα εποικιστικά συγκροτήματα και θα διατηρήσει τη γεωγραφική συνέχεια και τους ορίζοντες μιας οικονομικής ευημερίας στην Παλαιστίνη.

3. Θα υπάρχουν δύο πρωτεύουσες στην Ιερουσαλήμ, μία για το Ισραήλ και μία για την Παλαιστίνη. Οι ισραηλινές γειτονιές θα τεθούν υπό την ισραηλινή κυριαρχία και οι αραβικές γειτονιές υπό παλαιστινιακή κυριαρχία. Θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο αρχών η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της ζωής των ανθρώπων.

4. Ειδικές συμφωνίες θα ετοιμαστούν για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα Ιερά σημεία για όλες τις θρησκείες. Μια ειδική διαχειριστική αρχή θα εγκαθιδρυθεί για να οργανώσει την πρόσβαση και των δύο λαών στα Ιερά σημεία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

5. Η Παλαιστίνη θα διακηρυχθεί εθνική πατρίδα του παλαιστινιακού λαού και το Ισραήλ θα διακηρυχθεί εθνική πατρίδα του εβραϊκού λαού.

6. Μια δίκαιη λύση θα συμφωνηθεί αναφορικά με το πρόβλημα των παλαιστινίων προσφύγων με την αναγνώριση των δεινών τους και με κατανόηση των ατομικών τους δικαιωμάτων μέσα στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης.

7. Και οι δύο πλευρές θα διακηρύξουν τον τερματισμό της σύγκρουσης και θα πασχίσουν να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη κατά το μέγιστο δυνατό και οι δύο πλευρές θα βάλουν τα δυνατά για να συνεργαστούν εναντίον κάθε όψης τρομοκρατίας και βίας από όποια πλευρά και των δύο κρατών κι αν προέρχεται εναντίον της άλλης.

8. Και οι δύο πλευρές θα θεωρήσουν ότι αυτή η συμφωνία είναι σύμφωνη με τις αρχές της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που προτάθηκε από την Αραβική Λίγκα. Και οι δύο θα καλέσουν την Αραβική Λίγκα να λάβει θετικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας. Θα καλέσουν επίσης τη διεθνή κοινότητα και το Διεθνές Κουαρτέτο να παρέμβουν και να παράσχουν βοήθεια με διάφορους τρόπους για να προχωρήσει η συμφωνία.

Αυτή η συμφωνία που βασίζεται στις 8 αρχές θα πρέπει να ευοδωθεί πριν την προωθούμενη από τις ΗΠΑ ειρηνευτική σύνοδο του φθινοπώρου. Μετά θα προταθεί και θα καταγραφεί όπως τα διεθνή ψηφίσματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αμέσως μετά τη διεθνή σύνοδο και ταυτόχρονα με τις διενεργούμενες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας λεπτομερούς συμφωνίας, το Ισραήλ θ’ αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του και να εκκενώνει εποικισμούς από περιοχές στη Δυτική Όχθη. Η ολοκλήρωση του σταδίου της αποχώρησης θα συμπέσει με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: