Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης στις φυλακές Kitziot

Πηγές: http://www.palestine-info.com/en/

http://www.maannews.net/en/index.php

Ένας νεκρός και 250 τραυματίες είναι ο απολογισμός της καταστολής της εξέγερσης των κρατουμένων στις φυλακές Kitziot στην έρημο Νεγκέβ από τις ισραηλινές αρχές.

Ο πολιτικός κρατούμενος Muhammed Sati al Ashkar πυροβολήθηκε στο κεφάλι τη Δευτέρα από ισραηλινό δεσμοφύλακα, κατάγονταν από το χωριό Σίντα κοντά στην Τουλκαρέμ και ήταν πατέρας ενός παιδιού δύο ετών. Είχε καταδικαστεί σε ποινή τριάμισι χρόνων για αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή και θα απελευθερώνονταν σε τρεις μήνες.

Το θύμα πυροβολήθηκε θανάσιμα όταν η αστυνομία άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον των κρατουμένων που διαμαρτύρονταν για τις εξευτελιστικές και προκλητικές ισραηλινές επιδρομές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το γδύσιμο των κρατουμένων, οι μεταμεσονύχτιες εισβολές και σωματικές έρευνες που στοχεύουν στην προσβολή της αξιοπρέπειας και της τιμής των φυλακισμένων.

Η σωφρονιστική αρχή του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ο Muhammed Sati al Ashkar σκοτώθηκε εν μέσω «ταραχών» κατά τις οποίες τραυματίστηκαν και ορισμένοι δεσμοφύλακες. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες και κρατούμενοι καταθέτουν ότι πρόκειται για «απροκάλυπτα ψέματα με στόχο να δικαιολογήσουν μια δολοφονία».

«Μιλάμε για εκατοντάδες αβοήθητους κρατούμενους, χωρίς μέσα αυτοάμυνας, που δέχτηκαν επίθεση και βασανίστηκαν από βίαιους στρατιώτες οπλισμένους σαν αστακούς. Οι σιωνιστές στρατιώτες επιτέθηκαν σαν άγρια θηρία, σαν τη Γκεστάπο και τα SS. Μας έπνιξαν στις σφαίρες, τις χειροβομβίδες, τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα» δήλωσε ο κρατούμενος Abu Muhammed από λαθραίο κινητό τηλέφωνο.

Ο ίδιος περιέγραψε τον θάνατο του al-Ashkar ως έγκλημα εκ προθέσεως και δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται το ισραηλινό δικαστικό σύστημα, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει τους υπαίτιους όπως το ναζιστικό δικαστικό σύστημα αντιμετώπισε τη Γκεστάπο και τους δολοφόνους των SS.

Το Ισραήλ την Τρίτη εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση για το περιστατικό δίνοντας την εντύπωση ότι έλαβε χώρα μια μάχη κατά την οποία οι δεσμοφύλακες απλώς υπερασπίστηκαν εαυτούς.

Ωστόσο διεθνείς παρατηρητές στα Κατεχόμενα Εδάφη εξέδωσαν δελτίο τύπου την Τρίτη περιγράφοντας λεπτομερώς τι διεξήχθη στη φυλακή Kitziot:

«Στις 22 Οκτωβρίου, στις 2 τα ξημερώματα, ισραηλινοί δεσμοφύλακες από τη φυλακή Kitziot στην έρημο Νεγκέβ άρχισαν να ψάχνουν στις σκηνές τα πράγματα των παλαιστινίων κρατούμενων. Η έρευνα στις σκηνές των κρατουμένων μέσα στη νύχτα συνιστά κλασική μορφή παρενόχλησης που στερεί τον ύπνο των θυμάτων. Ορισμένοι κρατούμενοι αντιστάθηκαν στην έρευνα λόγω της ώρας και ο στρατός απάντησε με χειροβομβίδες κρότου και δακρυγόνα μέσα στις σκηνές και πάνω στους κρατούμενους.

…Η πληροφορία ότι η μονάδα Nahshon του ισραηλινού στρατού χρησιμοποίησε μόνο «μη-θανάσιμες» μεθόδους είναι επίσης παραπλανητική, ή διαφορετικά ψευδής. Αυτό που δεν αναφέρθηκε στα ισραηλινά και τα διεθνή μέσα είναι ότι ένας κρατούμενος ο Muhammed al Ashkar, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Οι πηγές είναι αντικρουόμενες, ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι επρόκειτο για πλαστική σφαίρα και άλλοι ότι ήταν κανονικά πυρά. Ασχέτως του τύπου της σφαίρας, ένας άνθρωπος πέθανε, συνεπώς είναι προφανές ότι ένα θανάσιμο όπλο τον σκότωσε.

…Αν χρησιμοποιήθηκαν κανονικά πυρά, είναι άξιον απορίας γιατί οι δεσμοφύλακες έκριναν αναγκαίο να ανοίξουν πυρ εναντίον άοπλων κρατουμένων. Εάν ήταν πλαστικές σφαίρες που σκότωσαν τον Muhammed al-Ashkar, τότε η φάρσα του να αποκαλούνται αυτές οι σφαίρες «μη-θανάσιμες» πρέπει να σταματήσει».

Σύμφωνα με κρατούμενους που μίλησαν από λαθραία φερμένα κινητά τηλέφωνα, το καθεστώς του ισραηλινού απαρτχάιντ έχει κλιμακώσει σφοδρά τα «ναζιστικά μέτρα καταπίεσης» εναντίον των κρατουμένων μετά τα γεγονότα της Λωρίδας της Γάζας.

Τα πιο πρόσφατα μέτρα περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς κρατουμένων, τοποθέτηση κατά το δοκούν στην απομόνωση, αποστέρηση σίτισης, κάθε μορφής εξευτελιστικής και προκλητικής συμπεριφοράς όπως μεταμεσονύχτιες επιδρομές παρενόχλησης και απαγόρευση επισκεπτηρίου των συγγενών.

Οι περίπου 11.500 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε όλες τις ισραηλινές φυλακές αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας ως διαμαρτυρία για τον θάνατο του Mohamed Al-Ashqar και την ισραηλινή επίθεση στη φυλακή της Νεγκέβ. Η μητέρα του θύματος κατάφερε να τον δει μόνο για πέντε λεπτά κατόπιν παρέμβασης του Ερυθρού Σταυρού, πέθανε φορώντας χειροπέδες στο νοσοκομείο.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν πεθάνει σε ισραηλινές φυλακές από το 1967 είναι 192, οι 73 μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα το 1987.

Το βράδυ της ίδιας μέρας διαδήλωση που έγινε στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης σε αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους και ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα κατεστάλη βίαια από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο πόδι. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η διαδήλωση ήταν παράνομη.

Εντωμεταξύ όλες οι οργανώσεις που διαθέτουν ένοπλα τμήματα έχουν ανακοινώσει ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του ενός και την κακομεταχείριση όλων.

Από τη Δευτέρα το Ισραήλ πραγματοποιεί καθημερινά επιδρομές και στοχευμένες δολοφονίες εναντίον ένοπλων μαχητών διαφόρων οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: