Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Tριήμερο Φωτογραφικού Ρεπορτάζ

Tριήμερο Φωτογραφικού Ρεπορτάζ - 29-31 Οκτώβρη

Γιάννης Μπεχράκης Reuters,

Νίκος Πηλός Zuma Press,

Λευτέρης Πιταράκης Associated Press

στο Γαλλικό Ινστιτούτο , είσοδος ελεύθερη, στις 8.30 μμ

Το διήμερο 29-30 Οκτωβρίου θα προβληθούν φωτογραφίες από το Ιράκ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, ενώ στις 31 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει προβολή features καθώς και μίας εμπεριστατωμένης έρευνας σχετικά με την ηθική και τη δεοντολογία της φωτοειδησεογραφίας.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου

Η πρώτη μέρα προβολών είναι αφιερωμένη στο Ιράκ όπου οι 3 φωτορεπόρτερ θα δείξουν μια σειρά φωτογραφιών από τη ζωή στο Ιράκ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον πόλεμο του 2003. Ο Γιάννης Μπεχράκης επισκέφθηκε το Ιράκ αρκετές φορές επί Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και βρέθηκε στο μέτωπο του πολέμου το 2003. Ο Νίκος Πηλός επισκέφθηκε το Ιράκ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Χουσεΐν και την εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων, όπου κατάφερε να καταγράψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι φωτογραφίες του Λευτέρη Πιταράκη εστιάζουν στην κατάσταση που επικρατούσε στη Βαγδάτη και σε άλλες Ιρακινές πόλεις αμέσως μετά την εισβολή.

Οι φωτογραφίες αυτές που αποτελούν ντοκουμέντα διαφορετικών εποχών στην πολύπαθη αυτή χώρα, θα παρουσιαστούν από τους 3 φωτορεπόρτερ οι οποίοι θα μιλήσουν για την προσέγγιση του θέματος, τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετώπισαν. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού στους φωτογράφους.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου

Η δεύτερη μέρα προβολών επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Οι φωτορεπόρτερ θα παρουσιάσουν πλούσιο υλικό από τα ταξίδια τους στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, αλλά και του πρόσφατου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της Σιτικής οργάνωσης Χεζμπολά το καλοκαίρι του 2006. Ο Γιάννης Μπεχράκης έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στην περιοχή για πάνω από 15 χρόνια, ο Νίκος Πηλός φωτογράφισε εκτενώς στη Λωρίδα της Γάζας ενώ ο Λευτέρης Πιταράκης ζώντας μόνιμα στη περιοχή για 5 χρόνια θα παρουσιάσει την αναλυτική δουλειά του στην εξέγερση και διαμάχη των δύο λαών.

Στον Λίβανο όπου οι 3 φωτογράφοι βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, κάλυψαν τον πόλεμο σε πολλές πόλεις του Λιβάνου, και ιδιαίτερα στον Νότο. Κατέγραψαν με το φακό τους τα κύματα των προσφύγων και την εκκένωσή τους, αλλά και την καθημερινή ζωή στην πρωτεύουσα Βηρυτό. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία στο τέλος να συμμετέχει με ερωτήσεις.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου

Η τρίτη μέρα μέρα προβολών είναι χωρισμένη σε 2 ενότητες. Στην πρώτη οι φωτογράφοι Γιάννης Μπεχράκης και Νίκος Πηλός θα παρουσιάσουν μια σειρά προσφάτων ελεύθερων θεμάτων-projects, ενώ στη δεύτερη ενότητα -αφιερωμένη στην ηθική και τη δεοντολογία της φωτοειδησιογραφίας- ο Λευτέρης Πιταράκης θα παρουσιάσει στη διάλεξή του θέματα που αφορούν τις ηθικές πρακτικές και τη δημοσιογραφική δεοντολογία στη φωτογραφία ρεπορτάζ. Θα σχολιάσει την ηθική του επαγγελματία φωτορεπόρτερ, τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσου προπαγάνδας και θ’ αναφερθεί σε παραδείγματα κακής χρήσης φωτογραφιών και ανήθικης χρήσης προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν και θα στηριχθούν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η διάλεξη θα αποτελέσει έναυσμα για μια ανοιχτή κουβέντα των 3 φωτογράφων με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: