Η παλαιστινιακής καταγωγής αγωνίστρια Susan Abulhawa, συγγραφέας του έργου The Scar of David (Η Ουλή του Δαβίδ), είναι η φετινή νικήτρια στην κατηγορία της Ιστορικής Μυθοπλασίας των Εθνικών Βραβείων των Καλύτερων Βιβλίων στις ΗΠΑ.
Η συγγραφέας
Η Susan Abulhawa, γεννημένη από πρόσφυγες του 1967, μεγάλωσε ανάμεσα στο Κουβέιτ, την Ιερουσαλήμ, τη Βόρεια Καρολίνα και την Ιορδανία.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη βιοϊατρική στις ΗΠΑ και σταδιοδρόμησε επαγγελματικά με επιτυχία στην ιατρική επιστήμη.
Αγανακτισμένη με την ειδησεογραφική κάλυψη του αγώνα των Παλαιστινίων, ξεκίνησε να δημοσιεύει άρθρα σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες (New York Daily News, Chicago Tribune, Christian Science Monitor κ.ά.).
Τον Απρίλιο του 2002 ταξίδεψε στη Δυτική Όχθη όταν άρχισε να γίνεται γνωστό ότι διεξάγεται μια σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Κατέστη αυτόπτης μάρτυρας της θηριωδίας που εκτυλίχθηκε εκεί και έφυγε αποφασισμένη να διηγηθεί την ιστορία των γενναίων ανθρώπων της Τζενίν.
Εκτός από την Ουλή του Δαβίδ έχει συμμετάσχει στις δύο ανθολογίες Διαλυμένες Ψευδαισθήσεις (Shattered Illusions, Amal Press 2002) και Αναζητώντας την Τζενίν (Searching Jenin, Cune Press 2003).
Έχει ιδρύσει το ίδρυμα Παιδικές Χαρές για την Παλαιστίνη που έχει στήσει παιδικές χαρές σε πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και συμμετέχει στο κίνημα «Ελεύθερη Γάζα – Free Gaza».
Η υπόθεση του βιβλίου
Η Ουλή του Δαβίδ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μια παλαιστινιακή οικογένεια από το χωριό Ein Hod, που εκκενώθηκε από τους κατοίκους του από το νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ το 1948. Την ιστορία αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο η Αμάλ, που γεννήθηκε στους κόλπους αυτής της οικογένειας σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ στην Τζενίν, όπου και θα βρει τελικά ο θάνατος τα μέλη της οικογένειας προσμένοντας ή αγωνιζόμενα να επιστρέψουν στην πολυαγαπημένη τους Παλαιστίνη.
Κατά τη διάρκεια της εκδίωξης των μελών της οικογένειας από το προγονικό τους χωριό, ο αδελφός της Αμάλ, Ισμαήλ, χάνεται μέσα στο κομφούζιο των ανθρώπων που τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους. Νήπιο την εποχή εκείνη, ο Ισμαήλ ανατρέφεται από μια εβραϊκή οικογένεια, μεγαλώνει ως Δαβίδ και γίνεται ισραηλινός στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, ο μεγαλύτερος αδελφός της Αμάλ, ο Γιούσεφ, έρχεται αντιμέτωπος με τον Δαβίδ, τον εβραίο αδελφό του. Ο Γιούσεφ αναγνωρίζει τον αδελφό του από μια εμφανή ουλή στο πρόσωπό του.
Το τέλος είναι η αρχή: το μυθιστόρημα διατρέχει τρομερά δεινά που ενσωματώνονται στο δυτικό τύπο υπό ηχηρούς τίτλους όπως «Σύγκρουση της Μέσης Ανατολής» και «Πόλεμος της Τρομοκρατίας». Κατά την εξέλιξη της ιστορίας ένας προαλειφόμενος βομβιστής αυτοκτονίας αποκτά όνομα, πρόσωπο και τη ζωή ενός ανθρώπου μέσα σ’ ένα κατανοητό πλαίσιο. Ένα αραβικό κορίτσι θεοσεβούς και ταπεινής καταγωγής δραπετεύει από το πεπρωμένο της και βιώνει το «Αμερικανικό Όνειρο», το οποίο δεν μπορεί ψυχικά να αντέξει. Ένας ισραηλινός άντρας βρίσκεται μπλεγμένος σε μια πραγματικότητα με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί και βρίσκει τη γαλήνη μόνο στην αναισθησία του αλκοόλ. Κι ένα έθνος πάμφτωχων προσφύγων που ζουν υπό τη γενική ταμπέλα του «τρομοκράτη» αναδύεται μέσα από το πλαίσιο μιας αλύτρωτης Ιστορίας. Οι Παλαιστίνιοι αναδύονται με όλη τους την ανθρωπιά καθώς παραπαίουν στο περιθώριο της ζωής ενάντια σε μια βάρβαρη στρατιωτική κατοχή, μια διεφθαρμένη ηγεσία, μια αδιάφορη διεθνή κοινότητα και την ακλόνητη θέληση να ανακτήσουν τη θέση τους ανάμεσα στα έθνη ως ανθρώπινα όντα που δικαιούνται ανθρώπινα δικαιώματα και τη θεμελιώδη αξιοπρέπεια της κληρονομιάς.
Η ιστορία εκτυλίσσεται διαπερνώντας κορυφαίες ιστορικές στιγμές: τη Νάκμπα του 1948, τον πόλεμο του 1967, τη σφαγή στη Σάμπρα-Σατίλα το 1982, το βομβαρδισμό της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό το 1983, την εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν το 2002.
Μέσα στο 2008 το έργο θα κυκλοφορήσει σε διάφορες γλώσσες.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Mark B Miller, Management
215-674-1711 or 215-852-6960
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου