Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Ιταλική αποστολή στη Γάζα (3)

Συνάντηση με τη Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο

Ανήμερα των Χριστουγέννων η αποστολή συναντήθηκε με εκπροσώπους των εκλεγμένων στο κοινοβούλιο παρατάξεων Χαμάς και PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Οι ηγέτες της Χαμάς εξήγησαν τη θέση τους αναφορικά με τις αποκαλούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόνισαν ότι οι ευθύνες του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής πρέπει να εκπληρωθούν ως προαπαιτούμενο για την ειρήνη: το δικαίωμα της επιστροφής όλων των προσφύγων, η αποκατάσταση των κλεμμένων εδαφών κλπ με σκοπό να μπορέσει να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική η κυριαρχία του παλαιστινιακού λαού. Μόνο όταν το Ισραήλ αναγνωρίσει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να υπάρχει, οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών και η γυναίκα βουλευτής Χάλιντα Τζαράρ, εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ εσκεμμένα συνεχίζει να θέτει στο στόχαστρο τη δράση τους υπέρ του λαού σε κοινωνικό επίπεδο και στον τομέα της υγείας. Οι σιωνιστές προσπαθούν να καταστρέψουν τη ζωή των ανθρώπων ξεριζώνοντας ελαιόδεντρα και ζημιώνοντας την αγροτιά, εμποδίζοντας την κτηνοτροφία και κλέβοντας τις πηγές ύδρευσης.

Διαδήλωση στο τσεκπόιντ του Ερέτζ

Το πρωινό της 26ης Δεκεμβρίου η αποστολή παρουσιάστηκε για μία ακόμη φορά στο συνοριακό πέρασμα του Ερέτζ ζητώντας να εισέλθει στη Γάζα. Και αυτή τη φορά επίσης η είσοδος απαγορεύτηκε. Αλλά εν αντιθέσει με την πρώτη απόπειρα της 23ης Δεκεμβρίου δεν υπήρχε εμπλοκή σε εξέλιξη. Έτσι η δικαιολογία «λόγοι ασφαλείας» απογυμνώθηκε ως άλλοθι.

Το απόγευμα μια επίσημη στρατιωτική ειδοποίηση παραδόθηκε στην αποστολή μέσω του ιταλικού προξενείου που αναφερόταν σε «πολιτικούς λόγους» για την άρνηση. Το γεγονός αξιοποιήθηκε με την εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο τσεκπόιντ αποκηρύσσοντας την κατάσταση που έχει επιβληθεί στη Γάζα ως ένα ολοκληρωτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο χαιρετίζει την αποστολή αλληλεγγύης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Dr. Ahmed Bahar, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στις 26 Δεκεμβρίου, ευχαρίστησε την ιταλική αποστολή αλληλεγγύης για τις προσπάθειές της να σπάσει το άδικο εμπάργκο εναντίον του πληθυσμού της Γάζας. Ο Bahar χαρακτήρισε την ιταλική αποστολή ζωντανό παράδειγμα της ανθρώπινης συνείδησης η οποία θέλει να πολεμήσει την αδικία και την επιθετικότητα που εκπροσωπεί η ισραηλινή κατοχή εν μέσω της πιο κραυγαλέας σιωπής από την αποκαλούμενη διεθνή κοινότητα. Αποκήρυξε την ισραηλινή απόφαση να εμποδίσει την αποστολή ως μία προσπάθεια απόκρυψης των δεινών του πληθυσμού της Γάζας από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο Bahar κάλεσε τους ελεύθερους πολίτες του κόσμου και τους βουλευτές του αραβικού και ισλαμικού κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αποστολής. Ακόμη κι αν η αποστολή δεν κατάφερε να εισέλθει στη Γάζα, θα βοηθήσει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις ισραηλινές παραβιάσεις και τελικά θα βοηθήσει στην άρση του εμπάργκο.

Θλίψη εκφράζουν η Χαμάς και ο πρωθυπουργός Χανίγια

Η κοινοβουλευτική οργάνωση της Χαμάς «εξέφρασε την εκτίμησή της για τη χειρονομία της ιταλικής αποστολής να επισκεφθεί τα κατεχόμενα εδάφη και τις προσπάθειές της να συναντηθεί με τους απαχθέντες βουλευτές στις ισραηλινές φυλακές». Σε τηλεφωνική συνομιλία οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής ομάδας ευχαρίστησαν την αποστολή για την απόπειρά της να εισέλθει στη Γάζα ώστε να προσπαθήσει να νιώσει απευθείας τις καταστροφικές συνέπειες της πολιορκίας.

Ο Dr. Mohamad Awad, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Χανίγια, από την πλευρά του, καταδίκασε την ισραηλινή απαγόρευση της ιταλικής αποστολής της οποίας ηγούνταν ο γερουσιαστής Fernando Rossi. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Γάζα το απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου, οι Dr. Awad και Dr. Atef Adwan, πρώην υπουργός των Προσφύγων, εξέφρασαν τη θλίψη τους και την εκτίμησή τους ταυτόχρονα για την ιταλική καμπάνια ενάντια στο εμπάργκο. Ο Awad τόνισε ότι η ιταλική αποστολή σκόπευε να συναντηθεί με τους κατοίκους της Λωρίδας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της καθώς «διαβιούν υπό την άδικη πολιορκία που παραβιάζει το σύνολο του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διατηρούσε σταθερή επικοινωνία με την αποστολή και είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγια.

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Χανίγια σχετικά με την απαγόρευση της ιταλικής αποστολής να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από την πολιορκία που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια στους Παλαιστινίους, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπων ζουν υπό τις κυρώσεις και τον αποκλεισμό των διαύλων.

Αυτή την εβδομάδα οι δυνάμεις Κατοχής εμπόδισαν μια ιταλική αποστολή να εισέλθει στη Λωρίδα για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον απομονωμένο λαό και να δει πόσο εξαθλιωμένη είναι η κατάσταση στη Γάζα, πως οι κυρώσεις επηρεάζουν τη ζωή του πληθυσμού. Η αποστολή είχε επίσης προγραμματιστεί να εκτιμήσει την υγειονομική κατάσταση στη Γάζα, που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

Η αποστολή αποτελούνταν από γνωστές προσωπικότητες, εκπροσώπους και ακαδημαϊκούς και αγωνιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιταλική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Fernando Rossi και του μέλους της «Επιτροπή η Γάζα Θα Ζήσει» Leonardo Mazzei.

Είμαστε ευγνώμονες στην ιταλική αποστολή για την προσπάθειά της να μας επισκεφθεί, και καλούμε όλες τις διεθνείς ΜΚΟ να στείλουν αποστολές να δουν πως υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας μιας παράνομης απομόνωσης για να πείσετε τις κυβερνήσεις σας να πιέσουν τις δυνάμεις Κατοχής να σταματήσουν τα επαίσχυντα εγκλήματά τους που δεν κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα σε παιδί, γυναίκα ή γέρο.

Διαβεβαιώνουμε το λαό μας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να σπάσουμε την πολιορκία, θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στις εθνικές μας αρχές, θα αποκαλύψουμε στον Κόσμο τις ακρότητες και τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από το Ισραήλ εις βάρος του λαού μας και θα εμπλακούμε με τη Διεθνή Κοινότητα με σκοπό των απόδοση των δικαιωμάτων μας.

Γάζα 26/12/2007

Όλα τα κείμενα αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα και μέιλ του

Anti-imperialist Camp

www.antiimperialista.org

camp@antiimperialista.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: