Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

Μήνυμα από την ηρωική μερίδα του Ισραήλ που αντιστέκεται στο πλευρό της Γάζας

Τερματίστε την Πολιορκία της Γάζας – Η ισραηλινή καμπάνια

Δελτίο Τύπου 11/12/2007

Τερματίστε την Πολιορκία της Γάζας

Εμείς, οι υπογράφοντες οργανισμοί και πρόσωπα, υποστηρίζουμε και τασσόμαστε υπέρμαχοι της έκκλησης των οργανισμών και των προσωπικοτήτων στη Γάζα για μια διεθνή καμπάνια για τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας. Καλούμε τα μέλη της ισραηλινής κοινωνίας να πάρουν μέρος στην καμπάνια.

Από τον Ιούνιο του 2007, οι ισραηλινές πολιτικές απομόνωσης απέναντι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κλιμακωθεί. Ενώ ελέγχει όλα τα σημεία εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει περιορίσει δραστικά τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών από και προς τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας σοβαρές δυσκολίες και δραστικό περιορισμό των βασικών πηγών διαβίωσης και υγείας του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

Σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης, εκτός από 12, έχει απαγορευτεί η εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, φάρμακα, αναγκαίο εξοπλισμό, πρώτες ύλες και χιλιάδες άλλα απαραίτητα είδη. Μόνο το Νοέμβριο, 13 ασθενείς πέθαναν αφότου οι ισραηλινές αρχές τους απαγόρευσαν την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα που δεν διατίθεται στη Γάζα.

Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να διαβιούν εν ειρήνη και με ασφάλεια, αλλά η ισραηλινή κυβερνητική πολιτική συλλογικής τιμωρίας απομακρύνει την ασφάλεια από ολόκληρη την περιοχή και δεν έχει ηθική και νομική νομιμοποίηση.

Καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία ειρηνευτική διαδικασία τη στιγμή που η Γάζα, ούσα ακόμη κατεχόμενο έδαφος, αποκλείεται από τη συζήτηση και ο πληθυσμός της τιμωρείται. Η άρση της πολιορκίας βρίσκεται συνεπώς στην καρδιά των ισραηλινών, παλαιστινιακών και περιφερειακών συμφερόντων.

Το Νοέμβριο του 2007, μία ομάδα παλαιστινιακών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέρα από κόμματα, και ηγετών της κοινωνίας πολιτών έδωσαν στη δημοσιότητα μία έκκληση για μία κοινή Παλαιστινιακή-Διεθνή-Ισραηλινή καμπάνια για τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας.

Ο στόχος της καμπάνιας είναι να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση την άρση της πολιορκίας και τον τερματισμό άλλων μέτρων συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλει στον αστικό πληθυσμό της Γάζας, και να ανεβάσει το επίπεδο της πληροφόρησης της ισραηλινής και της διεθνούς κοινής γνώμης για την αποσάθρωση των βιοτικών συνθηκών που απορρέουν από την πολιορκία και να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να τερματίσουν το μποϊκοτάζ της Γάζας.

Η καμπάνια Τερματίστε την Πολιορκία είναι ανθρωπιστική, ακομμάτιστη και θεμελιωμένη στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Καθοδηγείται από την επιθυμία του τερματισμού όλων των μορφών βίας στην περιοχή μας.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, η καμπάνια Τερματίστε την Πολιορκία έχει ξεκινήσει και συντονίζεται από «εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, διανοούμενους, γυναίκες ακτιβίστριες και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης τόσο από τη Δυτική Όχθη όσο και από τη Γάζα, οι οποίοι εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ειρήνη και το σεβασμό τους για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Στην ισραηλινή πλευρά, στους υποστηρικτές της καμπάνιας Τερματίστε την Πολιορκία συμπεριλαμβάνονται οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι φορείς της κοινωνίας πολιτών. Η έκκληση είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να συμμετάσχει.

Από την έκκληση: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε χέρι με χέρι και στο πλευρό όλων των ανθρώπων που πιστεύουν στην ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη… . Έχει φτάσει η στιγμή να μπουν στην άκρη οι όποιες κομματικές συγκρούσεις και να ενωθεί ο κόσμος για την αναζήτηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Στις προγραμματισμένες δραστηριότητες περιλαμβάνονται:

- Η καταγραφή και διάδοση πληροφόρησης για τις επιπτώσεις της πολιορκίας: μια ιστοσελίδα, αφίσες και βίντεο της καθημερινής ζωής στη Γάζα.

- Διεθνές συμπόσιο στη Γάζα: «Σπάζοντας την Πολιορκία στη Γάζα: Μαζί για ένα Ενιαίο Μέτωπο Ειρήνης».

- Διεθνείς αποστολές στη Γάζα και το Ισραήλ.

- Συναντήσεις και πολιτισμικές δράσεις στη Γάζα, το Τελ Αβίβ, τη Ραμάλα και διάφορες πόλεις του κόσμου.

- Μια ειρηνική πορεία στο συνοριακό πέρασμα του Ερέτζ που θα εκκινήσει ταυτόχρονα από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων με αγωνιστές υπέρμαχους της ειρήνης από όλο τον κόσμο.

- Μία «Ημέρα του Κινήματος Ελεύθερη Γάζα» το Μάιο, που θα συμπεριλαμβάνει ένα θαλάσσιο ταξίδι από την Κύπρο στη Γάζα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ή για συμμετοχή στην καμπάνια επικοινωνήστε με το:

mail@phr.org.il

Υπογραφές

Adalah

Anarchists Against the Wall

Bat Shalom

Bat Tsafon

Coalition of Women for Peace

Gisha – Legal Center for Freedom of Movement

Gush Shalom

Hamoked Centre for the Defense of the Individual

Hithabrut-Tarabut

New Profile

Physicians for Human Rights-Israel

Shomrei Mishpat - Rabbis for Human Rights

Ta’ayush – Arab-Jewish Partnership

The Israeli Committee Against House Demolitions

The Israeli Committee for the Palestinian Prisoners and Detainees

The Public Committee Against Torture in Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια: