Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Μποϊκοτάζ στο Κοινωνικό Φόρουμ της Μαδρίτης για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ακολουθούν δύο κείμενα που εξηγούν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Κοινωνικό Φόρουμ της Μαδρίτης για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή αναγκάζοντας την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αποστολή να απόσχουν. Το πρώτο είναι γραμμένο από τον Michael Warschawski από το Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης και το δεύτερο είναι το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Δίκτυο των Παλαιστινιακών ΜΚΟ.

Γιατί δεν θα λάβω μέρος στο Κοινωνικό Φόρουμ της Μαδρίτης για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Δεν έχω πρόβλημα να συμμετέχω σε μια σύνοδο όπου σιωνιστές ομιλητές είναι επίσης προσκεκλημένοι, επειδή ο διάλογος αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς πολιτικής σκηνής. Επίσης, δεν έχω πρόβλημα να προσκληθώ σε επίσημες δημόσιες συναντήσεις, από κυβερνητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών. Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζω επακριβώς σε τι είδους συνάντηση υποτίθεται ότι θα λάβω μέρος. Εξ ορισμού το Κοινωνικό Φόρουμ της Μαδρίτης για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή ανήκει στην οικογένεια των «κοινωνικών φόρουμ», όπως αυτά καθορίζονται στη Χάρτα του Πόρτο Αλέγκρε, δηλαδή ένα φόρουμ οργανώσεων λαϊκής βάσης χωρίς την ανάμειξη κρατικών φορέων, πολιτικών κομμάτων (ή ένοπλων οργανώσεων). Το Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης (AIC), μαζί με την PNGO (Δίκτυο Παλαιστινιακών ΜΚΟ), την Ittijah, την Ισραηλινή Επιτροπή Ενάντια στην Κατεδάφιση Σπιτιών (ICAHD) και τη Συμμαχία Ισραηλινών Γυναικών για μια Δίκαιη Ειρήνη ενεπλάκησαν πολύ στη Διεθνή Επιτροπή που εγκαθιδρύθηκε με σκοπό να βοηθήσει την τοπική επιτροπή να διαμορφώσει το φόρουμ και να οριστικοποιήσει τη λίστα των προσκεκλημένων οργανώσεων. Όποιος έχει ασχοληθεί με την προοδευτική πολιτική στη Μέση Ανατολή γνωρίζει ότι η λίστα αποτελεί μέγα πολιτικό ζήτημα: οι περισσότερες αραβικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των παλαιστινιακών, δεν συμμετέχουν σε πολιτικές συναντήσεις μαζί με ισραηλινές οργανώσεις που δεν υποστηρίζουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου, προφανώς, του Δικαιώματος της Επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων. Με βάση το παραπάνω αποκλείεται η πλειονότητα των ισραηλινών σιωνιστικών οργανισμών.

Με σκοπό να αποφευχθεί η όποια παρανόηση, η οργανωτική επιτροπή της Μαδρίτης και η διεθνής επιτροπή εξέδωσαν, σε πρώιμο στάδιο, μια Διακήρυξη Αρχών που καθόριζε το πολιτικό πλαίσιο του Κοινωνικού Φόρουμ της Μαδρίτης. Με βάση αυτή τη Διακήρυξη Αρχών σχεδιάστηκε η ισραηλινή αποστολή και επιλέγησαν οι ομιλητές για τα διάφορα σεμινάρια. Με λίγα λόγια η Μαδρίτη είναι η πρώτη μεγάλη Αντί-Ανάπολις σύνοδος και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντική.

Η σύνθεση των αποστολών ωστόσο, ειδικά της ισραηλινής, δεν ικανοποίησαν το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών… ή το Κέντρο Ειρήνης Πέρες. Προφανώς, η ισπανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να συμπαθεί περισσότερο τις σιωνιστικές οργανώσεις και μπορεί να διοργανώσει τη δική της σύνοδο. Πλην όμως δεν μπορεί να αναμειχθεί στο Κοινωνικό Φόρουμ. Πριν από δύο μήνες είχα γράψει στην ιστοσελίδα του AIC:

Η εμπλοκή ενός κυβερνητικού υπουργείου σ’ ένα κοινωνικό φόρουμ είναι, από μόνη της, σοβαρή παραβίαση της χάρτας του Πόρτο Αλέγκρε, που εγκαθίδρυσε την απόλυτη ανεξαρτησία των κοινωνικών φόρουμ από την κυβέρνηση. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά καταστατικό αλλά και απολύτως πολιτικό: τι σχέση έχουν σώματα που υποστηρίζουν ανοικτά τον νεοφιλελευθερισμό και τον πόλεμο με μια σύνοδο που αντιτίθεται καθολικά τον νεοφιλελευθερισμό και τον πόλεμο;;;!!! Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η ημι-κρατική οντότητα αποπειράται να τρυπώσει σε μία σύνοδο μη κυβερνητικών οργανισμών και έχουμε κρίνει και άλλες απόπειρες στο παρελθόν […]. Ωστόσο, αυτή τη φορά το ζήτημα είναι πιο σοβαρό, καθώς η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρούν το Φόρουμ στη Μαδρίτη ως Αντί-Ανάπολις και είναι απαράδεκτο να παραστούν απροκάλυπτοι υποστηρικτές της Ανάπολις για να βρουν υποστήριξη για τα πολεμικά τους σχέδια, σχέδια που εξυφάνησαν μπροστά στα μάτια μας (“Anti-Annapolis in Madrid,” 29 November 2007).

Με μια απαράδεκτη διαδικασία, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε μια παράλληλη ισραηλινή αποστολή, μεγαλύτερη από την επίσημη, με στόχο να αλλάξει την ατζέντα του Κοινωνικού Φόρουμ της Μαδρίτης από σύνοδο Αντί-Ανάπολις σε «όλα μέσα» συνάντηση, που θα συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πολεμικών σχεδίων που εξύφαναν στην Ανάπολη ο Τζορτζ Μπους και ο Εχούντ Ολμέρτ. Η διαδικασία είναι απαράδεκτη, το περιεχόμενο είναι εξοργιστικό.

Κατά συνέπεια, η παλαιστινιακή αποστολή αποφάσισε, την τελευταία στιγμή, να μποϊκοτάρει το Φόρουμ, όπως έκαναν και συμμετέχοντες από άλλα μέρη του αραβικού κόσμου. Μπορεί κανείς να πει ότι η διαμαρτυρία θα έπρεπε να έχει γίνει στη Μαδρίτη, στον ίδιο τον τόπο του Φόρουμ, μποϊκοτάροντάς το. Αυτή ωστόσο ήταν η απόφαση της PNGO (the decision of PNGO) και ενώ οδηγούσα προς το αεροδρόμιο για να μεταβώ στη Μαδρίτη το πληροφορήθηκα και αποφάσισα να επιστρέψω στην Ιερουσαλήμ, αλληλέγγυος στους οργανισμούς της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών.

Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί εδώ το διακύβευμα. Δεν είναι ζήτημα του τάδε ή του δείνα προσώπου ή οργανισμού που παραβρίσκεται στο Κοινωνικό Φόρουμ της Μαδρίτης, δεν είναι καν το ζήτημα της βαθιάς εμπλοκής της ισπανικής κυβέρνησης σ’ ένα Κοινωνικό Φόρουμ. Είναι το ζήτημα του Πολέμου και της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αυτό που ο Τζορτζ Μπους αποκαλεί 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το βασικό πολιτικό ζήτημα της δεδομένης στιγμής! Στην Ανάπολη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους οριστικοποίησαν τα σχέδια για τον επόμενο πόλεμο, χωρίς να διστάσουν να μιλήσουν ακόμη και για πυρηνικά χτυπήματα. Είναι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, εναντίον της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού, μέρος του πλανητικού πολέμου που σχεδιάζουν οι νεοσυντηρητικοί της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ.

Ο κόσμος σήμερα χωρίζεται ανάμεσα στους υποστηρικτές ενός τέτοιου πολέμου και εκείνους που τον αντιμάχονται: η γραμμή που τους διαχωρίζει θα πρέπει να είναι ερμητική, επειδή είναι η γραμμή που διαχωρίζει την ελευθερία από την καταπίεση, την ειρηνική συνύπαρξη από την επιθετικότητα, τη ζωή από το θάνατο.

Ορισμένες από τις νέο προσκληθείσες οργανώσεις στη Μαδρίτη είναι, τουλάχιστον, όχι ολοκληρωτικά αντίθετες στα πολεμικά σχέδια των κυβερνήσεών τους ή του αμερικανού νονού τους. Θα αναφέρω μόνο δύο: ο Σιμόν Πέρες (ιδρυτής του Κέντρου Ειρήνης Πέρες) ζητάει προληπτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν αφότου υποστήριξε την προηγούμενη επίθεση εναντίον του Λιβάνου. Το Ειρήνη Τώρα (Peace Now) υποστήριξε τον πόλεμο στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 – μέχρι τη στιγμή που απεδείχθη στρατιωτικό φιάσκο. Πρόκειται για ζήτημα ηθικής: δεν θέλω, σήμερα, να βρίσκομαι στο ίδιο φόρουμ με τέτοιους ανθρώπους. Το αίμα των μαρτύρων της Τύρου και του Bint Jbail δεν έχει στεγνώσει και τα τύμπανα του επόμενου πολέμου, ενός πολέμου τον οποίο σίγουρα θα υποστηρίξουν ηχούν ήδη στ’ αυτιά μας.

Δελτίο Τύπου 13 Δεκεμβρίου 2007 Η Παλαιστινιακή Αποστολή αποσύρεται από το Φόρουμ Δίκαιη Ειρήνη της Μαδρίτης διαμαρτυρόμενη για σοβαρές παραβιάσεις

Η αποστολή της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών στο Φόρουμ για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, 14 έως 16 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο Φόρουμ λόγω σοβαρών παραβιάσεων που έλαβαν χώρα την τελευταία στιγμή.

Οι συντονιστές της αποστολής, της οποίας θα ηγείτο το Παλαιστινιακό Δίκτυο ΜΚΟ (PNGO), έμαθε χθες ότι λόγω πρωτόγνωρων πιέσεων από το ισραηλινό καθεστώς μία υπολογίσιμη ισραηλινή αποστολή (διαφορετική από την ισραηλινή αποστολή της προοδευτικής κοινωνίας πολιτών της οποίας ηγείτο το Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης {Alternative Information Center, AIC}που είχε προγραμματιστεί να λάβει μέρος στο Φόρουμ) «εκλήθη» με αντιδημοκρατικό και σκιώδη τρόπο να συμμετάσχει στο Φόρουμ χωρίς να υιοθετεί το Κείμενο Αρχών του Φόρουμ [1]. Αυτό δεν συνιστά μόνο παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της συμμετοχής, αποτελεί και καταστρατήγηση της έκφρασης της θέλησης της πλειοψηφίας της Διεθνούς Επιτροπής, της επιτροπής λήψης αποφάσεων της συνόδου.

Η Διεθνής Επιτροπή, που περιλαμβάνει εκπροσώπους της PNGO, του AIC και άλλων βασικών δικτύων της αραβικής και της διεθνούς κοινωνίας πολιτών, είχε αποφασίσει από τον Ιούλιο ότι όποια ομάδα επιθυμεί να πάρει μέρος στο Φόρουμ θα πρέπει πρώτα να υιοθετήσει το Κείμενο Αρχών ως όρος συμμετοχής.

Αυτό το Κείμενο Αρχών αρθρώνει τις αρχές της συναίνεσης πάνω στις οποίες συμφώνησαν οι ανομοιόμορφες διεθνείς ομάδες που διοργανώνουν το Φόρουμ και τα προβάλλει ένα εναλλακτικό όραμα για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη με βάση το διεθνές δίκαιο και τα πανανθρώπινα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς, και κατ’ ουσία όλοι οι συνεργάτες μας, θεωρούμε την παράβαση αυτού του βασικού κριτηρίου ως μία αντιδημοκρατική, αντιεπαγγελματική και εντελώς απαράδεκτη απόπειρα εκ μέρους ορισμένων να επιβάλουν την κυβερνητική θέληση πάνω σε μια διακριτή πρωτοβουλία της κοινωνίας πολιτών.

Διαμαρτυρόμενοι για την καταπάτηση αυτή των δημοκρατικών αρχών και αναγνωρίζοντας ότι στην πράξη ανοίγει το δρόμο για τη δυνατότητα επιβολής μιας ατζέντας σε σύγκρουση με το όραμα του Φόρουμ, διάφοροι από τους περιφερειακούς και διεθνείς συνεργάτες μας αποφάσισαν επίσης να αποσυρθούν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ισραηλινή αποστολή υπό την καθοδήγηση του AIC, η αποστολή των Κατεχόμενων Συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, καθώς και πολλές προσωπικότητες και θεσμοί του αραβικού και του διεθνούς στερεώματος.

Αισθανόμαστε βαθιά απογοήτευση, κατάπληξη και θλίψη από αυτή την όχι και τόσο αθώα χρονική ακολουθία των γεγονότων. Πραγματικά λυπόμαστε που μία άλλως εμπνευσμένη και δημοκρατική πρωτοβουλία που υπεραμύνεται την ειρήνη με βάση τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη κατελήφθη από εξωτερικές ομάδες, οι οποίες αφού απέτυχαν να επηρεάσουν την προοδευτική και οραματική πολιτική πλατφόρμα του Φόρουμ, κατέφυγαν σ’ ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα για να επιβάλουν τη θέλησή τους. Η πολιτική τους ατζέντα στην ουσία καταστρατηγεί την βασική αρχή ότι μόνο η ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αναφέρεται στο Κείμενο Αρχών του Φόρουμ, μπορεί να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

Τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση για τις ευγενείς και ακούραστες προσπάθειες των οργανώσεων της ισπανικής κοινωνίας πολιτών να διοργανώσουν αυτό το Φόρουμ με τον πλέον επαγγελματικό, προοδευτικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Είναι οι σύμμαχοί μας στην μακρά διαδρομή του αγώνα ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής, του ρατσισμού και της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας. Μοιραζόμαστε μαζί τους τις ελπίδες μας για μια δίκαιη ειρήνη.

PNGO, the Palestinian NGO Network - Tel. +970-2-2975320/1 pngonet@pngo.net

1 σχόλιο:

ange-ta είπε...

πολύ κακά μαντάτα!!!