Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Το Ισραήλ επιταχύνει την επέκταση των εποικισμών μετά την Ανάπολη

Αποσπάσματα από άρθρο του Adri Nieuwhof, στην The Electronic Intifada, 11 Ιούνη 2008

Από την Ανάπολη και μετά -όπως καταμαρτυρούν πολυάριθμες πηγές, από ισραηλινές εφημερίδες μέχρι το κίνημα Ειρήνη Τώρα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Ζητημάτων, καθώς και τις ιστοσελίδες του Κεντρικού Γραφείου του Ισραήλ και του Υπουργείου Οικοδόμησης και Στέγασης- η κυβέρνηση του Ολμέρτ έχει κλιμακώσει την επέκταση των παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ενέκρινε την κατασκευή σχεδόν 1.000 οικιστικών μονάδων σε διάφορους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Επιπλέον οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σχέδια, εγκεκριμένα από τον Ολμέρτ, για την ανέγερση άλλων 2.900 μονάδων σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 750 μονάδων στο Giv'at Zeev και 1.900 μονάδες θα χτιστούν φέτος για εποίκους που έφυγαν από τη Γάζα το 2005. Επιπλέον το Ισραήλ εργάζεται για την οικοδόμηση άλλων 9.500 οικιστικών μονάδων μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από τις οποίες πάνω από 5.000 έχουν ήδη υποβληθεί σε δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο δήμος της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης σχεδίου για νέο εποικιστικό συγκρότημα με συναγωγή στην παλαιστινιακή γειτονιά Silwan.

Η ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Οικοδόμησης και Στέγασης αναφέρει αυτή τη στιγμή κατασκευαστικά σχέδια για περίπου 4.900 οικιστικές μονάδες σε τουλάχιστον εννέα «αστικούς» εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, με πάνω από 2.000 οικιστικές μονάδες αποκλειστικά στη Har Homa. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή σχεδόν 300 οικιστικών μονάδων σε εποικισμούς της Δυτικής Όχθης τους πρώτους 3 μήνες μετά την Ανάπολη.

Μετά την Ανάπολη οι υποδομές της κατοχής έχουν επεκταθεί περεταίρω. Στη Χεβρώνα, κατασχέθηκαν 766 ντουνάμ παλαιστινιακής γης για την κατασκευή του τείχους απαρτχάιντ γύρω από τον εποικισμό Eshkolot.

Η οδός περιπολίας Road 60 στα νότια του τερματικού τσεκ πόιντ «Τούνελ» στη Βηθλεέμ επίσης συνέχισε να επεκτείνεται αυτή την περίοδο. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν νέοι σταθμοί τσεκ πόιντ στο Beit Yatir και στην Tarqumiya στο κυβερνείο της Χεβρώνας και στο al-Jab'a στο κυβερνείο της Βηθλεέμ.

Παράλληλα συνεχίζεται η κατασκευή του ελαφρού σιδηρόδρομου της Ιερουσαλήμ, όπως και οι σκαπτικές εργασίες στα τούνελ κοντά στο τέμενος του Αλ-Ακσα και η κατασκευή αρκετών παρακαμπτήριων οδών μόνο για εποίκους. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ισραηλινών τσεκ πόιντ, των οδικών μπλόκων και των εμποδίων αυξήθηκε από την Ανάπολη και μετά κατά 8%, από 561 σε 607.

Ο Adri Nieuwhof είναι σύμβουλος και συνήγορος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: