Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς από σήμερα μέχρι…

Πηγές: Ma'an, Palestinian Information Center, Al Jazeera

Με πάσα επιφύλαξη από όλες τις πλευρές ανακοινώθηκε η συμφωνία για εξάμηνη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, που ισχύει από σήμερα το πρωί.

Η συμφωνία καλεί σε παύση όλων των στρατιωτικών ενεργειών από το Ισραήλ και τις αντιστασιακές οργανώσεις στη Γάζα, ενώ σύμφωνα με τη Χαμάς οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές εργάζονται για την επέκταση της εκεχειρίας στη Δυτική Όχθη.

Μέχρι την ώρα της έναρξης της εκεχειρίας μαίνονταν συγκρούσεις στη Γάζα με τις ισραηλινές δυνάμεις. Άμεση συνέπεια της συμφωνίας ήταν το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων τις πρώτες ώρες της εκεχειρίας για να εισέλθουν βασικά είδη ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προσωρινά.

Αν η εκεχειρία διαρκέσει πάνω από τρεις μέρες, την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται συνάντηση μεταξύ Χαμάς, Παλαιστινιακής Αρχής και μελών της Ε.Ε. στο Κάιρο για να συζητηθεί το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφας.

Αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης

Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι «αυτό που [η Χαμάς] αποκαλεί ηρεμία είναι εύθραυστο και πιθανότατα θα είναι μικρής διάρκειας», ενώ επανέλαβε την απειλή για εισβολή στη Γάζα αν η εκεχειρία καταρρεύσει.

Ο ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Χαΐμ Ραμόν επίσης επέκρινε τη συμφωνία ως εύθραυστη αλλά τη χαρακτήρισε και ως νίκη της Χαμάς, επειδή της δίνει χρόνο για τον επανεξοπλισμό της. Δήλωσε ότι περιμένει πως τελικά οι ισραηλινές δυνάμεις θα προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα, προετοιμασίες για την οποία επιβεβαιώνουν και στρατιωτικές πηγές.

Χαμάς

Αντίστοιχα η Χαμάς βεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εκεχειρία, αλλά μόνο στο βαθμό που θα τηρηθεί και από την πλευρά του Ισραήλ. Ο Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε σίγουρος ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα σεβαστούν τη συμφωνία από «εθνική ευθύνη», ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός, να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Γκαζί Χαμάντ, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το Ισραήλ επειδή δεν ενδιαφέρεται για ανακωχή και εκεχειρία».

Η Ισλαμική Τζιχάντ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αν και δεν υπέγραψε τη συμφωνία, δεσμεύτηκε προφορικά με τη Χαμάς και την Αίγυπτο για την τήρησή της «λόγω του ενδιαφέροντος για την παλαιστινιακή ενότητα και προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός» εκφράζοντας παράλληλα της επιφυλάξεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: