Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Αναγκαίος, αλλά ναρκοθετημένος ο εθνικός διάλογος

Πηγή: Palestinian Information Center

“Η συμμαχία των παλαιστινιακών δυνάμεων” στη Δαμασκό τάχθηκε υπέρ του περιεκτικού εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων και κομμάτων με σκοπό να κλείσει η πληγή των εσωτερικών παλαιστινιακών συγκρούσεων.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου αναφέρεται ότι ο διάλογος, με βάση τις διακηρύξεις του Καΐρου και της Σανάα και το κείμενο της εθνικής συμφωνίας, θα πρέπει να καταλήξει σε μια πολιτική και οργανωτική φόρμουλα που θα ενεργοποιήσει εκ νέου την ΟΑΠ η οποία θα λειτουργήσει ως η ανώτατη εθνική ηγεσία του παλαιστινιακού λαού.

Ο Jamal Abu Hashim, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιεί το Κίνημα με όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις επιβεβαιώνουν την επιθυμία για την επιτυχή έκβαση του εθνικού διαλόγου, τονίζοντας ότι το Κίνημα αντιμετωπίζει τον διάλογο ως στρατηγική και όχι ως τακτικό ή παραπλανητικό ελιγμό.

Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις με το Αραβικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Αραβικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Υπογράμμισε τις κοινές θέσεις με τα δύο αυτά μέτωπα, καθώς και τη σημασία της διεξαγωγής νικηφόρου διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων στην ΟΑΠ.

Ο Jamal Abu Hashim πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η ισραηλινή κατοχή δεν στοχοποιεί αποκλειστικά τη Χαμάς, αλλά κάθε Παλαιστίνιο, και κάθε Παλαιστίνιος έχει ανάγκη την εθνική ενότητα για να αντιμετωπίσει την κατοχή, τον μοναδικό κερδισμένο από τον παλαιστινιακό διχασμό.

Η σύνοδος έθεσε επίσης επί τάπητος τις συνέπειες του γεγονότος ότι ο μηχανισμός ασφαλείας χτίστηκε σε κομματική βάση, πράγμα που αποτέλεσε την κύρια αιτία στασιασμού μεταξύ των Παλαιστινίων, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ανοικοδόμησης αυτών των μηχανισμών πάνω σε εθνικά και επαγγελματικά θεμέλια.

Σε άλλη ανακοίνωση το Κίνημα της Χαμάς καταδικάζει το αντισυνταγματικό υπουργείο Οικονομικών στη Ραμάλα για το πάγωμα των μισθών περισσότερων από 500 κυβερνητικών δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα, ειδικά μετά την έκκληση του προέδρου Αμπάς για εθνικό διάλογο.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το γραφείο του μέλους της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Dr. Yehya Mousa, επικρίνει με δριμύτητα τον πρωθυπουργό της παράνομης κυβέρνησης στη Ραμάλα Σαλάμ Φαγιάντ, για την επιβολή όρων προκειμένου να διεξαχθεί εθνικός διάλογος. Ο Mousa τόνισε ότι οι όροι του Φαγιάντ ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί όλες τις συμφωνίες και τη διεθνή νομιμότητα προς χάριν της επιτυχίας των ενδο-παλαιστινιακών συνομιλιών είναι απαράδεκτοι. «Ο ίδιος ο Φαγιάντ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα επειδή διορίστηκε χωρίς να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, είναι μια μαριονέτα στα χέρια των Αμερικάνων» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: