Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ο ισραηλινός στρατός παραβιάζει την εκεχειρία πυροβολώντας ψαράδες και αγρότες στη Γάζα

Από το Palestinian Information Center, 20/6/08

Τουλάχιστον τρεις ισραηλινές παραβιάσεις της φρέσκιας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μέσω Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή της την Πέμπτη καθώς μονάδες του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον ψαράδων και αγροτών.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ψαράδων που προσπαθούσαν να βγάλουν το ψωμί τους, δεν κατεγράφησαν απώλειες.

Ανατολικά της πόλης Καν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ισραηλινά τανκ και πυροβολικό άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών στην πόλη Khuza'a, οι οποίοι σύμφωνα με τις πηγές, εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να θερίσουν τις σοδειές τους. Άλλη επίθεση καταγράφηκε σε σπίτια Παλαιστινίων χωρικών στην Qarara. Και στις δύο επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον ΙΣΚ, ισχυριζόμενα ότι οι παλαιστίνιοι ψαράδες ψάρευαν σε «απαγορευμένη» ζώνη, αναγκάζοντας, ανέφερε η πηγή, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό να τους πυροβολήσει. Οι πηγές δεν έδιναν εξήγηση για τα πυρά στο χωριό Qarara.

Επιτεύγματα της Χαμάς

Εντωμεταξύ, ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η εκεχειρία είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το Κίνημα της Χαμάς «από κάθε άποψη», θεωρώντας ότι το Κίνημα θα ενισχύσει τη στρατιωτική του δύναμη διαρκούσης της εκεχειρίας.

Ο Alex Fishman, στρατιωτικός αναλυτής στην εβραϊκή Yedioth Ahronoth, δήλωσε ότι η συμφωνία της εκεχειρίας θα ενισχυθεί περεταίρω παρά τις δηλώσεις ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ότι η εκεχειρία είναι εύθραυστη και προσωρινή. Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή πλευρά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αίτημα της σύνδεσης της υπόθεσης του αιχμάλωτου δεκανέα του ΙΣΚ Γκιλάντ Σαλίτ με την εκεχειρία. Ωστόσο δήλωσε, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να πιστωθεί ως επίτευγμα στο Ισραήλ είναι η αιγυπτιακή δέσμευση εναντίωσης στη λαθραία εισαγωγή όπλων στη Λωρίδα της Γάζα μέσω των τούνελ στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός αναλυτής στην εφημερίδα Maarive, Amir Rapaport, συμφωνεί ότι η Χαμάς κατάφερε να θέσει τους όρους της στην ισραηλινή πλευρά αφήνοντας την υπόθεση του Σαλίτ έξω από τη συμφωνία και προσθέτει ότι η τακτική φθοράς που ακολούθησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ κατάφερε να το αναγκάσει να άρει τον αποκλεισμό στα συνοριακά περάσματα της Γάζας, πράγμα που, σημειώνει, θα ενισχύσει τη θέση της Χαμάς στο διεθνές σκηνικό ως ισχυρό κίνημα στην περιοχή. Επίσης συμφωνεί με τις προβλέψει του Fishman ότι η Χαμάς θα ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη κατασκευάζοντας περισσότερο οπλισμό και εκπαιδεύοντας τους μαχητές της, γεγονός που, υπογράμμισε, θα κοστίσει στις μονάδες του ΙΣΚ υψηλότερο τίμημα αν αποπειραθούν να εισβάλουν στη Γάζα.

Επιπλέον ο Rapaport τόνισε ότι η συμφωνία της εκεχειρίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αραβικό κόσμο ότι το Ισραήλ καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της δύναμης, περιγράφοντας την ανακωχή ως «μεγάλο πλήγμα» για τον πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που, τονίζει ο δημοσιογράφος, διαπραγματευόταν με τους Ισραηλινούς εδώ και πολύ καιρό άλλα δεν έδρεψε καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: