Παρά τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες του Κουαρτέτου και του Ισραήλ να υποβαθμιστεί η εξουσία της Χαμάς μετά τις παλαιστινιακές εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2006, η πολιτική και στρατιωτική θέση της Χαμάς, ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Φατάχ να ανατρέψει αυτήν την εκλεγμένη κυβέρνηση, εμφανίζεται ακόμη πιο ισχυρή.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητας της Χαμάς μέσα στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη, η καθοδηγούμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στη Γάζα θεωρείται από τους Παλαιστινίους αποτελεσματική στα ζητήματα δημόσιας ζωής, ικανή να αντιστέκεται στις ισραηλινές επιθέσεις και να αναγκάζει το Ισραήλ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αντίθετα, η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης που διορίστηκε από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπού Μάζεν ξεφτίζει, καθώς η αποτελεσματικότητά της στα δημόσια και στα πολιτικά ζητήματα αποτιμάται στην καλύτερη περίπτωση ως μέτρια. Η άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει τις διαπραγματευθείσες συμφωνίες αμαυρώνει σοβαρά την πολιτική φυσιογνωμία του Αμπού Μάζεν, και παράλληλα μειώνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Σαλάμ Φαγιάντ σε θέματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τη σύγκρουση, όπως η διαφθορά, η δημόσια ασφάλεια και η οικονομία.
Η αποτυχία της επίδειξης χειροπιαστών αποτελεσμάτων στην ειρηνευτική διαδικασία, μαζί με τα επιτεύγματα της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα, έχουν υποβαθμίσει καίρια την αξιοπιστία των πολιτικών διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Μαρτίου-Απριλίου που διενήργησε το Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνιών της Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό Κέντρο Μελετών και Ερευνών, οι Παλαιστίνιοι είναι απογοητευμένοι από τις διαπραγματεύσεις και η υποστήριξη για την αντίσταση αυξάνεται.
Κατά παρόμοιο τρόπο, ο ισραηλινός πληθυσμός δεν πιστεύει στην ειρηνευτική διαδικασία και δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Ολμέρτ-Μπαράκ για την αντιμετώπιση της Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε στις 12 Ιουνίου από τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kol Israel, το ένα τέταρτο των Ισραηλινών δεν έχουν άποψη για το αν θα προτιμούσαν μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς ή μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Γάζα. Η ίδια δημοσκόπηση φανερώνει ότι το 50% των Ισραηλινών δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Ολμέρτ, κατηγορούμενος τώρα για διαφθορά, διαθέτει λαϊκή εντολή να εξουσιοδοτήσει μία τέτοια επιχείρηση.
Η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν πιστεύει ότι μια εκεχειρία με τη Χαμάς είναι εφικτή, αλλά επίσης δεν πιστεύει ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους Avi Isaskharov και Amos Harel στη Haaretz (13 Ιούνη 2008), ο ισραηλινός στρατός επίσης δεν πιστεύει ότι είναι ικανός να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Γάζας. Ο στρατός υποθέτει ότι προκειμένου να τερματίσει την εξαπόλυση ρουκετών από τη Γάζα, θα πρέπει να ανακαταλάβει τη Λωρίδα για πολλούς μήνες, αλλά δεν πιστεύει ότι η κοινή γνώμη ή η κυβέρνηση θα αποδεχθούν τον κατ’ αποτέλεσμα πιθανότατα υψηλό αριθμό ισραηλινών απωλειών. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα βοηθήσει στην απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που είναι φυλακισμένος στη Γάζα και μπορεί ακόμη να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Το πιο μεγάλο επίτευγμα της Χαμάς μέχρι στιγμής είναι το ότι οδήγησε το Ισραήλ, την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της περιοχής, σ’ ένα πολιτικό-στρατιωτικό αδιέξοδο. Αν οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στο Κάιρο πετύχουν, η Χαμάς θα έχει πετύχει την εξουδετέρωση της διορισμένης κυβέρνησης του Αμπού Μάζεν στη Ραμάλα. Ωστόσο, μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών θα ενδυναμώσει τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ισραηλινή έλλειψη εμπιστοσύνης στην πιθανότητα μιας εξόδου από την κρίση μέσω των διαπραγματεύσεων, αποδυναμώνοντας περεταίρω την κυβέρνηση του Αμπού Μάζεν, αν και είναι μάλλον απίθανο να πυροδοτήσει μια μεγάλη ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Είμαστε πίσω στο σημείο μηδέν καθώς η παλαιστινιακή και η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτή η σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές απομακρύνονται όλο και περισσότερο λόγω των αποτυχημένων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και το Ισραήλ είναι ανίκανο να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του δύναμη για να αλλάξει το τωρινό πολιτικό σενάριο. Το ερώτημα είναι πως θα αρθεί αυτό το αδιέξοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου