Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

Η Παλαιστινιακή Κοινωνία Πολιτών απευθύνει έκκληση στην Αραβική Σύνοδο

Ερευνητικό Κέντρο BADIL για την Παλαιστινιακή Αρμοστεία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων

Δελτίο Τύπου

28 Μαρτίου 2007

Η Παλαιστινιακή Κοινωνία Πολιτών απευθύνει έκκληση στην Αραβική Σύνοδο:

«Προστατέψτε τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες και Εργαστείτε για το Δικαίωμα της Επιστροφής»

«Οι πρόσφατες ισραηλινές δηλώσεις που ισχυρίζονται την ετοιμότητα ενασχόλησης με την Αραβική Πρωτοβουλία, εάν τα αραβικά κράτη εγκαταλείψουν τον όρο σχετικά με το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους σύμφωνα με το Ψήφισμα 194 του ΟΗΕ, δεν αποτελεί παρά μια ακόμα απόπειρα εξαπάτησης των Αράβων και των Παλαιστινίων και επίτευξης παραχωρήσεων με το αζημίωτο… Οποιοσδήποτε συμβιβασμός αναφορικά με τα δικαιώματα των προσφύγων σημαίνει τη συνέχιση της Nakba (όλεθρος) που πλήττει τον Παλαιστινιακό λαό από το 1948 και διαιωνίζει τη σύγκρουση με το Ισραήλ» λένε οι οργανισμοί της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών στους Άραβες ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της Αραβικής Συνόδου Κορυφής.

Το υπόμνημα που υποβλήθηκε στην Αραβική Σύνοδο και δημοσιεύτηκε σήμερα στον παλαιστινιακό τύπο υπογράφουν 76 οργανισμοί και δίκτυα της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών από το Ισραήλ, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Το υπόμνημα υπενθυμίζει στα Αραβικά κράτη ότι το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους είναι αναφαίρετο ατομικό και συλλογικό δικαίωμα που διαφυλάσσεται στο διεθνές δίκαιο και δεν περιορίζεται χρονικά. «Γι’ αυτό», λέει η Παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών «αυτό το δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι διαπραγματεύσεις μπορούν μόνο να καταπιαστούν με τους τρόπους εφαρμογής του σύμφωνα με το Ψήφισμα 194 του ΟΗΕ».

Το υπόμνημα επίσης καλεί την Αραβική Σύνοδο να λάβει μέτρα για τον τερματισμό των δεινών των Παλαιστινίων προσφύγων στο Ιράκ και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων μέσω της συνεργασίας με τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες, κυρίως τις UNRWA και UNHCR. Στο πλαίσιο αυτό η Παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών προτείνει τη δημιουργία μίας μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης από την Αραβική Σύνοδο για να βελτιωθεί και να διασφαλιστεί η προστασία των Παλαιστινίων προσφύγων στα Αραβικά κράτη σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Καζαμπλάνκα του 1965. Την ίδια στιγμή η Αραβική Σύνοδος καλείται να μελετήσει, σε συνεργασία με την ΟΑΠ, τρόπους επαναδραστηριοποίησης της κοιμώμενης Επιτροπής Συμφιλίωσης του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNCCP) που είναι εντεταλμένη να βοηθήσει στην εφαρμογή του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με το Ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Για ολόκληρο το κείμενο (στα αραβικά) του υπομνήματος της Παλαιστινιακής Κοινωνίας Πολιτών προς την Αραβική Σύνοδο του 2007, επισκεφθείτε: www.badil.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: