Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

Το όνειδος του Umm Naser

Πηγή: Associated Press

Δεκάδες μπουλντόζες και φορτηγά εργάζονται εντατικά για την αναστύλωση του αποχετευτικού δικτύου στο χωριό Umm Naser στο βόρειο τμήμα της Γάζας περίπου 300 μέτρα από τα σύνορα του Ισραήλ. Την Τρίτη η κατάρρευση μιας από τις εφτά αποχετευτικές δεξαμενές πλημμύρησε το χωριό με λήμματα και προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων, δύο 70χρονες γυναίκες, μία έφηβη και δύο νήπια, τον τραυματισμό 35 ανθρώπων και την καταστροφή περίπου 100 σπιτιών.

Έκθεση του 2004 των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι οι αποχετευτικές υποδομές είχαν χτιστεί για να εξυπηρετούν ένα πληθυσμό 50.000 αλλά διαχειρίζονταν τα λήμματα 190.000 και το ενδεχόμενο της πλημμύρας ήταν αναπόφευκτο.

Ομάδες διάσωσης και ένοπλοι της Χαμάς έτρεξαν ψάξουν για ανθρώπους που μπορεί να είχαν καταπλακωθεί από τα λήμματα και τη λάσπη, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού έφυγαν από μόνοι τους ή μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από τις παλαιστινιακές αρχές και ομάδες του ΟΗΕ σε σκηνές σε υψηλότερα εδάφη.

«Τους παρέχουμε προσωρινό καταφύγιο και ξεκινάμε επίσης μια διαδικασία να βρούμε μια γρήγορη λύση γι’ αυτούς μέχρι να ολοκληρώσουμε αναχώματα άμμου γύρω από τις δεξαμενές και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο κυβερνήτης της βόρειας Γάζας Ismail Abu Shamalha.

Εξαγριωμένοι κάτοικοι έδιωξαν τους ρεπόρτερ από την περιοχή και προπηλάκισαν κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών Hani Kawasmeh έφτασε για να επιθεωρήσει τις ζημιές οι σωματοφύλακές του πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η κατάρρευση θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να στείλουν τα λήμματα στις έξι άλλες δεξαμενές θέτοντας και αυτές διαδοχικά σε κίνδυνο. Μία ακόμη κατάρρευση θα μπορούσε να στείλει τα λήμματα μέχρι τη Beit Lahiya, πολύ μεγαλύτερη γειτονική πόλη, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο Fadel Kawash, διευθυντής της Παλαιστινιακής Αρχής Ύδατος, δήλωσε ότι το επίπεδο των λημμάτων είχε αυξηθεί τις τελευταίες μέρες φτάνοντας μέχρι τα αναχώματα στο επίπεδο τη γης.

Ο δήμαρχος της πόλης της Γάζας Majid Abu Ramadan, που ηγείται του συμβουλίου των δήμων της Γάζας, θεώρησε για την κατάρρευση υπεύθυνη την «ενδημική ανομία εδώ», κατηγορώντας τους κατοίκους που έκλεβαν λήμματα και τα πουλούσαν σε κατασκευαστικές εταιρείες για 300 σέκελ (περίπου 54 ευρώ) το φορτίο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστικής Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού Peter Lerner δήλωσε ότι την Τετάρτη το Ισραήλ έστειλε δύο μεγάλες αντλίες στη Γάζα για να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να κατεβάσουν το επίπεδο των λημμάτων στην πλημμυρισμένη περιοχή και ότι ένα σοβαρά τραυματισμένος άντρας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ισραήλ.

Λόγω της ανεπάρκειας των υπαρχουσών αποχετευτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή οι υπεύθυνοι είχαν αναγκαστεί να αποθηκεύουν τα επιπλέον λήμματα σε κοντινούς αμμόλοφους δημιουργώντας έτσι μια λίμνη λημμάτων που κάλυπτε περίπου 45 εκτάρια, σύμφωνα με τη Ηνωμένα Έθνη.

Το περιστατικό της Τρίτης φέρνει δραματικά στο προσκήνιο την κατάσταση των υποδομών στην εξαθλιωμένη και πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα του 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παράλληλα και η Δυτική Όχθη υποφέρει από αποσαρθρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι κυρώσεις που επέβαλε η διεθνής κοινότητα εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής είχε σαν αποτέλεσμα το πάγωμα ορισμένων αποχετευτικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: