Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Συνεχείς επιδρομές του ισραηλινού στρατού και "ειρηνευτικές συνομιλίες"

Πηγή: Associated Press

16χρονος Παλαιστίνιος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα χτυπημένος από ισραηλινά πυρά στο χωριό Shuhada κοντά στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την οικογένειά του και παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο νεαρός Παλαιστίνιος πέταγε πέτρες στους στρατιώτες και δεν ήταν οπλισμένος.

Στη γειτονική πόλη Νάμπλους ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον τοπικό ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Mohammed Kitaneh. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο ο συλληφθείς είναι ηγέτης της οργάνωσης για τη Δυτική Όχθη.

Στη Γάζα υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του ένοπλος της Ισλαμικής Τζιχάντ ο οποίος είχε δεχθεί χθες επίθεση του ισραηλινού πυροβολικού, ένας ακόμη Παλαιστίνιος είχε τραυματιστεί και νοσηλεύεται.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Τζενίν πυροβολήθηκε θανάσιμα ένοπλος της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τον ισραηλινό στρατό.

Σχεδόν κάθε βράδυ ο ισραηλινός στρατός κάνει επιδρομές συλλήψεων σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Στον απόηχο της επίσκεψης Ράις η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία είναι «αδύνατη» τώρα, αλλά προκειμένου να αποφύγει το αδιέξοδο, το Ισραήλ συμφώνησε «να κάνει διάλογο για τους όρους δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους».

Οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, ο επικοινωνιακός σύμβουλος του Αμπάς, Nabil Amr, δήλωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι να γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συναντήσεις δεν είναι παραγωγικές επειδή ο Ολμέρτ δεν είναι έτοιμος για μια παραγωγική και εποικοδομητική ειρηνευτική διαδικασία».

Η Ράις δήλωσε ότι θεωρεί πιθανό να συναφθεί μια Ισραηλινό-Παλαιστινιακή συμφωνία πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Τζορτζ Μπους τον Ιανουάριο του 2009. Για την Αραβική Σύνοδο στο Ριάντ δήλωσε: «Τα Αραβικά κράτη πρέπει να αρχίσουν να προσεγγίζουν το Ισραήλ, να καθησυχάσουν το Ισραήλ ότι η θέση του στην περιοχή θα είναι περισσότερο, και όχι λιγότερο, ασφαλής με το τέλος της κατοχής και την εγκαθίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους, για να δείξουν στο Ισραήλ ότι αποδέχονται τη θέση του στη Μέση Ανατολή». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η Ράις δεν συναντήθηκε με κανένα μέλος της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης, ούτε καν τα πιο μετριοπαθή μη μέλη της Χαμάς που συμμετέχουν σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: