Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

Το νέο υπουργικό συμβούλιο (99%)

Πηγή: Παλαιστινιακό Ειδησεογραφικό Δίκτυο

Του Wisam Afifeh

Πέμπτη 15-16 Μαρτίου 2007

http://english.pnn.ps/

Στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων, ο «καυτός» θώκος του υπουργού Εσωτερικών (σώματα ασφαλείας) δόθηκε στον 50χρονο Hani Al Qawasmi. Είναι κάτοικος Γάζας ενώ η οικογένειά του διαμένει στην πόλη Χεβρώνα στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, έχει PhD στη Δημόσια Διοίκηση και είναι Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Αστικών Υποθέσεων. Θεωρείται ανεξάρτητος.

Σύμφωνα με τις διαρροές στην τελευταία συνάντηση Αμπάς-Χανίγια, οι υπόλοιπες υπουργικές θέσεις θα καλυφθούν ως ακολούθως:

Αναπληρωτής πρωθυπουργός, Azzam Al Ahmed (Φατάχ)

Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας, Mohammad Aga (…)

Υπ. Κρατουμένων και Υποθέσεων πρώην κρατουμένων, Taysir Abu Sneineh (Χαμάς)

Υπ. Χαρτοφυλακίου, Hadeeb (Φατάχ)

Υπ. Εξωτερικών, Ziad Abu Amr (Φατάχ-Χαμάς)

Υπ. Πολιτισμού, Bassam As Salhi (Κόμμα του Λαού)

Υπ. Οικονομικών, Salam Fayyad (Τρίτος Δρόμος)

Υπ. Εσωτερικών, Hani Al Qawasmi (Ανεξάρτητος)

Υπ. Πληροφοριών, Mustafa Barghouthi (Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία)

Υπ. Κοινωνικών υποθέσεων και Τουρισμού, Saleh Zeidan (Δημοκρατικό Μέτωπο)

Υπ. Μεταφορών, Hekmat Zaid (Φατάχ)

Υπ. Επικοινωνιών, Yousef Mansi (…)

Υπ. Νεολαίας και Αθλητισμού, Bassim Naim (Χαμάς)

Υπ. Σχεδιασμού, Samir Abu Eisha (Χαμάς)

Υπ. Χαρτοφυλακίου, Ziad Al Zada (…) Υπ. Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Nasser Addin Al Sha'er (Χαμάς)

Υπ. Κοινωνικών υποθέσεων, Abdel Khader Araf (…)

Υπ. Δικαιοσύνης, Ahmed Al Khalid (Χαμάς)

Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από σημερινούς υπουργούς της Χαμάς

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αμπάς κατά την οποία οριστικοποιήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός Χανίγια έκανε σύντομη ενημέρωση στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε σχέδιο-πρόταση του νέου πολιτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το Κείμενο της Εθνικής Συμφωνίας η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα εργαστεί σε όλα τα επίπεδα προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού. Πρώτον στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κλειδί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται από τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την αναγνώριση των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.

Η κυβέρνηση θα εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού ώστε να μπορέσει να οικοδομήσει μια ισχυρή και συνεκτική ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα υψηλά εθνικά συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και να διαφυλάξει τα δικαιώματά του, την ανάπτυξη και την εργασία για να πετύχει τους εθνικούς του στόχους, όπως εγκρίθηκαν από τα σχετικά εθνικά συμβούλια και άρθρα του Βασικού Νόμου και του Κειμένου της Εθνικής Συμφωνίας και από τις Αραβικές συνόδους στη βάση του ότι η κυβέρνηση σέβεται τα διεθνή ψηφίσματα και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Τρίτον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να απορρίψει ένα κράτος με προσωρινά σύνορα καθώς θα παρέκλινε από τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Το τέταρτο ακολουθεί το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ: την επιμονή στο δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στη γη και την περιουσία τους.

Το πέμπτο σημείο αφορά στην αγόγγυστη εργασία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Το έκτο είναι η αντιπαράθεση στην κατοχή και ο εξαναγκασμός της να σταματήσει τις δολοφονίες, τις συλλήψεις και τις πολιτικές προσάρτησης γης, ειδικά στην Ιερουσαλήμ και τις επιθέσεις της στα μουσουλμανικά ιερά τεμένη.

Το έβδομο σημείο μιλάει για εδραιωμένες σχέσεις μεταξύ αραβικών και ισλαμικών κρατών, άνοιγμα και συνεργασία με την τοπική και διεθνή κοινότητα στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

1 σχόλιο:

ZeroCoolGR είπε...

Καλησπέρα.. μόλις είδα το blog σου, και ήθελα να γνωρίσω τον άνθρωπο πίσω από αυτό blog.. αν δεις το δικό μου θα καταλάβεις το γιατί..