Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ο ισραηλινός στρατός παραβιάζει την εκεχειρία πυροβολώντας ψαράδες και αγρότες στη Γάζα

Από το Palestinian Information Center, 20/6/08

Τουλάχιστον τρεις ισραηλινές παραβιάσεις της φρέσκιας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μέσω Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή της την Πέμπτη καθώς μονάδες του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής άνοιξαν πυρ εναντίον ψαράδων και αγροτών.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ψαράδων που προσπαθούσαν να βγάλουν το ψωμί τους, δεν κατεγράφησαν απώλειες.

Ανατολικά της πόλης Καν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ισραηλινά τανκ και πυροβολικό άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτών στην πόλη Khuza'a, οι οποίοι σύμφωνα με τις πηγές, εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να θερίσουν τις σοδειές τους. Άλλη επίθεση καταγράφηκε σε σπίτια Παλαιστινίων χωρικών στην Qarara. Και στις δύο επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον ΙΣΚ, ισχυριζόμενα ότι οι παλαιστίνιοι ψαράδες ψάρευαν σε «απαγορευμένη» ζώνη, αναγκάζοντας, ανέφερε η πηγή, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό να τους πυροβολήσει. Οι πηγές δεν έδιναν εξήγηση για τα πυρά στο χωριό Qarara.

Επιτεύγματα της Χαμάς

Εντωμεταξύ, ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η εκεχειρία είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το Κίνημα της Χαμάς «από κάθε άποψη», θεωρώντας ότι το Κίνημα θα ενισχύσει τη στρατιωτική του δύναμη διαρκούσης της εκεχειρίας.

Ο Alex Fishman, στρατιωτικός αναλυτής στην εβραϊκή Yedioth Ahronoth, δήλωσε ότι η συμφωνία της εκεχειρίας θα ενισχυθεί περεταίρω παρά τις δηλώσεις ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ότι η εκεχειρία είναι εύθραυστη και προσωρινή. Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή πλευρά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αίτημα της σύνδεσης της υπόθεσης του αιχμάλωτου δεκανέα του ΙΣΚ Γκιλάντ Σαλίτ με την εκεχειρία. Ωστόσο δήλωσε, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να πιστωθεί ως επίτευγμα στο Ισραήλ είναι η αιγυπτιακή δέσμευση εναντίωσης στη λαθραία εισαγωγή όπλων στη Λωρίδα της Γάζα μέσω των τούνελ στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός αναλυτής στην εφημερίδα Maarive, Amir Rapaport, συμφωνεί ότι η Χαμάς κατάφερε να θέσει τους όρους της στην ισραηλινή πλευρά αφήνοντας την υπόθεση του Σαλίτ έξω από τη συμφωνία και προσθέτει ότι η τακτική φθοράς που ακολούθησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ κατάφερε να το αναγκάσει να άρει τον αποκλεισμό στα συνοριακά περάσματα της Γάζας, πράγμα που, σημειώνει, θα ενισχύσει τη θέση της Χαμάς στο διεθνές σκηνικό ως ισχυρό κίνημα στην περιοχή. Επίσης συμφωνεί με τις προβλέψει του Fishman ότι η Χαμάς θα ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη κατασκευάζοντας περισσότερο οπλισμό και εκπαιδεύοντας τους μαχητές της, γεγονός που, υπογράμμισε, θα κοστίσει στις μονάδες του ΙΣΚ υψηλότερο τίμημα αν αποπειραθούν να εισβάλουν στη Γάζα.

Επιπλέον ο Rapaport τόνισε ότι η συμφωνία της εκεχειρίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αραβικό κόσμο ότι το Ισραήλ καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της δύναμης, περιγράφοντας την ανακωχή ως «μεγάλο πλήγμα» για τον πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που, τονίζει ο δημοσιογράφος, διαπραγματευόταν με τους Ισραηλινούς εδώ και πολύ καιρό άλλα δεν έδρεψε καρπούς.

Η πιο πρόσφατη νίκη της Χαμάς

Άρθρο του Sergio Yahni στο Alternative Information Center (AIC), 17/6/08

Παρά τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες του Κουαρτέτου και του Ισραήλ να υποβαθμιστεί η εξουσία της Χαμάς μετά τις παλαιστινιακές εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2006, η πολιτική και στρατιωτική θέση της Χαμάς, ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Φατάχ να ανατρέψει αυτήν την εκλεγμένη κυβέρνηση, εμφανίζεται ακόμη πιο ισχυρή.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητας της Χαμάς μέσα στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη, η καθοδηγούμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στη Γάζα θεωρείται από τους Παλαιστινίους αποτελεσματική στα ζητήματα δημόσιας ζωής, ικανή να αντιστέκεται στις ισραηλινές επιθέσεις και να αναγκάζει το Ισραήλ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης που διορίστηκε από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπού Μάζεν ξεφτίζει, καθώς η αποτελεσματικότητά της στα δημόσια και στα πολιτικά ζητήματα αποτιμάται στην καλύτερη περίπτωση ως μέτρια. Η άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει τις διαπραγματευθείσες συμφωνίες αμαυρώνει σοβαρά την πολιτική φυσιογνωμία του Αμπού Μάζεν, και παράλληλα μειώνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Σαλάμ Φαγιάντ σε θέματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τη σύγκρουση, όπως η διαφθορά, η δημόσια ασφάλεια και η οικονομία.

Η αποτυχία της επίδειξης χειροπιαστών αποτελεσμάτων στην ειρηνευτική διαδικασία, μαζί με τα επιτεύγματα της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα, έχουν υποβαθμίσει καίρια την αξιοπιστία των πολιτικών διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Μαρτίου-Απριλίου που διενήργησε το Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνιών της Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό Κέντρο Μελετών και Ερευνών, οι Παλαιστίνιοι είναι απογοητευμένοι από τις διαπραγματεύσεις και η υποστήριξη για την αντίσταση αυξάνεται.

Κατά παρόμοιο τρόπο, ο ισραηλινός πληθυσμός δεν πιστεύει στην ειρηνευτική διαδικασία και δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Ολμέρτ-Μπαράκ για την αντιμετώπιση της Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε στις 12 Ιουνίου από τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kol Israel, το ένα τέταρτο των Ισραηλινών δεν έχουν άποψη για το αν θα προτιμούσαν μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς ή μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Γάζα. Η ίδια δημοσκόπηση φανερώνει ότι το 50% των Ισραηλινών δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Ολμέρτ, κατηγορούμενος τώρα για διαφθορά, διαθέτει λαϊκή εντολή να εξουσιοδοτήσει μία τέτοια επιχείρηση.

Η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν πιστεύει ότι μια εκεχειρία με τη Χαμάς είναι εφικτή, αλλά επίσης δεν πιστεύει ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Avi Isaskharov και Amos Harel στη Haaretz (13 Ιούνη 2008), ο ισραηλινός στρατός επίσης δεν πιστεύει ότι είναι ικανός να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Γάζας. Ο στρατός υποθέτει ότι προκειμένου να τερματίσει την εξαπόλυση ρουκετών από τη Γάζα, θα πρέπει να ανακαταλάβει τη Λωρίδα για πολλούς μήνες, αλλά δεν πιστεύει ότι η κοινή γνώμη ή η κυβέρνηση θα αποδεχθούν τον κατ’ αποτέλεσμα πιθανότατα υψηλό αριθμό ισραηλινών απωλειών. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα βοηθήσει στην απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που είναι φυλακισμένος στη Γάζα και μπορεί ακόμη να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Το πιο μεγάλο επίτευγμα της Χαμάς μέχρι στιγμής είναι το ότι οδήγησε το Ισραήλ, την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της περιοχής, σ’ ένα πολιτικό-στρατιωτικό αδιέξοδο. Αν οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στο Κάιρο πετύχουν, η Χαμάς θα έχει πετύχει την εξουδετέρωση της διορισμένης κυβέρνησης του Αμπού Μάζεν στη Ραμάλα. Ωστόσο, μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών θα ενδυναμώσει τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ισραηλινή έλλειψη εμπιστοσύνης στην πιθανότητα μιας εξόδου από την κρίση μέσω των διαπραγματεύσεων, αποδυναμώνοντας περεταίρω την κυβέρνηση του Αμπού Μάζεν, αν και είναι μάλλον απίθανο να πυροδοτήσει μια μεγάλη ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Είμαστε πίσω στο σημείο μηδέν καθώς η παλαιστινιακή και η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτή η σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές απομακρύνονται όλο και περισσότερο λόγω των αποτυχημένων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και το Ισραήλ είναι ανίκανο να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του δύναμη για να αλλάξει το τωρινό πολιτικό σενάριο. Το ερώτημα είναι πως θα αρθεί αυτό το αδιέξοδο.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Η Ε.Ε. αναβαθμίζει τη σχέση της με το Ισραήλ

Πηγή: Haaretz

Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν ομόφωνα τη Δευτέρα 16 Ιούνη την αναβάθμιση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ παρά τις αντιρρήσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Η αναβάθμιση εκτείνεται σε ένα φάσμα εμπορικών, οικονομικών και ακαδημαϊκών δεσμών καθώς και διπλωματικού διαλόγου.

Στο επίπεδο της διπλωματίας προβλέπεται διάλογος της ισραηλινής κυβέρνησης με ανώτατους αξιωματούχους ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων, στο πλαίσιο ετήσιων υψηλόβαθμων συναντήσεων.

Στον οικονομικό τομέα, το Ισραήλ θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ομάδες εργασίας με σκοπό να πλησιάσει η ισραηλινή οικονομία τα ευρωπαϊκά στάνταρτ και να μπορέσουν οι ισραηλινές εταιρείες να ενταχθούν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής.

Στον ακαδημαϊκό τομέα, ισραηλινοί επιστήμονες και ερευνητές θα μπορούν πλέον να αιτούνται των επιστημονικών χορηγιών και προγραμμάτων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι αναβαθμισμένοι θεσμοί ενδεχομένως να οδηγήσουν και στην αναγνώριση από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια των πτυχίων των ισραηλινών πανεπιστημίων και κολεγίων, βήμα που θα επιτρέψει σε ισραηλινούς φοιτητές να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρώπη.

Ο Σαλάμ Φαγιάντ είχε ζητήσει η αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε.-Ισραήλ να μην πραγματοποιηθεί εκτός και αν το Ισραήλ σταματούσε την κατασκευή εποικισμών και του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη. Η Ε.Ε. αρκέστηκε σε μια έκκληση για κινητικότητα στις ισραηλινό-παλαιστινιακές συνομιλίες άνευ όρων σχετικά με την πρόοδο αυτών. Αντίθετα η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μαζί με τους ομολόγους της στην Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα συζητήσει το περίγραμμα της αναβάθμισης των σχέσεών τους και θα καταθέσει τα συμπεράσματά της στο τέλος του έτους.

Αποσπάσματα από άρθρο Nic Irwin for the Alternative Information Center (AIC)

Αυτό που λείπει από την ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου των Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., του Σλοβένου υπουργού Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ, είναι τα φανερά προβλήματα που κατονομάζει αλλά δεν αναλύει.

Το 2003, ο Γκίντεον Μέιρ, ισραηλινός αναπληρωτής διευθυντής τύπου και δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «το Ισραήλ θεωρεί κάθε κράτος που φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις και τους ηγέτες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων που επιτίθενται σε αθώους πολίτες του κράτους του Ισραήλ ως νομιμοποιημένους στόχους για αμυντικούς λόγους». Αυτός ο ορισμός υπονοεί ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι συνιστούν απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.

Ο υπουργός Ρούπελ δηλώνει ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα; …. Υπονοεί η ασάφεια των όρων [τρομοκρατία και ενίσχυση] ότι η Ε.Ε. πρόκειται να υιοθετήσει τη θεώρηση ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες; ….

Επιπλέον ο υπουργός Ρούπελ αναφέρει ότι η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στα όπλα μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελέτης Ενάντια στη Διάδοση των Εξοπλισμών James Martin, το Ισραήλ κατέχει και είναι σε θέση να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής. Το Ισραήλ δεν έχει διακηρύξει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε έχει επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να επιθεωρήσουν και να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα για τις στρατιωτικές δυνατότητές του. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας αποδεικνύει ότι το Ισραήλ είναι σημαντικός παράγοντας στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Ρούπελ για περεταίρω συνεργασία. ….

Τίθεται επίσης ένα ερώτημα αναφορικά με την αυξανόμενη συνεργασία στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2005 η Ε.Ε. υπερψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ που αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν «δικαίωμα για ένα δικό τους ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης» και καλεί όλα τα κράτη και τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την υλοποίηση του στόχου αυτού. Στο πλαίσιο αυτό πως μπορεί η Ε.Ε. να υπογράφει μια συμφωνία με το Ισραήλ όταν αυτό κατά τεκμήριο παραβιάζει τα θεμελιώδη παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα σε τακτική και διαρκή βάση; Ένα επιπλέον ζήτημα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς είναι δυνατόν η Ε.Ε. να συνεχίζει να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με το Ισραήλ όταν αποδέχεται σιωπηρά την παράνομη κατεδάφιση σπιτιών και όλες τις άλλες αναρίθμητες παραβιάσεις που εφαρμόζει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων; Η Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ βασίζεται εξολοκλήρου στην αρχή της συνεχούς παρατήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Έχει άρθρα που αναφέρουν ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί αν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος ή μηχανισμός για την τήρηση αυτών των άρθρων.

Συνεπώς, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ, η Ε.Ε. υιοθετεί σιωπηρά την ισραηλινή πολιτική της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διάπραξης εγκλημάτων εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αίγυπτος επίσης ήταν στη διαδικασία της προσπάθειας αναβάθμισης των σχέσεών της με την Ε.Ε., αλλά, σε αντίθεση με το Ισραήλ, δεν έγινε δεκτή στη βάση του ότι ζήτησε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Μέση Ανατολή δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς από σήμερα μέχρι…

Πηγές: Ma'an, Palestinian Information Center, Al Jazeera

Με πάσα επιφύλαξη από όλες τις πλευρές ανακοινώθηκε η συμφωνία για εξάμηνη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, που ισχύει από σήμερα το πρωί.

Η συμφωνία καλεί σε παύση όλων των στρατιωτικών ενεργειών από το Ισραήλ και τις αντιστασιακές οργανώσεις στη Γάζα, ενώ σύμφωνα με τη Χαμάς οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές εργάζονται για την επέκταση της εκεχειρίας στη Δυτική Όχθη.

Μέχρι την ώρα της έναρξης της εκεχειρίας μαίνονταν συγκρούσεις στη Γάζα με τις ισραηλινές δυνάμεις. Άμεση συνέπεια της συμφωνίας ήταν το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων τις πρώτες ώρες της εκεχειρίας για να εισέλθουν βασικά είδη ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προσωρινά.

Αν η εκεχειρία διαρκέσει πάνω από τρεις μέρες, την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται συνάντηση μεταξύ Χαμάς, Παλαιστινιακής Αρχής και μελών της Ε.Ε. στο Κάιρο για να συζητηθεί το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφας.

Αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης

Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι «αυτό που [η Χαμάς] αποκαλεί ηρεμία είναι εύθραυστο και πιθανότατα θα είναι μικρής διάρκειας», ενώ επανέλαβε την απειλή για εισβολή στη Γάζα αν η εκεχειρία καταρρεύσει.

Ο ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Χαΐμ Ραμόν επίσης επέκρινε τη συμφωνία ως εύθραυστη αλλά τη χαρακτήρισε και ως νίκη της Χαμάς, επειδή της δίνει χρόνο για τον επανεξοπλισμό της. Δήλωσε ότι περιμένει πως τελικά οι ισραηλινές δυνάμεις θα προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα, προετοιμασίες για την οποία επιβεβαιώνουν και στρατιωτικές πηγές.

Χαμάς

Αντίστοιχα η Χαμάς βεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εκεχειρία, αλλά μόνο στο βαθμό που θα τηρηθεί και από την πλευρά του Ισραήλ. Ο Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε σίγουρος ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα σεβαστούν τη συμφωνία από «εθνική ευθύνη», ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός, να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Γκαζί Χαμάντ, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το Ισραήλ επειδή δεν ενδιαφέρεται για ανακωχή και εκεχειρία».

Η Ισλαμική Τζιχάντ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αν και δεν υπέγραψε τη συμφωνία, δεσμεύτηκε προφορικά με τη Χαμάς και την Αίγυπτο για την τήρησή της «λόγω του ενδιαφέροντος για την παλαιστινιακή ενότητα και προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός» εκφράζοντας παράλληλα της επιφυλάξεις της.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Κοινή θαλάσσια διαμαρτυρία

Θαλάσσια διαδήλωση ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας

Δευτέρα 16 Ιούνη

Σαλπάρουμε από τη μαρίνα της Herzliya στις 10 π.μ.

Σε αλληλεγγύη και ταυτόχρονα με

Την εν πλω διαμαρτυρία των ψαράδων της Γάζας

Σκοπός της ενέργειας είναι η διαμαρτυρία ενάντια στον αποκλεισμό που πλήττει γενικά όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και ειδικότερα τους ψαράδες. Οι ψαράδες, με τους οποίους τασσόμαστε αλληλέγγυοι, σκοπεύουν να σαλπάρουν την ίδια ώρα για μια εν πλω διαμαρτυρία από το λιμάνι της Γάζας και ο στόχος είναι μια τηλεφωνική σύνδεση μαζί τους, από καράβι σε καράβι.

Επίσης ο στόχος είναι η διαμαρτυρία ενάντια στους ανεύθυνους ανθρώπους και ομάδες, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, που προωθούν μια αιματηρή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η υποστήριξη της επίτευξης και της εφαρμογής χωρίς άλλη καθυστέρηση μιας εκεχειρίας που θα θέσει τέλος στην αιματοχυσία και τα δεινά του ισραηλινού και του παλαιστινιακού πληθυσμού και στις δύο πλευρές των συνόρων και η απαίτηση η εκεχειρία να περιλαμβάνει ολοκληρωτική και άμεση άρση κάθε απαγόρευσης στη Λωρίδα της Γάζας, από αέρος, από θάλασσα και στο έδαφος.

Η παράλληλη ενέργεια στη Γάζα διοργανώνεται από την Παλαιστινιακή-Διεθνή Συμμαχία Ενάντια στην Πολιορκία, με εκπρόσωπο τον ψυχίατρο και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δρ. Εγιάντ Σαράτζ με τον οποίο είμαστε σε επαφή από τον κομβόι του Ιανουαρίου.

Ας θυμηθούμε ότι εμείς οι πολίτες του Ισραήλ είμαστε ελεύθεροι να σαλπάρουμε στη θάλασσα όποτε θέλουμε και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, όπως συμβαίνει καθημερινά με τα γιοτ στη μαρίνα της Herzliya. Από την άλλη οι κάτοικοι της πολιορκημένης Γάζας στερούνται το δικαίωμα να βγουν στη θάλασσα ακόμα και για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους. Το ναυτικό του Ισραήλ τους απαγορεύει να πλεύσουν πάνω από λίγα χιλιόμετρα πέρα απ’ την ακτή. Λόγω της έλλειψης καυσίμων είναι δύσκολο για τους ψαράδες να διανύσουν ακόμη κι αυτή τη μικρή απόσταση και λόγω της μαζικής ρίψης των λυμάτων στη θάλασσα –επίσης λόγω της έλλειψης καυσίμων- η θάλασσα μολύνεται και τα ψάρια επηρεάζονται. Ως πολίτες του Ισραήλ, με το προνόμιο της ανεμπόδιστης πλεύσης στη θάλασσα, χρησιμοποιούμε αυτό το προνόμιο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της πολιορκίας της Γάζας.

Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, όπως και εκείνοι του Ισραήλ και κάθε άλλης χώρας, έχουν το δικαίωμα της απευθείας επαφής με τον έξω κόσμο από αέρος, δια θαλάσσης και από το έδαφος, να ταξιδέψουν όπου θέλουν και να επιστρέψουν, να εισάγουν και να εξάγουν ελεύθερα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι εργασίες για ένα σύγχρονο και μεγάλο λιμάνι στη Γάζα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι θα μπορούν να διατηρούν απευθείας οικονομικές σχέσεις με τον έξω κόσμο, ανεξάρτητοι από το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και του οποίου η κατασκευή επίσης θα αναζωογονήσει την οικονομία της Γάζας και θα παράσχει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους τωρινούς ανέργους.

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των κατοίκων της Γάζας, αλλά και δικός μας. Όχι μόνο επειδή είναι καθήκον των έντιμων ανθρώπων να αντιστέκονται στην αδικία, και ιδιαίτερα στην αδικία που επιβάλλει η ίδια η χώρα τους, η κυβέρνησή τους και οι ένοπλες δυνάμεις της, αλλά επίσης επειδή οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν ήρεμα και ειρηνικά, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Γάζας ζουν πολιορκημένοι μέσα σε τραγική φτώχεια.

Υπογραφή

Η Συμμαχία ενάντια στην πολιορκία της Γάζας

Συμμετέχουσες οργανώσεις και κόμματα: Gush Shalom, On the Left Side, Coalition of Women for Peace, Hadash, Balad, On the Left Side, Machsom Watch, Yesh Gvul, Student Coalition (Tel Aviv University), Bat Shalom, The Alternative Information Center, The Committee Against House Demolitions, Israeli Communist Youth Alliance, Combatants for Peace, Bat Tzafon, New Profile, Anarchists Against Fences, Democratic Women, Tarabut -Hithabrut, The Campus is Not Silent

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Σύνοδος της Χάιφα

Σύνοδος της Χάιφα

για το Δικαίωμα της Επιστροφής

και για ένα

Κοσμικό Δημοκρατικό Κράτος στην Παλαιστίνη

Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιούνη

Αυτή η σύνοδος είναι μια ειδική σύγκλιση ακαδημαϊκού διαλόγου και ανοικτών εκτιμήσεων πολιτικών στρατηγικών μεταξύ πολιτικών ηγετών και μια συνεύρεση λαϊκών αγωνιστών από διαφορετικά πολιτικά κινήματα και τμήματα της κοινωνίας πολιτών.

Με σκοπό να τονίσουμε το ρόλο της νεολαίας στη σύνοδο, προσθέσαμε μια ειδική νεανική ολομέλεια, πριν από την εναρκτήρια τελετή. Έτσι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Ιουνίου στο θέατρο el-Midan στη Χάιφα με μια σύναξη Παλαιστίνιων νέων από διαφορετικά πολιτικά και τοπικά κινήματα, για να συζητήσει το ρόλο της νεολαίας αναφορικά με το δικαίωμα της επιστροφής και την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Η εναρκτήρια τελετή θα ξεκινήσεις στις 19:00 και έχουμε καλέσει σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες από τα τέσσερα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Παλαιστινίων εντός της πράσινης γραμμής: Ισλαμικό Κίνημα, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα (ένα μέτωπο στο οποίο συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα), Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (με ηγέτη τον εξόριστο Άζμι Μπισάρα) και το κίνημα Abnaa elBalad (που συγκάλεσε τη σύνοδο).

Μέχρι στιγμής ο γενικός γραμματέας του Abnaa elBalad, ο σύντροφος Muhammad Kanaane –ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε ύστερα από 4,5 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές με την κατηγορία των πολιτικών συναντήσεων με πολιτικούς ηγέτες στην Ιορδανία- έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, το ίδιο και ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, Awad Abed elFatah. Εκτός από τα παλαιστινιακά κόμματα στην εναρκτήρια τελετή θα συμμετέχουν και ομιλητές από την οργανωτική επιτροπή, μια ηγετική δημοκρατική αγωνιστική φυσιογνωμία από το Τελ Αβίβ, ο Dr Anat Matar και Παλαιστίνιοι ομιλητές από τα κατεχόμενα εδάφη του 1967 και από την εξορία.

Τη δεύτερη μέρα, θα πραγματοποιηθούν 9 διαφορετικά workshops, που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αναφορικά με την σιωνιστική επιθετικότητα και την εθνοκάθαρση, τον παλαιστινιακό αγώνα, τον δημοκρατικό αγώνα μέσα στην εβραϊκή κοινωνία στην Παλαιστίνη και την προοπτική της επιστροφής των προσφύγων και της εγκαθίδρυσης μιας μελλοντικής δημοκρατικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Ιούνη

17:00 – Σύνοδος Νεολαίας: Ο αγώνας της νεολαίας, η Επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων και η Κοσμική Δημοκρατική Κοινωνία

19:00 – Εναρκτήρια Τελετή

  • Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής - Rajaa Zo’abi O’mari
  • Ayman Odeh – Γενικός Γραμματέας - Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα (HADASH)
  • Awad Abed El-Fatah – Γενικός Γραμματέας - Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (BALAD)
  • Muhammad Kanaane – Γενικός Γραμματέας – Κίνημα Abnaa elBalad
  • Παλαιστίνιοι ομιλητές από τα μετά το 1967 κατεχόμενα εδάφη και τη Διασπορά

Dr. Anat Matar

Καθηγητής Bhim Singh

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Σάββατο 21 Ιούνη

09:30 Εγγραφή

10:00 Καλωσόρισμα και Διαχωρισμός των Workshops

Θα διεξαχθούν σε 3 γύρους, με 3 παράλληλα workshops σε κάθε γύρο. Κάθε workshop θα περιλαμβάνει πάνελ 4 ομιλητών και 30 λεπτά ανοικτής συζήτησης με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

10:30 Πρώτος γύρος

Διάφορες πλευρές του αγώνα στην Παλαιστίνη

Σιωνισμός και τα όρια της εθνοκάθαρσης

Το δικαίωμα της επιστροφής και το δημοκρατικό κοσμικό κράτος – μια οπτική των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

12:00 Δεύτερος γύρος

Ο διχασμός στην Παλαιστίνη: Επιλύοντας το πρόβλημα ή παρακωλύοντας τη λύση;

Η Παλαιστίνη απέναντι στην Ελευθερία και την Επιστροφή – Φιλοσοφικές, Πολιτιστικές και Πολιτικές προοπτικές

Η Κρίση της Ισραηλινής Κοινωνίας

13:30 Διάλλειμα

14:30 Τρίτος γύρος

Διαφορετικά οράματα του ενός κράτους στην Παλαιστίνη

Μποϊκοτάροντας το Ισραήλ και Διεθνής Αλληλεγγύη των Λαών

Στάσεις απέναντι στην ελευθερία και το διαφωτισμό στις οργανώσεις πολιτών

16:00 Διάλλειμα

16:15 Ολομέλεια λήξης: Περίληψη των Workshops, Συζήτηση της Τελικής Διακήρυξης, Σχηματισμός επιτροπών.

Ιστοσελίδα της Συνόδου: www.ror1state.org

email: ror1state@gmail.com

Αναγκαίος, αλλά ναρκοθετημένος ο εθνικός διάλογος

Πηγή: Palestinian Information Center

“Η συμμαχία των παλαιστινιακών δυνάμεων” στη Δαμασκό τάχθηκε υπέρ του περιεκτικού εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων και κομμάτων με σκοπό να κλείσει η πληγή των εσωτερικών παλαιστινιακών συγκρούσεων.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου αναφέρεται ότι ο διάλογος, με βάση τις διακηρύξεις του Καΐρου και της Σανάα και το κείμενο της εθνικής συμφωνίας, θα πρέπει να καταλήξει σε μια πολιτική και οργανωτική φόρμουλα που θα ενεργοποιήσει εκ νέου την ΟΑΠ η οποία θα λειτουργήσει ως η ανώτατη εθνική ηγεσία του παλαιστινιακού λαού.

Ο Jamal Abu Hashim, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιεί το Κίνημα με όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις επιβεβαιώνουν την επιθυμία για την επιτυχή έκβαση του εθνικού διαλόγου, τονίζοντας ότι το Κίνημα αντιμετωπίζει τον διάλογο ως στρατηγική και όχι ως τακτικό ή παραπλανητικό ελιγμό.

Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις με το Αραβικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Αραβικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Υπογράμμισε τις κοινές θέσεις με τα δύο αυτά μέτωπα, καθώς και τη σημασία της διεξαγωγής νικηφόρου διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων στην ΟΑΠ.

Ο Jamal Abu Hashim πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η ισραηλινή κατοχή δεν στοχοποιεί αποκλειστικά τη Χαμάς, αλλά κάθε Παλαιστίνιο, και κάθε Παλαιστίνιος έχει ανάγκη την εθνική ενότητα για να αντιμετωπίσει την κατοχή, τον μοναδικό κερδισμένο από τον παλαιστινιακό διχασμό.

Η σύνοδος έθεσε επίσης επί τάπητος τις συνέπειες του γεγονότος ότι ο μηχανισμός ασφαλείας χτίστηκε σε κομματική βάση, πράγμα που αποτέλεσε την κύρια αιτία στασιασμού μεταξύ των Παλαιστινίων, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ανοικοδόμησης αυτών των μηχανισμών πάνω σε εθνικά και επαγγελματικά θεμέλια.

Σε άλλη ανακοίνωση το Κίνημα της Χαμάς καταδικάζει το αντισυνταγματικό υπουργείο Οικονομικών στη Ραμάλα για το πάγωμα των μισθών περισσότερων από 500 κυβερνητικών δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα, ειδικά μετά την έκκληση του προέδρου Αμπάς για εθνικό διάλογο.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το γραφείο του μέλους της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Dr. Yehya Mousa, επικρίνει με δριμύτητα τον πρωθυπουργό της παράνομης κυβέρνησης στη Ραμάλα Σαλάμ Φαγιάντ, για την επιβολή όρων προκειμένου να διεξαχθεί εθνικός διάλογος. Ο Mousa τόνισε ότι οι όροι του Φαγιάντ ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί όλες τις συμφωνίες και τη διεθνή νομιμότητα προς χάριν της επιτυχίας των ενδο-παλαιστινιακών συνομιλιών είναι απαράδεκτοι. «Ο ίδιος ο Φαγιάντ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα επειδή διορίστηκε χωρίς να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, είναι μια μαριονέτα στα χέρια των Αμερικάνων» δήλωσε.

Το Ισραήλ επιταχύνει την επέκταση των εποικισμών μετά την Ανάπολη

Αποσπάσματα από άρθρο του Adri Nieuwhof, στην The Electronic Intifada, 11 Ιούνη 2008

Από την Ανάπολη και μετά -όπως καταμαρτυρούν πολυάριθμες πηγές, από ισραηλινές εφημερίδες μέχρι το κίνημα Ειρήνη Τώρα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Ζητημάτων, καθώς και τις ιστοσελίδες του Κεντρικού Γραφείου του Ισραήλ και του Υπουργείου Οικοδόμησης και Στέγασης- η κυβέρνηση του Ολμέρτ έχει κλιμακώσει την επέκταση των παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ενέκρινε την κατασκευή σχεδόν 1.000 οικιστικών μονάδων σε διάφορους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Επιπλέον οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σχέδια, εγκεκριμένα από τον Ολμέρτ, για την ανέγερση άλλων 2.900 μονάδων σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 750 μονάδων στο Giv'at Zeev και 1.900 μονάδες θα χτιστούν φέτος για εποίκους που έφυγαν από τη Γάζα το 2005. Επιπλέον το Ισραήλ εργάζεται για την οικοδόμηση άλλων 9.500 οικιστικών μονάδων μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από τις οποίες πάνω από 5.000 έχουν ήδη υποβληθεί σε δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο δήμος της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης σχεδίου για νέο εποικιστικό συγκρότημα με συναγωγή στην παλαιστινιακή γειτονιά Silwan.

Η ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Οικοδόμησης και Στέγασης αναφέρει αυτή τη στιγμή κατασκευαστικά σχέδια για περίπου 4.900 οικιστικές μονάδες σε τουλάχιστον εννέα «αστικούς» εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, με πάνω από 2.000 οικιστικές μονάδες αποκλειστικά στη Har Homa. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή σχεδόν 300 οικιστικών μονάδων σε εποικισμούς της Δυτικής Όχθης τους πρώτους 3 μήνες μετά την Ανάπολη.

Μετά την Ανάπολη οι υποδομές της κατοχής έχουν επεκταθεί περεταίρω. Στη Χεβρώνα, κατασχέθηκαν 766 ντουνάμ παλαιστινιακής γης για την κατασκευή του τείχους απαρτχάιντ γύρω από τον εποικισμό Eshkolot.

Η οδός περιπολίας Road 60 στα νότια του τερματικού τσεκ πόιντ «Τούνελ» στη Βηθλεέμ επίσης συνέχισε να επεκτείνεται αυτή την περίοδο. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν νέοι σταθμοί τσεκ πόιντ στο Beit Yatir και στην Tarqumiya στο κυβερνείο της Χεβρώνας και στο al-Jab'a στο κυβερνείο της Βηθλεέμ.

Παράλληλα συνεχίζεται η κατασκευή του ελαφρού σιδηρόδρομου της Ιερουσαλήμ, όπως και οι σκαπτικές εργασίες στα τούνελ κοντά στο τέμενος του Αλ-Ακσα και η κατασκευή αρκετών παρακαμπτήριων οδών μόνο για εποίκους. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ισραηλινών τσεκ πόιντ, των οδικών μπλόκων και των εμποδίων αυξήθηκε από την Ανάπολη και μετά κατά 8%, από 561 σε 607.

Ο Adri Nieuwhof είναι σύμβουλος και συνήγορος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Εκδήλωση με τον Mohammed Omer από τη Γάζα, Τρίτη 10 Ιούνη στις 7μ.μ.

Εικόνες από τη Γάζα

του Mohammed Omer

θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση

στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

την Τρίτη 10 Ιούνη στις 7.00 μ.μ.

Η Παλαιστινιακή Γενική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία συντρίμμια από το Ισραήλ.

Image Credit: Mohammed Omer - Rafah Today 2008-03-04.

Ο 77χρονος Mustapha al-Jamal ζητάει βοήθεια από πόρτα σε πόρτα για να βρει φάρμακα για το γιο του.

Image Credit: Mohammed Omer - Rafah Today 2008-01-24.

Παλαιστίνιος νέος τρέχει μακριά από ισραηλινή ρουκέτα που χτύπησε ένα από τα σπίτια της Πόλης της Γάζας.

Image Credit: Rafah Today - Mohammed Omer 2008-01-20.

Κοιτώντας μέσα από τις τρύπες που άνοιξαν οι ισραηλινές ρουκέτες και σφαίρες κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στο Khan Yunis.

Image Credit: Mohammed Omer - Rafah Today 2007-10-22.

Ο Ahmed Felfel στο χωράφι του με τις φράουλες κρατώντας ένα καφάσι με προϊόντα που δεν μπορεί να πουλήσει λόγω της ισραηλινής πολιορκίας.

Image Credit Mohammed Omer - Rafah Today 2008-04-10.

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το BBSnews.net

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ο Γοντάρ δεν πάει στο Φεστιβάλ

Πηγή: The Washington Post Ο σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ ματαίωσε τη συμμετοχή του στο Διεθνές Σπουδαστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τελ Αβίβ μετά την έκκληση της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η ανοικτή επιστολή που είχε αποστείλει το PACBI τιτλοφορούμενη «Ο μικρός στρατιώτης χορεύει πάνω σε παλαιστινιακούς τάφους» -αναφορά στην ταινία του "Le Petit Soldat" (Ο μικρός στρατιώτης) του 1963- έθετε μεταξύ άλλων το ερώτημα «Πήγατε ποτέ σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ αφρικάνερ στο απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής; Γιατί στο Ισραήλ λοιπόν

Το γραφείο του σκηνοθέτη δεν προέβη σε δημόσια τοποθέτηση αλλά ανέφερε ως αιτία ματαίωσης του ταξιδιού την πολιτική πίεση που ασκήθηκε.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Οι ΗΠΑ κόβουν τις υποτροφίες Φουλμπράιτ για τη Γάζα

Παλαιστινιακή Καμπάνια

για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ

(PACBI)

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΧΘΕΙΤΕ ΥΠΕΡ ΜΕΤΡΩΝ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

30 Μαΐου 2008

Η είδηση ότι το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις προηγούμενα εγκριθείσες υποτροφίες Φουλμπράιτ για παλαιστίνιους φοιτητές από τη Γάζα είναι βαθιά σοκαριστική. Σε μια ακόμη καθαρή επίδειξη της αμερικανικής συνέργειας με το καθεστώς της ισραηλινής κατοχής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να αποσύρει τις υποτροφίες για πτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ επειδή το Ισραήλ δεν έδωσε άδεια στους φοιτητές να βγουν από τη Γάζα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ φέρεται να έχει δηλώσει ότι τα χρήματα των υποτροφιών έχουν «μετακυληθεί» λόγω ανησυχίας ότι αν οι φοιτητές εξαναγκαστούν να παραμείνουν στη Γάζα τα χρήματα θα χαθούν. Είναι πιστευτό η αμερικανική κυβέρνηση, ο κύριος υποστηρικτής και χρηματοδότης του Ισραήλ να ισχυρίζεται ανικανότητα ενώπιον των ισραηλινών μέτρων που περιορίζουν την κίνηση των Παλαιστινίων προς και από τη Λωρίδα της Γάζας;

Αυτό το μέτρο της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται λίγες μόλις μέρες αφότου η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την πολιορκία και τη φυλάκιση του ενάμιση εκατομμυρίου των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συλλογική τιμωρία που προκαλεί την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μέχρι σήμερα. Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες βδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Κάρτερ αποκάλεσε τη φυλάκιση ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας ένα τρομερό έγκλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάρβαρη τιμωρία και κάλεσε ηχηρές φωνές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και αλλού να μιλήσουν και να καταδικάσουν αυτή την τραγωδία. Μόλις χθες, ο βραβευμένος με Νόμπελ επικεφαλής ομάδας παρατηρητών του ΟΗΕ που επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας, Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, καταδίκασε τη διεθνή κοινότητα για «τη σιωπή και τη συνέργειά της» στην «εκτρωματική» 11μηνη πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ.

Ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας σ’ αυτή την παρωδία του πιο θεμελιώδους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος της ελευθερίας κινήσεων, ειδικά όταν εμπλέκονται φοιτητές και ακαδημαϊκοί; Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα ενάντια στο ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ που επικαλούνται ορισμένες ακαδημαϊκές ενώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ότι τα μποϊκοτάζ παραβιάζουν την ελεύθερη ανταλλαγή και κυκλοφορία ιδεών μεταξύ ακαδημαϊκών. Πώς μπορεί να υπάρξει ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών όταν ένας ολόκληρος λαός στερείται το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας κινήσεων; Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα –πέρα από την ακαδημαϊκή ελευθερία- των παλαιστινίων φοιτητών και υποτρόφων αδιάφορα για τους ακαδημαϊκούς του υπόλοιπου κόσμου;

Καλούμε επειγόντως όλες τις ακαδημαϊκές ενώσεις, καθώς και μεμονωμένους ακαδημαϊκούς, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να διαμαρτυρηθούν με τον πιο σκληρό εφικτό τρόπο για τα πρόσφατα περιστατικά συνέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης στην εγκληματική ισραηλινή πολιτική του αποκλεισμού και της φυλάκισης. Επίσης καλούμε τους ακαδημαϊκούς να υπερασπιστούν και να υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στην αμερικανική συνενοχή και κυρίως, ενάντια στην παραβίαση από το Ισραήλ των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα ειδικά δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζει τις business as usual μπροστά στην κλιμακούμενη καταπίεση του παλαιστινιακού λαού. Η εκκωφαντική της σιωπή συνιστά σημάδι της συνέργειάς της στις δομές της καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και της συλλογικής τιμωρίας του λαού της. Μέτρα όπως τα ακαδημαϊκά μποϊκοτάζ, οι πρωτοβουλίες απόσυρσης επενδύσεων και κάθε άλλη μορφή πίεσης στην ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα είναι μερικά από τα λίγα μέσα που διαθέτει σήμερα ο ακαδημαϊκός ακτιβισμός.

www.PACBI.org info@boycottisrael.ps

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Θα βγει από τη Γάζα;

Πριν από λίγες ώρες μας ειδοποίησαν ότι βρισκόταν καθ' οδόν για το Αμμάν της Ιορδανίας, συνεπώς η περιοδεία του θα γίνει κανονικά με μικρές αλλαγές στις ημερομηνίες. Στην Αθήνα η εκδήλωση θα γίνει Τρίτη 10 Ιούνη (αντί για Δευτέρα 9) στις 7 μμ στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23. -------------------------------------------- Ο Mohammed Omer, δημοσιογράφος από τη Γάζα, έχει προσκληθεί από διάφορους φορείς σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία για να μιλήσει για την κατάσταση στην πολιορκημένη Λωρίδα -μία από τις στάσεις του θα ήταν και η Αθήνα- και το ταξίδι του θα ξεκινούσε στις 28 Μαΐου. Λίγες μέρες πριν την προβλεπόμενη αναχώρησή του ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Βραβείο Martha Gellhorn 2008 για τη Δημοσιογραφία. Αυτό έβαλε στο πρόγραμμα και μία στάση στη Βρετανία.

Προχθές οι ισραηλινές αρχές του ανακοίνωσαν ότι του απαγορεύουν την έξοδο από τη Γάζα. Δεδομένης και της βράβευσής του ασκούνται ισχυρές πιέσεις από διάφορες πλευρές προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει. Είμαστε σε αναμονή.

Στις 22/5 ο Mohammed Omer έγραφε στο New Statesman

“Τη στιγμή που γράφω, εξακολουθώ να είμαι ενθουσιασμένος και με τιμά αυτή η αναγνώριση. Αλλά και πάλι, εκείνα τα πρώτα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων μου εξήγησαν ότι θα πρέπει να βρίσκομαι στο Λονδίνο στις 16 Ιουνίου για να παραλάβω το βραβείο μου, οι σκέψεις μου έτρεχαν ψάχνοντας έναν τρόπο να βγω από τη Γάζα. Πως μπορώ να βγω σε μια περίοδο που το Ισραήλ δεν επιτρέπει ακόμη και στις πιο επείγουσες ιατρικές περιπτώσεις να φύγουν για θεραπεία, μια πολιτική που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 165 ανθρώπους;

………

Ήθελα να δώσω φωνή στους νεκρούς και στους απλούς ανθρώπους που συνεχίζουν να αγωνίζονται: φοιτητές, αγρότες, δασκάλους, παιδιά, ασθενείς, πρόσφυγες…

Ήθελα να παρουσιάσω τα λόγια και τις ιστορίες τους σε αναγνώστες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πέρυσι, με κάλεσαν στην Ολλανδία για μια περιοδεία. Απροσδόκητα μπόρεσα να βγω από τη Γάζα, μέσω του Ισραήλ και τη Γέφυρα Άλενμπι της Ιορδανίας, αντί από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που, αν και βρίσκεται σε απόσταση λεπτών από το σπίτι μου, ήταν αδύνατο να διασχίσω. Τα κατάφερα με τη βοήθεια του Hans van Ballen, μέλους του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Τώρα η παραλαβή του βραβείου Martha Gellhorn, μια τεράστια τιμή, είναι ένας επιπλέον λόγος να προσπαθήσω να βγω μια ακόμη φορά από τη Γάζα. Ωστόσο φοβάμαι ότι ενδεχομένως να είναι αδύνατο να εκφράσω προσωπικά την ευγνωμοσύνη μου προς τους διοργανωτές και εκείνους που με υποστήριξαν. Αλλά, με βραβείο ή χωρίς, θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια για τη Γάζα, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα ελευθερωθούμε απ’ αυτή τη θανατηφόρα πολιορκία και θα μπορούμε να ταξιδεύουμε όπως κάθε άνθρωπος.”

(Αντίστοιχη απαγόρευση εξόδου, από τη Δυτική Όχθη αυτή τη φορά, εκδόθηκε πρόσφατα και για τον δημοσιογράφο Khalid Amayreh που είχε προσκληθεί σε συνέδριο στη Γερμανία. Για την περίπτωσή του συλλέγονται υπογραφές).

Η συνεπής και αποτελεσματική αλληλεγγύη των Βρετανών ακαδημαϊκών

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) χαιρετίζει την απόφαση της Ένωσης Βρετανικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απόφαση της UCU επιφέρει χτύπημα στο business-as-usual με την ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα

30 Μαΐου 2008

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) χαιρετίζει την Ένωση Βρετανικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU) για την ηθική υποστήριξή της στον αγώνα για δικαιοσύνη και ειρήνη στην Παλαιστίνη και για την υιοθέτηση, στην ετήσια σύνοδό της στις 28 Μαΐου 2008, ουσιαστικών βημάτων προς την κατεύθυνση της άσκησης αποτελεσματικής πίεσης στο Ισραήλ και λογοδοσίας του για τις αποικιακές και τις πολιτικές απαρτχάιντ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η καταδίκη από την UCU της «πρόδηλης συνέργειας του μεγαλύτερου τμήματος της ισραηλινής ακαδημαϊκής κοινότητας», η έκκλησή της προς τα μέλη της «να αναλογιστούν τις ηθικές και πολιτικές επιπτώσεις των εκπαιδευτικών δεσμών με τα ισραηλινά ιδρύματα» και η απόφασή της να βάλει σε «γκρίζα λίστα» - μια χαραμάδα μποϊκοτάζ – τα «αποικιοκρατικά» ισραηλινά κολέγια στον παράνομο εποικισμό Άριελ είναι οι ισχυρές ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι η Ένωση έχει προχωρήσει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του σταδιακού τερματισμού του business-as-usual με τα ισραηλινά πανεπιστήμια. Τα ψηφίσματα του κογκρέσου επίσης επιβεβαιώνουν τη θαρραλέα άρνηση της Ένωσης να υποκύψει σε νομικές και άλλες μορφές παρενόχλησης και εκφοβισμού, που εξαπολύθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ και σιωνιστικές ομάδες πίεσης στη Βρετανία και αλλού σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον διάλογο για το μποϊκοτάζ και να φιμώσουν απόψεις, εντός της UCU, επικριτικές για την ισραηλινή κατοχή.

Εκτός από το ψήφισμα που τείνει προς το μποϊκοτάζ που αναφέρθηκε παραπάνω, η UCU επέπληξε αυστηρά την ισραηλινή ομοσπονδία συνδικάτων, τη Χισταντρούτ, καλώντας την επειγόντως να πάρει θέση ενάντια στον «αποκλεισμό της Γάζας» και να ζητήσει τον «τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών και συριακών εδαφών». Αναγνωρίζοντας την «ανθρωπιστική καταστροφή που επιβάλλεται στη Γάζα από το Ισραήλ και την Ε.Ε.» η UCU αποφάσισε να στείλει ένα κλιμάκιο έρευνας στην κατεχόμενη περιοχή.

Αυτή η ειλικρινής αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη που έδειξαν οι βρετανοί ακαδημαϊκοί συνδικαλιστές είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και χρονικά πολύτιμη υπό το φως της πρόσφατης κλιμάκωσης από πλευράς Ισραήλ των αποικιακών και ρατσιστικών πολιτικών του ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ συνεχίζει με πρωτοφανή ατιμωρησία την εγκληματική πολιορκία της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, περιορίζοντας τις προμήθειες καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων, επιφέροντας τον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών, μεταξύ αυτών και πρόωρων νεογνών, χρόνια αρρώστων ηλικιωμένων και την αδιανόητη συντριβή της ζωής 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων. Το Ισραήλ συνεχίζει επίσης τις πολιτικές των αδιάκριτων, συχνά εσκεμμένων, δολοφονιών παλαιστινίων πολιτών, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων είναι παιδιά, την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και υδάτινων πόρων, την κατασκευή του Τείχους απαρτχάιντ –που έχει καταδικαστεί ως παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο το 2004- και την ανήθική καταστροφή παλαιστινιακών αγροτικών εκτάσεων, υποδομών και ολόκληρων αστικών γειτονιών.

Επιπλέον, τις τελευταίες έξι δεκαετίες, το Ισραήλ έχει συμπεριφερθεί στους δικούς του παλαιστίνιους πολίτες με θεσμοθετημένο ρατσισμό, ενώ αρνείται σε εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες, που εκκαθαρίστηκαν εθνικά το 1948, τα απορρέοντα από τον ΟΗΕ δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής στις οικίες τους.

Αυτή τη χρονική περίοδο της εξαιρετικής ισραηλινής βιαιότητας, της ατιμωρησίας και των εγκλημάτων πολέμου ενάντια στον γηγενή παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Γάζα και στην έρημο Naqab, η UCU ανταποκρίθηκε στην ηθική της ευθύνη λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για τη λογοδοσία του Ισραήλ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η UCU, εφαρμόζοντας μια απόφαση που είχε ληφθεί στο συνέδριο του 2007, φιλοξένησε πρόσφατα εκπροσώπους από την Παλαιστινιακή Ομοσπονδία των Ενώσεων των Ακαδημαϊκών και των Υπαλλήλων σε μία περιοδεία σε όλη τη Βρετανία. Αλλά η UCU δεν είναι μόνη, σίγουρα όχι στη Βρετανία. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, Unison και TGWU, οι Αρχιτέκτονες και Σχεδιαστές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (APJP), η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ), η Εκκλησία της Αγγλίας, μεταξύ άλλων, έχουν όλοι υιοθετήσει διάφορα μέτρα προς υποστήριξη του μποϊκοτάζ, της απόσυρσης επενδύσεων ή των κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες φυσιογνωμίες του πολιτισμού της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ken Loach, John Berger και Nigel Kennedy, έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους για την Παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ*. Οι προσπάθειες των συναδέλφων μας στη Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης (BRICUP) αξίζουν επίσης ειδικής μνείας. Από την έναρξη της λειτουργίας της η BRICUP εργάστηκε αποφασιστικά και με ηθικές αρχές για να υπερασπιστεί και να διαδώσει το μήνυμα του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ.

Είμαστε περήφανοι που συνδεόμαστε με μία τόσο αξιότιμη ομάδα ακαδημαϊκών.

Η UCU απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αποτελεσματική αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους είναι η πιο ηθική και πολιτικά ορθή συμβολή στον αγώνα για τον τερματισμό της καταπίεσης καθώς και για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα δίκαιο και ειρηνικό μέλλον για όλους.

----------------------------

* Η Παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (http://www.pacbi.org/campaign_statement.htm) έχει υιοθετηθεί από τις κυριότερες ομοσπονδίες και ενώσεις ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Ακαδημαϊκών Καθηγητών και Υπαλλήλων (PFUUPE) και της Παλαιστινιακής Γενικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (PGFTU). Υποστηρίζεται από δεκάδες θεσμούς πολιτών στην Παλαιστίνη, όπως το Δίκτυο των Παλαιστινιακών ΜΚΟ (PNGO).

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Κίνδυνος άμεσης κατεδάφισης 3.000 σπιτιών

Πηγή: IMEMC

Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη αποκαλύπτει ότι 3.000 σπίτια στη Δυτική Όχθη βρίσκονται υπό άμεση απειλή κατεδάφισης από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Τα σπίτια χτίστηκαν από τους Παλαιστινίους χωρίς άδεια από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ από το 2000 το 94% των αιτήσεων ανέγερσης οικοδομής από Παλαιστινίους έχει απορριφθεί.

Το σχέδιο κατεδάφισης των 3.000 σπιτιών περιλαμβάνει και 10 ολόκληρα χωριά οι κάτοικοι των οποίων θα εξαναγκαστούν σε προσφυγιά καθώς στη γη τους θα ανεγερθούν εποικισμοί.

Τα υπό κατεδάφιση σπίτια βρίσκονται στην ‘Area C’, η οποία τέθηκε υπό ισραηλινό έλεγχο με τη Συμφωνία του Όσλο το 1993 με πρόβλεψη επαναδιαπραγμάτευσης κατόπιν πενταετίας. Η ‘Area C’ συνιστά το 60% της Δυτικής Όχθης, η επαναδιαπραγμάτευση ουδέποτε συντελέσθη και η περιοχή παραμένει υπό ισραηλινή εξουσία. Εκεί έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια οι περισσότεροι ισραηλινοί εποικισμοί.

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΗΕ μόνο το πρώτο τέταρτο του 2008 οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 123 οικοδομές -ενώ ολόκληρο το 2007 είχαν κατεδαφίσει 107- οδηγώντας στον εκτοπισμό 435 Παλαιστινίων, οι 135 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Η πιο πρόσφατη καταμέτρηση του ΟΗΕ δείχνει ότι το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να καταλάβει πάνω από το 60% της Δυτικής Όχθης εξελίσσεται κανονικά. Από το 1990 πάνω από 500.000 Ισραηλινοί μετοίκησαν σε παράνομα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ο Ντέσμοντ Τούτου στη Γάζα

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν και αγωνιστής ενάντια στο Νοτιοαφρικανικό Απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου βρίσκεται στη Γάζα, επικεφαλής ερευνητικού κλιμακίου του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση του 2006 στη Μπεΐτ Χανούν που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 19 Παλαιστινίων πολιτών.

Μετά τη 40λεπτη συνάντησή του με τον Ισμαήλ Χανίγιε πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Τούτου εξέφρασε την επιθυμία του για τερματισμό στοχοποίησης αμάχων και από τις δύο πλευρές και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούτου δήλωσε ότι «το υπό διερεύνηση περιστατικό ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του ότι στοχοποιήθηκαν άμαχοι. Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι αντίστοιχα, αυτό που συμβαίνει με τις ρουκέτες στο Σντερότ συνιστά παραβίαση».

Παράλληλα καταδίκασε τον ισραηλινό αποκλεισμό λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απαράδεκτο. Είδαμε και ακούσαμε ήδη αρκετά ώστε να μας παίρνουν τα δάκρυα».

Ο Χανίγιε δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να συνεργαστούν πλήρως με την επιτροπή.

Η ισραηλινή επίθεση στη Μπεΐτ Χανούν στις 8 Νοεμβρίου του 2006 είχε καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα για το θάνατο 19 ανθρώπων, εκ των οποίων πέντε γυναίκες και οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Τον Φεβρουάριο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλλονταν ποινές στους στρατιώτες που μετείχαν στην επίθεση. Κατόπιν εσωτερικής έρευνας το Ισραήλ κατέληξε ότι ο βομβαρδισμός σπιτιών αμάχων ήταν «ένα σπάνιο και σοβαρότατο τεχνικό λάθος του συστήματος ραντάρ του πυροβολικού».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε αποφασίσει να στείλει κλιμάκιο που θα ερευνούσε το περιστατικό του 2006 στη Μπεΐτ Χανούν, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να παραχωρήσει βίζες εισόδου. Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού μετέβη στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας.

Επίτιμος καθηγητής του Harvard παραδίδει τα χρήματα ισραηλινού βραβείου σε παλαιστινιακό πανεπιστήμιο

Του Ofri Ilani στην Haaretz

Ο αμερικανός μαθηματικός David Mumford, βραβευθέντας με το Βραβείο του Ιδρύματος Wolf 2008 στα Μαθηματικά, ανακοίνωσε παραλαμβάνοντάς το εχθές ότι θα δωρίσει τα χρήματα στο Πανεπιστήμιο Bir Zeit, κοντά στη Ραμάλα, και στο Gisha, ισραηλινό οργανισμό που υπερασπίζεται την ελευθερία κινήσεων των Παλαιστινίων.

«Αποφάσισα να δωρίσω το μερίδιό μου από το Βραβείο Wolf ώστε να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη να επιβιώσει και να θριαμβεύσει», δήλωσε ο Mumford στη Haaretz. «Είμαι αληθινά ευγνώμων για το βραβείο, αλλά πιστεύω ότι οι παλαιστίνιοι φοιτητές θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να πάνε αλλού να σπουδάσουν. Οι φοιτητές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα σήμερα δεν έχουν αυτή την ευκαιρία».

Τα βραβεία του Ιδρύματος Wolf αποδίδουν κάθε χρόνο 100.000 δολάρια «σε ξεχωριστούς επιστήμονες και καλλιτέχνες για επιτεύγματα προς το συμφέρον της ανθρωπότητας και των φίλιων σχέσεων μεταξύ των λαών» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Θεωρείται μία από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνείς τιμητικές βραβεύσεις στα μαθηματικά.

Ο Mumford, επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Brown και Harvard, μοιράστηκε το φετινό βραβείο με τους Pierre Deligne και Phillip Griffiths από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

….

Ο Mumford, που παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες στην Κνεσέτ, δήλωσε ότι είχε ήδη επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο Bir Zeit και τη Gisha, και ότι αποδέχτηκαν τη δωρεά του. «Τα επιτεύγματα που πέτυχα στα μαθηματικά κατέστησαν εφικτά χάρη στη δυνατότητά μου να κυκλοφορώ ελεύθερα και να ανταλλάσσω ιδέες με άλλους ακαδημαϊκούς» δήλωσε. «Δεν θα είχαν πραγματωθεί χωρίς μια διεθνή συναίνεση ως προς την ανταλλαγή ιδεών. Τα μαθηματικά λειτουργούν καλύτερα όταν οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν και να συναντιούνται. Αυτό είναι το ελιξίριο της ζωής τους. Αλλά οι άνθρωποι της κατεχόμενης Παλαιστίνης δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Το εκπαιδευτικό σύστημα παλεύει για τη ζωή του και η κινητικότητα είναι πολύ περιορισμένη».

Όταν επισκέφτηκα το Ισραήλ το 1995, υπήρχε ένα αίσθημα ελπίδας, αλλά δεν είναι αυτή η κατάσταση σήμερα» πρόσθεσε. «Η εκπαίδευση των ανθρώπων στα κατεχόμενα εδάφη τους δίνει ένα μέλλον. Η εναλλακτική είναι το χάος».

Είπε ότι η απόφασή του δεν στρεφόταν εναντίον του Ισραήλ. «Τρέφω εξαιρετικά μεγάλη εκτίμηση για το Ισραήλ, που είναι πέραν πάσης αμφιβολίας μια ισχυρή δύναμη στον κόσμο των μαθηματικών. Αλλά δυστυχώς, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την ευημερία».

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Το Ισραήλ απέλασε τον Φινκελστάιν

Ο αμερικανοεβραίος ακαδημαϊκός Νόρμαν Φινκελστάιν απελάθηκε από το Ισραήλ και του απαγορεύτηκε η είσοδος για 10 χρόνια.

Όταν, την Παρασκευή, έφτασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τον προσήγαγαν και τον ανέκριναν για 24 ώρες για τις σχέσεις του με τη Χεζμπολάχ, ενώ τον κατηγόρησαν επίσης και για επαφές με την Αλ Κάιντα.

Ο δικηγόρος της Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Ισραήλ δήλωσε ότι «η απόφαση να εμποδίσεις κάποιον να εκφράσει τις απόψεις του συλλαμβάνοντας και απελαύνοντάς τον είναι συμπεριφορά ολοκληρωτικού καθεστώτος».

Περισσότερες πληροφορίες στον Guardian

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Φόβοι για επιδρομή μεγάλης κλίμακας στη Γάζα

Πηγή: Palestinian Information Center

Το Κίνημα της Χαμάς κήρυξε την Πέμπτη καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τους μαχητές του καθώς αναμένει πιθανή στρατιωτική επίθεση από τα στρατεύματα της ισραηλινής κατοχής σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες της Αιγύπτου για σύναψη εκεχειρίας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Κασάμ, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει τον ισραηλινό κατοχικό στρατό σε περίπτωση που ξεκινήσεις επιχειρήσεις στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει χρήση νέων και πρωτόγνωρων στρατιωτικών τακτικών που θα «καταπλήξουν τους εισβολείς».

Η εφημερίδα της Γάζας Al-Resalah ανέφερε πηγές της στις Ταξιαρχίες Κασάμ που δηλώνουν ότι οι μαχητές της Χαμάς διατάχθηκαν να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Ταξιαρχίες Κασάμ έχουν προετοιμάσει δεκάδες μάρτυρες, παγιδευμένα αυτοκίνητα και βόμβες καθώς και εκατοντάδες ρουκέτες που θα εξαπολυθούν εναντίον των ισραηλινών εποικισμών σε περίπτωση πολέμου. «Έχουμε προβεί σε κάθε αναγκαία προετοιμασία [για πιθανό πόλεμο με τις μονάδες του ισραηλινού κατοχικού στρατού] και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε σιωνιστική επίθεση και να μετατρέψουμε τη Λωρίδα της Γάζας σε νεκροταφείο για τους ισραηλινούς στρατιώτες» τόνισαν οι Ταξιαρχίες στην εφημερίδα. Επιπλέον δήλωσαν ότι οι μαχητές θα «καταπλήξουν τον εχθρό και θα επιτεθούν εναντίον του από παντού στη Λωρίδα … η επιλογή του πολέμου παραμένει ανοικτή και δεν μπορεί να εμποδιστεί από φράκτες, σύνορα ή στρατιωτικές οχυρώσεις».

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έχει πραγματοποιήσει σειρά περιορισμένης έκτασης αλλά συνεχών επιδρομών και επιθέσεων από αέρος στο βορρά και τον νότο της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες μέρες που σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες πολίτες.

Το Κίνημα της Χαμάς ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι προσπάθειες της Αιγύπτου για ηρεμία, θα εξετάσει άλλες επιλογές προκειμένου να σπάσει διά της βίας την διετή άδικη οικονομική πολιορκία της Γάζας. Επίσης προειδοποίησε ότι ο παλαιστινιακός λαός και οι οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης «θα εκραγούν μπροστά στο πρόσωπο του εχθρού αν η επιθετικότητα και η πολιορκία εις βάρος της Λωρίδας της Γάζας συνεχιστούν».

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επίσης επιβεβαίωσαν ότι οι μονάδες του στρατού έχουν λάβει διαταγή να είναι ετοιμοπόλεμες για πιθανή εισβολή στη Γάζα.

Η επίθεση στη Μπεΐτ Χανούν

Η παλαιστινιακή αντίσταση πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης επίθεση στο συνοριακό πέρασμα της Μπεΐτ Χανούν που ελέγχεται από το Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα- όπου εκπυρσοκρότησε φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στις εκεί σταθμευμένες ισραηλινές μονάδες.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το φορτηγό, που περιείχε πάνω από τεσσεράμισι τόνους εκρηκτικά, ανατινάχθηκε την ίδια στιγμή που εξαπολύονταν αυτοσχέδιες ρουκέτες και βλήματα όλμου στο συνοριακό πέρασμα.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του Κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, μαζί με τις Ταξιαρχίες Αλ Ακσα, ομάδες του Ayman Abu Jodeh.

Στο πλαίσιο της πολιτικής απόκρυψης στοιχείων ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και έκλεισε το πέρασμα.

Νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής τα ξημερώματα στην περιοχή Johr Al-Deek, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε από θραύσμα ισραηλινού τανκ ο 61χρονος Salem Abu Attwa, ενώ η παλαιστινιακή αντίσταση συγκρούστηκε σκληρά με τις ισραηλινές μονάδες και κατόρθωσε να στήσει ενέδρα σε ειδική ισραηλινή μονάδα εκεί.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινές μπουλντόζες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων και να καταστρέφουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή, ενώ προσθέτουν ότι αντιμετωπίζουν γενναία αντίσταση από ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

….

Η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot ανέφερε δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων ότι η κυβέρνησή τους προετοιμάζεται για μεγάλης έκτασης στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στην περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών για εκεχειρία. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μίνι-υπουργικό συμβούλιο θα λάβει σύντομα απόφαση για το αν θα δεχθεί την ηρεμία με τη Χαμάς ή θα προχωρήσει σε ευρεία επιχείρηση εναντίον της Γάζας.

Αναπαράγωντας τις αυταπάτες της εποχής του Όσλο

Άρθρο του Khalid Amaryeh από τη Βηθλεέμ στο Palestinian Information Center

Μια τριήμερη οικονομική σύνοδος με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών για την αναβίωση της παλαιστινιακής οικονομίας ξεκίνησε την Τετάρτη στη Βηθλεέμ εν μέσω σκληρών μέτρων ασφαλείας.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς καλωσόρισε εκατοντάδες άραβες και ξένους επενδυτές, λέγοντας ότι η οικονομική ευημερία στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη θα επιτάχυνε την πολιτική διαδικασία και θα ενίσχυε την παλαιστινιακή αποφασιστικότητα απέναντι στην ισραηλινή κατοχή.

Ο Αμπάς κάλεσε επίσης τη Χαμάς, την οργάνωση Ισλαμικής Αντίστασης που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006, να «αναγνωρίσει την παλαιστινιακή νομιμότητα» και «να επανέλθει στη γλώσσα της λογικής». Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή του προς τις παλαιστινιακές εθνικές σταθερές λέγοντας ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ ανήκει στον παλαιστινιακό λαό και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιερή πόλη αργά ή γρήγορα.

Ο ηγέτης της ΠΑ δήλωσε ότι υπήρχαν ενθαρρυντικά νέα από το Κάιρο αναφορικά με την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση για συνομιλίες εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Ωστόσο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα περίπου 500 επενδυτές και επιχειρηματίες είχαν καταφτάσει στο ξενοδοχείο Intercontinental στη Βηθλεέμ, πολλοί ταξιδεύοντας μέσω Ιορδανίας από τη γέφυρα Άλενμπι. Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται δεκάδες παλαιστίνιοι επενδυτές της Διασποράς καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ήρθαν με ιορδανικό στρατιωτικό ελικόπτερο απευθείας από το Αμμάν, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με το Ισραήλ.

Πιστεύεται ότι τουλάχιστον εφτά ισραηλινοί επενδυτές συμμετέχουν στη σύνοδο.

Ωστόσο, ο Hussein al Sheikh, επικεφαλής εργασιών και συντονισμού, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν βίζες εισόδου σε μια σειρά προσκεκλημένων. Τα σχόλιά του επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να ελέγχει στενά την πρόσβαση στη Δυτική Όχθη, έναν καθοριστικό παράγοντα που συχνά αξιωματούχοι της ΠΑ παριστάνουν ότι δεν υφίσταται.

Ο Hasan Abu Libdeh, γενικός επικεφαλής της συνόδου, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν επιλογή παρά να συναλλάσσονται με το Ισραήλ. «Εισάγουμε έως και το 90% των αναγκών μας από το Ισραήλ, το Ισραήλ κατέχει τη χώρα μας και ελέγχει τις ζωές μας». Απέφυγε ωστόσο ερωτήσεις για το αν οι νόμοι της ΠΑ επιτρέπουν σε ισραηλινούς επενδυτές να επενδύουν στην παλαιστινιακή οικονομία και για το αν αυτό θα υποβαθμίσει τον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και κρατική οντότητα. Επίσης απέφυγε σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ντροπιαστικές ερωτήσεις που υπονοούσαν ότι η ΠΑ απλώς επαναλαμβάνει το «αποτυχημένο πείραμα του Όσλο», μια ανοικτή αναφορά στη Συμφωνία του Όσλο ανάμεσα στην ΟΑΠ και το Ισραήλ το 1993.

Σκληρή κριτική

Οι επικριτές, ορισμένοι από τους οποίους σχετίζονται με την παλαιστινιακή αντιπολίτευση, άσκησαν σκληρή κριτική στους διοργανωτές της συνόδου, κατηγορώντας τους για «ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ εις βάρος της εθνικής υπόθεσης και του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Μια κοινή ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για το Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (NCBI) και της Εθνικής Επιτροπής για την Επέτειο Μνήμης της Νάκμπα (NCCN) κατηγορεί τη σύνοδο ότι θα αυξήσει την παλαιστινιακή οικονομική υποταγή στο Ισραήλ.

«Είναι πασίγνωστο ότι ο κύριος λόγος της οικονομικής αποτελμάτωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι η ισραηλινή κατοχή. Το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος παραγνωρίζει εντελώς το θεμελιώδες αυτό γεγονός καθώς και τα οδικά εμπόδια, το τείχος απαρτχάιντ και την αδιάκοπη επέκταση των εποικισμών εγείρει πλήθος ερωτημάτων και ερωτηματικών σχετικά με τη σύνοδο και τους αληθινούς στόχους που θέλει να πετύχει».

Το δελτίο τύπου σημείωνε επίσης ότι οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα επιδιωχθούν θα ικανοποιούν πρώτα και κύρια τις ανάγκες της ισραηλινής κατοχής και οικονομίας.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια εθνική παλαιστινιακή σύνοδος που θα ενδυναμώσει την παλαιστινιακή αποφασιστικότητα και θα ισχυροποιήσει τη θέση μας για αντίσταση στην κατοχή, για τον αγώνα μας να κερδίσουμε ξανά την ελευθερία και για να τερματιστεί η υποταγή στην ισραηλινή κατοχή και οικονομία».

Αναπαράγοντας τις παλιές αυταπάτες

Ο παλαιστίνιος οικονομολόγος Adel Samara επέκρινε τη σύνοδο αποκαλώντας την έκδηλη απόπειρα αναπαραγωγής των αυταπατών της εποχής του Όσλο.

«Προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ξανά. Κατά τη διάρκεια των λεγόμενων ετών του Όσλο, μας είπαν ότι η Γάζα θα γινόταν η Σιγκαπούρη της Μέσης Ανατολής και ότι η Δυτική Όχθη θα ήταν κόμβος οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό που έγινε στην πράξη ήταν ότι η Γάζα μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και η Δυτική Όχθη βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά στο τέλμα της κατοχής».

Ο Samara επιτέθηκε στην ΠΑ, αποκαλώντας την μια «συμμορία χρηματό-αρπαγών καριεριστών που θυσιάζουν τα παλαιστινιακά εθνικά συμφέροντα προς χάριν των άμεσων οικονομικών τους συμφερόντων». Κατηγόρησε επίσης την ΠΑ ότι «εκπορνεύει άραβες επενδυτές να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ».

«Αυτή είναι μια επαίσχυντη οικονομική ομαλοποίηση ανάμεσα στα αραβικά κράτη και το Ισραήλ και συντελείται εις βάρος της παλαιστινιακής εθνικής υπόθεσης».

Ο Samara ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό της ΠΑ Σαλάμ Φαγιάντ που δήλωσε ότι «η παρουσία του Αμπάς στη σύνοδο ήταν απόδειξη της επιτυχίας της». «Βλέπετε το επίπεδο της λογικής του πρωθυπουργού μας. Ακόμη κι ένα παιδί της τρίτης δημοτικού δεν θα μιλούσε έτσι».

Ανάβοντας ένα κερί

Ο Muhammed Shtayeh, επικεφαλής του Παλαιστινιακού Οικονομικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και την Ανοικοδόμηση (PICDAR), αναγνώρισε ότι η ισραηλινή κατοχή ασκεί τεράστιες και παραλυτικές πιέσεις στην παλαιστινιακή οικονομία. Ωστόσο τόνισε ότι ακόμα και υπ’ αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν παλαιστίνιοι επιχειρηματίες και επενδυτές ικανοί να αποφέρουν κέρδη.

Ο Shtayeh περιέγραψε τη σύνοδο ως «ευκαιρία» για πραγματικούς και δυνητικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Στις ΗΠΑ λένε ‘δουλειές ως είθισται’ εδώ λέμε ‘δουλειές όχι ως είθισται’ δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών και περιστάσεων που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός και η οικονομία. Σε τελική ανάλυση είναι καλό να φέρνεις ανθρώπους από το εξωτερικό να δουν τις επενδύσεις τους». Ο Shtayeh αρνήθηκε πεισματικά ότι η σύνοδος ήταν ένας οικονομικός εκβιασμός, λέγοντας ότι είναι πάντα καλύτερα να ανάβεις ένα κερί από το να καταριέσαι το σκοτάδι.

Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, που θα είναι ομιλητής το συνέδριο, προσπαθεί να διαμορφώσει μια ατζέντα στη βάση του να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αντί στην επίλυση των κεντρικών ζητημάτων που καθορίζουν την Παλαιστίνιο-Ισραηλινή σύγκρουση, όπως η Ιερουσαλήμ, οι εποικισμοί αποκλειστικά για εβραίους και το ύψιστο δικαίωμα της επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν από την προγονική τους γη όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ πριν από εξήντα χρόνια.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες επίσης πιέζει για μια πρωτίστως οικονομική προσέγγιση για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο Πέρες προφανώς θεωρεί ότι τα οικονομικά δέλεαρ θα μπορούσαν τελικά να πείσουν ένα σημαντικό τμήμα των Παλαιστινίων να γίνει πιο «ευέλικτο» στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Σχεδόν όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ και της Χαμάς αντιτίθενται σφοδρά σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ που δεν θα περιλαμβάνει την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 καθώς και μια δίκαιη λύση του ζητήματος των προσφύγων σύμφωνα με τις οδηγίες του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ.