Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) χαιρετίζει την απόφαση της Ένωσης Βρετανικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU).
Η απόφαση της UCU επιφέρει χτύπημα στο business-as-usual με την ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα
30 Μαΐου 2008
Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) χαιρετίζει την Ένωση Βρετανικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU) για την ηθική υποστήριξή της στον αγώνα για δικαιοσύνη και ειρήνη στην Παλαιστίνη και για την υιοθέτηση, στην ετήσια σύνοδό της στις 28 Μαΐου 2008, ουσιαστικών βημάτων προς την κατεύθυνση της άσκησης αποτελεσματικής πίεσης στο Ισραήλ και λογοδοσίας του για τις αποικιακές και τις πολιτικές απαρτχάιντ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Η καταδίκη από την UCU της «πρόδηλης συνέργειας του μεγαλύτερου τμήματος της ισραηλινής ακαδημαϊκής κοινότητας», η έκκλησή της προς τα μέλη της «να αναλογιστούν τις ηθικές και πολιτικές επιπτώσεις των εκπαιδευτικών δεσμών με τα ισραηλινά ιδρύματα» και η απόφασή της να βάλει σε «γκρίζα λίστα» - μια χαραμάδα μποϊκοτάζ – τα «αποικιοκρατικά» ισραηλινά κολέγια στον παράνομο εποικισμό Άριελ είναι οι ισχυρές ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι η Ένωση έχει προχωρήσει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του σταδιακού τερματισμού του business-as-usual με τα ισραηλινά πανεπιστήμια. Τα ψηφίσματα του κογκρέσου επίσης επιβεβαιώνουν τη θαρραλέα άρνηση της Ένωσης να υποκύψει σε νομικές και άλλες μορφές παρενόχλησης και εκφοβισμού, που εξαπολύθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ και σιωνιστικές ομάδες πίεσης στη Βρετανία και αλλού σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον διάλογο για το μποϊκοτάζ και να φιμώσουν απόψεις, εντός της UCU, επικριτικές για την ισραηλινή κατοχή.
Εκτός από το ψήφισμα που τείνει προς το μποϊκοτάζ που αναφέρθηκε παραπάνω, η UCU επέπληξε αυστηρά την ισραηλινή ομοσπονδία συνδικάτων, τη Χισταντρούτ, καλώντας την επειγόντως να πάρει θέση ενάντια στον «αποκλεισμό της Γάζας» και να ζητήσει τον «τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών και συριακών εδαφών». Αναγνωρίζοντας την «ανθρωπιστική καταστροφή που επιβάλλεται στη Γάζα από το Ισραήλ και την Ε.Ε.» η UCU αποφάσισε να στείλει ένα κλιμάκιο έρευνας στην κατεχόμενη περιοχή.
Αυτή η ειλικρινής αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη που έδειξαν οι βρετανοί ακαδημαϊκοί συνδικαλιστές είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και χρονικά πολύτιμη υπό το φως της πρόσφατης κλιμάκωσης από πλευράς Ισραήλ των αποικιακών και ρατσιστικών πολιτικών του ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ συνεχίζει με πρωτοφανή ατιμωρησία την εγκληματική πολιορκία της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, περιορίζοντας τις προμήθειες καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων, επιφέροντας τον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών, μεταξύ αυτών και πρόωρων νεογνών, χρόνια αρρώστων ηλικιωμένων και την αδιανόητη συντριβή της ζωής 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων. Το Ισραήλ συνεχίζει επίσης τις πολιτικές των αδιάκριτων, συχνά εσκεμμένων, δολοφονιών παλαιστινίων πολιτών, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων είναι παιδιά, την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και υδάτινων πόρων, την κατασκευή του Τείχους απαρτχάιντ –που έχει καταδικαστεί ως παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο το 2004- και την ανήθική καταστροφή παλαιστινιακών αγροτικών εκτάσεων, υποδομών και ολόκληρων αστικών γειτονιών.
Επιπλέον, τις τελευταίες έξι δεκαετίες, το Ισραήλ έχει συμπεριφερθεί στους δικούς του παλαιστίνιους πολίτες με θεσμοθετημένο ρατσισμό, ενώ αρνείται σε εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες, που εκκαθαρίστηκαν εθνικά το 1948, τα απορρέοντα από τον ΟΗΕ δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής στις οικίες τους.
Αυτή τη χρονική περίοδο της εξαιρετικής ισραηλινής βιαιότητας, της ατιμωρησίας και των εγκλημάτων πολέμου ενάντια στον γηγενή παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Γάζα και στην έρημο Naqab, η UCU ανταποκρίθηκε στην ηθική της ευθύνη λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για τη λογοδοσία του Ισραήλ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η UCU, εφαρμόζοντας μια απόφαση που είχε ληφθεί στο συνέδριο του 2007, φιλοξένησε πρόσφατα εκπροσώπους από την Παλαιστινιακή Ομοσπονδία των Ενώσεων των Ακαδημαϊκών και των Υπαλλήλων σε μία περιοδεία σε όλη τη Βρετανία. Αλλά η UCU δεν είναι μόνη, σίγουρα όχι στη Βρετανία. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, Unison και TGWU, οι Αρχιτέκτονες και Σχεδιαστές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (APJP), η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ), η Εκκλησία της Αγγλίας, μεταξύ άλλων, έχουν όλοι υιοθετήσει διάφορα μέτρα προς υποστήριξη του μποϊκοτάζ, της απόσυρσης επενδύσεων ή των κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες φυσιογνωμίες του πολιτισμού της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ken Loach, John Berger και Nigel Kennedy, έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους για την Παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ*. Οι προσπάθειες των συναδέλφων μας στη Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης (BRICUP) αξίζουν επίσης ειδικής μνείας. Από την έναρξη της λειτουργίας της η BRICUP εργάστηκε αποφασιστικά και με ηθικές αρχές για να υπερασπιστεί και να διαδώσει το μήνυμα του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ.
Είμαστε περήφανοι που συνδεόμαστε με μία τόσο αξιότιμη ομάδα ακαδημαϊκών.
Η UCU απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αποτελεσματική αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους είναι η πιο ηθική και πολιτικά ορθή συμβολή στον αγώνα για τον τερματισμό της καταπίεσης καθώς και για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα δίκαιο και ειρηνικό μέλλον για όλους.
----------------------------
* Η Παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (http://www.pacbi.org/campaign_statement.htm) έχει υιοθετηθεί από τις κυριότερες ομοσπονδίες και ενώσεις ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Ακαδημαϊκών Καθηγητών και Υπαλλήλων (PFUUPE) και της Παλαιστινιακής Γενικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (PGFTU). Υποστηρίζεται από δεκάδες θεσμούς πολιτών στην Παλαιστίνη, όπως το Δίκτυο των Παλαιστινιακών ΜΚΟ (PNGO).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου