Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Και στη σκηνή ανέβηκαν οι εργάτες

Ανταπόκριση της Cigdem από την Τουρκία

ΙΙΙ Διεθνής Βραδιά Φεστιβάλ Εργατικών Ταινιών

Και στη σκηνή ανέβηκαν οι εργάτες

Η ΙΙΙ Διεθνής Βραδιά Φεστιβάλ Εργατικών Ταινιών έλαβε χώρα στις 7 Μάη στην αίθουσα του Emek Cinema στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Εργάτες, φοιτητές και άνθρωποι από τις φτωχές γειτονιές συναντήθηκαν με διάσημους διανοούμενους, καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον κινηματογράφο. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση του φεστιβάλ στην Τουρκία που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά κι ένας εκπρόσωπος από την οργανωτική επιτροπή τόνισε τη συμβολή του φεστιβάλ που οργανώνεται με τη θεματική «Κάμερα στραμμένη στην εργατική τάξη, σινεμά που κατεβαίνει στους δρόμους» στην αύξηση των εργατικών ντοκιμαντέρ στην Τουρκία. Η θεματική του περυσινού φεστιβάλ ήταν: «Ιστορίες Αντίστασης Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό» και «Φτώχεια, Αντίσταση, Ελπίδα». Μετά προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο για τις διαμαρτυρίες της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη φέτος, με διάφορες σκηνές κρατικής τρομοκρατίας από διάφορα σημεία της πόλης. (http://istanbul.indymedia.org/)

Με τη συνοδεία των ποιημάτων του διάσημου επαναστάτη τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, οι εργάτες, οι συνδικαλιστές, οι οργανώσεις γειτονιάς, εκπρόσωποι εργαζομένων από τους κλάδους του πετρελαίου, της υγείας και της ναυτιλίας παρέδωσαν συμβολικά βραβεία σε τραγουδιστές, ηθοποιούς, σεναριογράφους, ντοκιμαντερίστες και εργαζόμενους του κινηματογράφου για τη συμβολή τους στον αγώνα της εργατικής τάξης στην Τουρκία.

Ο ισπανός κινηματογραφιστής Fernando Leon Aranoa, το φιλμ του οποίου Los Lunes al Sol παίζεται στο φετινό φεστιβάλ, και ο εκπρόσωπος του LaborFest του Σαν Φρανσίσκο, Steve Zeltzer (http://video.google.com/videoplay?docid=-5643627279755532429&hl=en) συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τα βίντεο-μηνύματά τους, ειδικά σταλμένα για τη βραδιά του φεστιβάλ. Η καταλανή κινηματογραφίστρια Montse Romani που συμμετείχε στο φεστιβάλ με την ταινία της «Ιστορίες Εργασίες» (“Work Narratives”) τόνισε την αναγκαιότητα εργατικών κινηματογραφικών φεστιβάλ για τους ανεξάρτητους ακτιβιστές-κινηματογραφιστές.

Η πιο φορτισμένη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν διαβάστηκε το μήνυμα του εκπροσώπου του ISM-Παλαιστίνης Abdelkerim Delbeh που οι ιορδανικές αρχές του απαγόρευσαν να μεταβεί στην Τουρκία, όπου ερχόταν προσκεκλημένος της ΙΙΙ Διεθνούς Βραδιάς Φεστιβάλ Εργατικών Ταινιών και είναι “φυλακισμένος” στη Δυτική Όχθη. Η παλαιστινιακή σημαία στη σκηνή και το μήνυμα του Delbeh προκάλεσε ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού και συμπαράστασης.

Το μήνυμα του Abdelkerim:

Αγαπητοί φίλοι Eyii Akshamlar (Καλησπέρα),

Λυπάμαι πολύ που δεν βρίσκομαι μαζί σας απόψε αν και προσπάθησα σκληρά να έρθω, αλλά με καθυστέρησαν οι Ισραηλινοί και μου το απαγόρευσαν οι Ιορδανοί.

Τέλος πάντων, αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα των μεγάλων δεινών μας τα 60 χρόνια της Νάκμπα και τα 40 χρόνια υπό την παράνομη ισραηλινή στρατιωτική κατοχή. Προσωπικά και εκ μέρους του ISM ειδικότερα, αλλά και στο όνομα ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλες σας τις προσπάθειες και την αλληλεγγύη σας και με τη βαθιά πεποίθηση για τα δικαιώματά μας και με τη μεγάλη συμπαράσταση που παίρνουμε από σας και όλους τους φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα εγκαταλείψουμε και θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας μέχρι να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας της ελευθερίας και της επιστροφής.

Αγαπητοί φίλοι:

Η Νάκμπα (αραβική λέξη για την «καταστροφή») είναι το αποτέλεσμα της απόφασης των δυτικών δυνάμεων για την ίδρυση του Ισραήλ, πιστού φυλακίου των αποικιακών συμφερόντων τους στην περιοχή. Μεταξύ 1948 και 1951, περίπου 530 παλαιστινιακά χωριά αφανίστηκαν ολοκληρωτικά και το 85% του λαού μας εκδιώχθηκε από το 78% της πατρίδας μας για να εξασφαλιστεί ζωτικός χώρος για τη δημιουργία ενός σιωνιστικού κράτους με μια εβραϊκή πλειοψηφία. Η συνεχιζόμενη υποστήριξη και συναίνεση της διεθνούς κοινότητας καθιστά εφικτή τη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής και του απαρτχάιντ και του σταδιακού αφανισμού του λαού μας.

Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στη Νάκμπα της Παλαιστίνης!

• Αφήστε τους 6 εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια και στα χωριά τους, απ’ όπου εξορίστηκαν!

• Τέρμα στο ισραηλινό απαρτχάιντ και στον εκτοπισμό των παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ!

• Τέρμα στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και της γκετοποίησης του παλαιστινιακού λαού πίσω από το Τείχος του Απαρτχάιντ!

• Τέρμα στον αποκλεισμό της Γάζας και απελευθέρωση των πάνω από 10.000 παλαιστινίων φυλακισμένων.

Καλούμε τους λαούς όλου του κόσμου να οργανώσουν ενέργειες υποστήριξης στο ογκούμενο κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ.

Αλληλεγγύη

Abdelkarim

ISM -Παλαιστίνης

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια έκκληση αλληλεγγύης για τους φυλακισμένους αιγύπτιους εργάτες του el Mahalla και του εργάτη- blogger Kerem el Beherieh με την προβολή ενός σύντομου ντοκιμαντέρ για τον ξεσηκωμό της 6ης Απριλίου των εργατών της Mahalla στην Αίγυπτο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 10 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη με το ειδικό πρόγραμμα για τα ντοκιμαντέρ για τη Μέση Ανατολή και μια ανοικτή συζήτηση σχετικά με την εργατική τάξη της Μέσης Ανατολής και την 60ή Επέτειο της Νάκμπα και του παλαιστινιακού αγώνα. Το φεστιβάλ που διοργανώνεται μεταξύ 1-10 Μάη ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και το Ιζμίρ ξεκινάει επίσης το ταξίδι του σε πάνω από 20 πόλεις στην Τουρκία και την Κύπρο μέσα στο 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: