Μετά τη 40λεπτη συνάντησή του με τον Ισμαήλ Χανίγιε πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Τούτου εξέφρασε την επιθυμία του για τερματισμό στοχοποίησης αμάχων και από τις δύο πλευρές και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Τούτου δήλωσε ότι «το υπό διερεύνηση περιστατικό ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του ότι στοχοποιήθηκαν άμαχοι. Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι αντίστοιχα, αυτό που συμβαίνει με τις ρουκέτες στο Σντερότ συνιστά παραβίαση».
Παράλληλα καταδίκασε τον ισραηλινό αποκλεισμό λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απαράδεκτο. Είδαμε και ακούσαμε ήδη αρκετά ώστε να μας παίρνουν τα δάκρυα».
Ο Χανίγιε δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να συνεργαστούν πλήρως με την επιτροπή.
Η ισραηλινή επίθεση στη Μπεΐτ Χανούν στις 8 Νοεμβρίου του 2006 είχε καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα για το θάνατο 19 ανθρώπων, εκ των οποίων πέντε γυναίκες και οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Τον Φεβρουάριο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλλονταν ποινές στους στρατιώτες που μετείχαν στην επίθεση. Κατόπιν εσωτερικής έρευνας το Ισραήλ κατέληξε ότι ο βομβαρδισμός σπιτιών αμάχων ήταν «ένα σπάνιο και σοβαρότατο τεχνικό λάθος του συστήματος ραντάρ του πυροβολικού».
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε αποφασίσει να στείλει κλιμάκιο που θα ερευνούσε το περιστατικό του 2006 στη Μπεΐτ Χανούν, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να παραχωρήσει βίζες εισόδου. Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού μετέβη στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου