Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Η Χαμάς Καταδικάζει το Ολοκαύτωμα

Δεν εμπλεκόμαστε σε μια θρησκευτική διαμάχη με Εβραίους, αυτός είναι ένας πολιτικός αγώνας για να απελευθερωθούμε από την κατοχή και την καταπίεση

Του Bassem Naeem Δημοσιεύτηκε στις 12/05/08 στον "The Guardian"

Καθώς ο παλαιστινιακός λαός προετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο μνήμης της Νάκμπα («καταστροφή») – αποστέρηση και διωγμός του μεγαλύτερου τμήματος του λαού μας από την πατρίδα μας- εκείνοι που παραμένουν στην Παλαιστίνη έρχονται αντιμέτωποι με κλιμακούμενη επιθετικότητα, δολοφονίες, φυλακίσεις, εθνοκάθαρση και πολιορκία. Αλλά αντί για υποστήριξη και αλληλεγγύη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ερχόμαστε αντιμέτωποι με συχνές απόπειρες υπεράσπισης του αδιανόητου ή με την επίθεση ενάντια στους ίδιους τους Παλαιστινίους.

Μια πρόσφατη προσέγγιση, που φαίνεται να αποτελεί τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας απομόνωσης της εκλεγμένης παλαιστινιακής ηγεσίας, είναι να απεικονισθεί η Χαμάς και ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας ως υποκινούμενος από αντί-εβραϊκό αίσθημα, παρά ως εχθρικός ενάντια στη σιωνιστική κατοχή και κυριαρχία στη γη μας. Ένα πρόσφατο πρωτοσέλιδο άρθρο στην International Herald Tribune ακολούθησε αυτή τη γραμμή, όπως κι ένα άρθρο για το Cif σχετικά με μια εκπομπή που μεταδόθηκε στο δορυφορικό κανάλι al-Aqsa για το Ολοκαύτωμα των Ναζί.

Ουσιαστικά το δορυφορικό κανάλι al-Aqsa είναι ένα ανεξάρτητο ενημερωτικό ινστιτούτο που συχνά δεν εκφράζει τις απόψεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ισμαήλ Χανίγιε ή του κινήματος της Χαμάς. Το κανάλι παρέχει συχνά τη δυνατότητα σε Παλαιστινίους διαφορετικών πεποιθήσεων να εκφράσουν απόψεις που δεν συμμερίζεται η παλαιστινιακή κυβέρνηση ή το κίνημα της Χαμάς. Στην περίπτωση της άποψης που εκφράστηκε στο al-Aqsa TV από τον Αμίν Νταμπούρ, εκπροσωπεί και βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

Μας εκπλήσσει αρκετά το γεγονός ότι τόσο λίγη, αν έστω καθόλου, σημασία δίνουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σ’ αυτά που συχνά μεταδίδονται ή γράφονται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης από πολιτικούς και συντάκτες που απαιτούν τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό ή τη «μεταφορά» του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ο υπέρ του Ισραήλ δυτικός Τύπος είναι γεμάτα απόψεις που αρνούνται ή προσπαθούν να δικαιολογήσουν εδραιωμένα ιστορικά γεγονότα συμπεριλαμβανομένης της Νάκμπα του 1948 και των σφαγών που διέπραξαν τότε οι Χαγκανά, Ιργκούν και LEHI με στόχο την επιβολή μαζικού διωγμού στους Παλαιστινίους.

Αλλά θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί ότι ούτε η Χαμάς, ούτε η παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα δεν αρνείται το Ολοκαύτωμα των Ναζί. Το Ολοκαύτωμα δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, αλλά ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία. Το καταδικάζουμε όπως καταδικάζουμε κάθε ανθρώπινη κακοποίηση και κάθε μορφή διακρίσεων στη βάση της θρησκείας, της φυλής, του φύλου ή της εθνικότητας.

Και την ίδια στιγμή, καθώς καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Ναζί ενάντια στους Εβραίους της Ευρώπης, απορρίπτουμε κατηγορηματικά την εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος από τους Σιωνιστές προκειμένου να δικαιολογήσουν τα δικά τους εγκλήματα και να κερδίσουν διεθνή αποδοχή της εκστρατείας εθνοκάθαρσης και υποταγής που διεξάγουν εναντίον μας – σε βαθμό που το Φεβρουάριο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλνάι, απείλησε το λαό της Γάζας με «ολοκαύτωμα».

Μέσα σε 24 ώρες, 61 Παλαιστίνιοι –εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν πολίτες και το ένα τέταρτο παιδιά – σκοτώθηκαν από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών. Εντωμεταξύ ένα τρομερό έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα εξακολουθεί να διαπράττεται ενάντια στον λαό της Γάζας: η διετής πολιορκία που επιβλήθηκε αφότου η Χαμές κέρδισε τις νομοθετικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2006, που προκαλεί εξαιρετικά δεινά. Λόγω σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και τροφίμων πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεν μπορεί να είναι σωστό ότι οι Ευρωπαίοι γενικά και οι Βρετανοί ειδικότερα συντηρούν ένα πέπλο σιωπής που σκεπάζει αυτό που κάνουν οι Σιωνιστές στους Παλαιστινίους, πόσο μάλλον να υποστηρίζουν ή να δικαιολογούν τις πολιτικές καταπίεσης στο πλαίσιο της συμπόνιας προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο παλαιστινιακός λαός προσδοκά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές του. Υπάρχουν σήμερα πάνω από έξι εκατομμύρια παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Όχι λιγότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί τουλάχιστον μία φορά από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές από το 1967. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέχρι σήμερα. Μικρή ανησυχία φαίνεται να εγείρουν όλα τούτα ή η ανέγερση του τείχους απαρτχάιντ που καταπίνει πάνω από το 20% του εδάφους της Δυτικής Όχθης ή οι βαριά οπλισμένες αποικίες που καταβροχθίζουν την παλαιστινιακή γη κατά στυγνή παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τα δεινά του λαού μας δεν είναι παράγωγο μιας θρησκευτικής διαμάχης μεταξύ ημών και των Εβραίων στην Παλαιστίνη ή οπουδήποτε αλλού: οι στόχοι και οι θέσεις της σημερινής Χαμάς έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από την ηγεσία της, για παράδειγμα στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Χαμάς του 2006. Η σύγκρουση είναι καθαρά πολιτικής φύσης: είναι ανάμεσα σ’ ένα λαό που είναι κατεχόμενος και σε μια καταπιεστική κατοχική εξουσία.

Το δικαίωμά μας να αντιστεκόμαστε ενάντια στην κατοχή είναι αναγνωρισμένο από όλες τις συνθήκες και τις θρησκευτικές παραδόσεις. Οι Εβραίοι είναι για μας ο λαός ενός ιερού βιβλίου που υπέφεραν διώξεις σε ευρωπαϊκά εδάφη. Όποτε αναζήτησαν καταφύγιο, τα μουσουλμανικά και αραβικά εδάφη τους προσέφεραν ασφαλείς «λιμένες». Μέσα σε μας απήλαυσαν ειρήνη και ευημερία, πολλοί από αυτούς ανέλαβαν ηγετικές θέσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

Ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα σιωνιστικής αποικιακής και ρατσιστικής καταπίεσης, ορισμένοι Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται να φανταστούν ότι κάποιοι από τους καταπιεστές τους είναι οι γιοι και οι θυγατέρες εκείνων που οι ίδιοι καταπιέζονταν και σφαγιάστηκαν.

Οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν καμία ανάμειξη στο Ολοκαύτωμα αλλά τιμωρούνται για το έγκλημα κάποιου άλλου. Αλλά γνωρίζουμε καλά και καλωσορίζουμε θερμά την εκπεφρασμένη υποστήριξη για τα παλαιστινιακά δικαιώματα από ισραηλινούς και εβραίους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο.

Ελπίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι στη δύση θ’ αρχίσουν να υιοθετούν μια πιο αντικειμενική προσέγγιση όταν καλύπτουν τα τεκταινόμενα στην Παλαιστίνη. Ο παλαιστινιακός λαός δολοφονείται από το μηχανισμό καταστροφής του Ισραήλ σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε μια καθαρή προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ευρωπαίοι φέρουν άμεση ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στους Παλαιστινίους. Η Βρετανία ήταν, η βρετανική αρμοστεία, που παρέδωσε την Παλαιστίνη στην ισραηλινή κατοχή. Η ναζιστική Γερμανία διέπραξε τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα ενάντια στους Εβραίους, εξαναγκάζοντας τους επιζήσαντες να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη αναζητώντας ασφάλεια. Εμείς, λοιπόν, περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να επιδείξουν μεταμέλεια για τα ιστορικά τους εγκλήματα αποκαθιστώντας κάποια ισορροπία στην απάνθρωπη και μονόπλευρη διεθνή απόκριση στην τραγωδία του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: