Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008

Το Φόρουμ Παλαιστίνη για το Τορίνο

Αναδημοσίευση της Ανοιχτής επιστολής του Φόρουμ Παλαιστίνη προς τις εφημερίδες Manifesto και Liberazione από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com όπου δημοσιεύεται μεταφρασμένη από τον Νίκο Κλειτσίκα (http://www.nikosklitsikas.gr/) συνοδευόμενη από εκτενή σχολιασμό.

«Μην διαπράττετε εκ νέου το λάθος ν’ αγνοήσετε τη διαδήλωση στο Τορίνο»

Ανοιχτή επιστολή στο Manifesto και την Liberazione Αγαπητέ Polo, Αγαπητέ Sansonetti, οι αναγνώστες των εφημερίδων σας, σήμερα το πρωί 6 Μάη, θα μπορούσαν να διαβάσουν ως είδηση όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν, σχετικά με την Έκθεση Βιβλίου του Τορίνο, που έχει αφιερωθεί στο Ισραήλ, μαζί με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Giorgio Napoletano, αλλά και κάτι περισσότερο.

Είναι περίεργο και ανησυχητικό, διότι οι αναγνώστες σας σε όλες τις άλλες εφημερίδες μπορούσαν να διαβάσουν-πληροφορηθούν για την πανιταλική διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης, που προετοιμάζεται για το Σάββατο 10 Μάη στο Τορίνο. Μπορούσαν να διαβάσουν-πληροφορηθούν για το Συνέδριο που έγινε με τη συμμετοχή ιταλών, παλαιστίνιων και ισραηλινών διανοουμένων. Μπορούσαν να διαβάσουν-πληροφορηθούν για τον κίνδυνο να επαναληφθεί στο Τορίνο η λογική των “κόκκινων ζωνών”. Μια λογική που ακόμη νιώθουν στο πετσί τους οι αναγνώστες σας μετά την εμπειρία της Γένοβας (http://www.carlo-giuliani.com/).

Κι όχι μόνον. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Gianfranco Fini [πρόκειται για τον γνωστό φασίστα του 2000: http://www.kaosedizioni.com/schbelpaese_fascista.htm], έκανε προκλητικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η καύση μια ισραηλινής σημαίας σε πλατεία είναι ποινικά κολάσιμη σε μεγαλύτερο βαθμό από ένα κοπάδι νεοναζιστών που δολοφόνησαν με κλωτσιές και γροθιές ένα νεολαίο στη Βερόνα [η δολοφονία του 19χρονου νεολαίου συνέβη χθες, βλέπε “Corriere della Sera]. Δικαίως, γι’ αυτό το γεγονός οι εφημερίδες σας αφιέρωσαν άπλετο χώρο με ανταποκρίσεις, σχόλια, αναλύσεις. Για το άλλο γεγονός [Έκθεση Βιβλίου και πανιταλική διαδήλωση υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού] διαλέξατε την άπλετη σιωπή.

Διαπράττετε ένα λάθος και ίσως ένα σημαντικότερο λάθος. Πρόκειται για το λάθος εκείνο που θέτει σε μυωπική εξορία το πολιτικό γεγονός των κινητοποιήσεων εναντίον της αφιέρωσης στα 60 χρόνια γέννησης του Ισραήλ, ενός σημαντικού και μαζικού πολιτιστικού θεσμού, όπως η Έκθεση Βιβλίου. Αν πριν 60 χρόνια το Ισραήλ είχε επιτρέψει την ύπαρξη της Παλαιστίνης, αυτό δεν θα ήταν ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν συνέβη και δεν συμβαίνει ούτε σήμερα. Αυτό το έχουν τεκμηριώσει στις σελίδες σας, για πολλά χρόνια, έγκυροι και πολύτιμοι δημοσιογράφοι, όπως ο Stefano Chiarini και ο Giancarlo Lannutti.

Οι εφημερίδες σας τάχθηκαν εναντίον των κινητοποιήσεων και του μποϊκοτάζ της Έκθεσης του Βιβλίου, αλλά οι αναγνώστες σας όχι. Με μικρότητα, επαναφέρατε εκείνη τη διάσπαση μεταξύ κομματικών στρατηγείων και “λαϊκής αριστεράς”, που όλοι διαπίστωσαν την περασμένη χρονιά στη διαδήλωση στις 9 Ιούνη και τώρα – περισσότερο συγκλονιστικά – στις πρόσφατες εκλογές.

Αυτό το συνεχές ρήγμα του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ “δικού σας/δικού μας λαού” και των μηχανισμών της ιστορικής αριστεράς (συντακτική επιτροπή, καθοδήγηση κλπ.) μετατράπηκε σε ογκόλιθο, που απορρίπτει κάθε άλλη άποψη και δεν αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη. Για την Παλαιστίνη, για το Τορίνο, όπως πέρυσι στις 9 Ιούνη, διαπράττετε ένα επικίνδυνο λάθος.

Τέλος, υπάρχει ένα δεύτερο λάθος που διαγράφηκε σήμερα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σας. Η προσπάθεια να καθορίσετε μια καθ’ ολοκληρία αντιφασιστική διαδήλωση στη Βερόνα, σε αντιπαράθεση με την πανιταλική διαδήλωση της 10ης Μάη στο Τορίνο, υπέρ-προβάλλοντας την πρώτη και αποκρύπτοντας τη δεύτερη. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, ειδικά όσον αφορά την Παλαιστίνη και έγινε στις 9 Ιούνη. Η απάντηση δεν δόθηκε απλά με αριθμούς, αλλά και με τις πολιτικές συνέπειες. Η πολιτική κουλτούρα της αριστεράς που βγήκε εξολοθρεμένη από τις κάλπες, ήταν εκείνη η κουλτούρα που προσπάθησε και θέλησε να αντιπαρατεθεί με τα κοινωνικά κινήματα.

Η διαδήλωση της 10ης Μάη στο Τορίνο, θα είναι μια διεθνιστική κινητοποίηση στο πλευρό των Παλαιστίνιων, θα είναι διαδήλωση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών εναντίον της λογικής των κόκκινων ζωνών και της απαξίωσης του ισραηλιτικού λόμπυ στην Ιταλία. Επίσης, θα είναι μια αντιφασιστική διαδήλωση-απάντηση στη λογική των πολιτικών επικαλύψεων, που οδήγησαν στη δολοφονία της Βερόνα και που σήμερα συντάσσονται χωρίς όρους με την υποστήριξη του Ισραήλ.

Μην διαπράξετε εκ νέου λάθη εκτιμήσεων, όπως αυτά που ήδη διαπράξατε. Τα αποτελέσματα είναι εδώ, εμφανή σε όλους και μαρτυρούν πως είχαν ένα τεράστιο πολιτικό κόστος για την αριστερά και τη χώρα μας.

Για το Φόρουμ Παλαιστίνη Sergio Cararo, Germano Monti

Γράψτε τα μηνύματά σας για ν’ ακουστείτε, στους: Gabriele Polo (Manifesto) gpolo@ilmanifesto.it και dimafoni@ilmanifesto.it Piero Sansonetti (Liberazione) piero.sansonetti@liberazione.it και politica@liberazione.it

Δεν υπάρχουν σχόλια: