Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Οι Παλαιστίνιοι Θυμούνται τη Νάκμπα

Οι Παλαιστίνιοι Θυμούνται τη Νάκμπα

8 - 15 Μαΐου: “Καμία Εναλλακτική παρά μόνο Επιστροφή”

· Μαζικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε ολόκληρη την Παλαιστίνη για τις 15 Μαΐου για την επέτειο μνήμης εξήντα χρόνων εξορίας και διωγμού.

· Πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, συζητήσεις και μαρτυρίες, μαζικές διαδηλώσεις στις πόλεις και τους προσφυγικούς καταυλισμούς από τις 8 έως τις 15 Μάη.

· Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη για να απαιτήσουμε την αποκατάσταση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Η 15η Μάη είναι η Ημέρα της Νάκμπα, η επέτειος μνήμης του διωγμού 750.000 Παλαιστινίων από τη χώρα τους το 1948.

“Ύστερα από 6 δεκαετίες αναγκαστικού εκτοπισμού, αποστέρησης, δεινών και αιματηρής επιθετικότητας εναντίον του παλαιστινιακού λαού, η Νάκμπα συνεχίζεται. Ένα νέο και ακόμη πιο τραγικό κεφάλαιο άνοιξε τώρα: το καθεστώς απαρτχάιντ που προσπαθεί το κράτος κατοχής να επιβάλει στο λαό μας και μέσω του οποίου στοχεύει στην εκδίωξη εκείνων των Παλαιστινίων που παραμένουν ακόμη ακλόνητοι στη γη μας για να αφανίσουν τον αγώνα μας.”

- Η Εθνική Επιτροπή για την Επέτειο της Νάκμπα

Διοργανωτές

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας συντονίζονται από την Εθνική Επιτροπή για την Επέτειο της Νάκμπα. Η Εθνική Επιτροπή εκπροσωπεί εθνικά κινήματα και δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου των Εθνικών και Ισλαμικών δυνάμεων, της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Παλαιστινιακό Δικαίωμα της Επιστροφής, των Λαϊκών Επιτροπών και των κέντρων νεολαίας των προσφυγικών καταυλισμών σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, της Καμπάνιας Ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ, του Κέντρου Badil για την Παλαιστινιακή Αρμοστεία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων, του Δικτύου των Παλαιστινιακών ΜΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών για την Υπεράσπιση των Παλαιστινιακών Δικαιωμάτων στην Ιερουσαλήμ και του Τμήματος της ΟΑΠ για τα Ζητήματα των Προσφύγων (DORA).

Επέτειος μνήμης της Νάκμπα – 8 Μάη 2008

Η 8η Μαΐου θα εορταστεί από το Ισραήλ ως η Ημέρα Ανεξαρτησίας του κατά το Εβραϊκό Ημερολόγιο. Αυτή η μέρα, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο θα πουν “Η μέρα της ανεξαρτησίας τους είναι η μέρα της δικής μας Νάκμπα (Καταστροφή)”

Εκδηλώσεις στην Παλαιστίνη

· Πορεία της Επιστροφής. Μέσα στην Παλαιστίνη του 1948 (Ισραήλ), Εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα κάνουν πορεία από τη Ναζαρέτ στη Σαφουρίγια (μία από τις 531 πόλεις και χωριά που ερημώθηκαν και καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Νάκμπα) ζητώντας την εφαρμογή του Δικαιώματος της Επιστροφής τους. Διοργάνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Εσωτερικά Εκτοπισμένων (ADRID).Επικοινωνίαt: adrid@palnet.com; fax. +972-4-646-8241, tel. +972-4-600-1765

· Γενική απεργία σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 12:00-13:00. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες θα λάβουν χώρα σε όλες τις περιφέρειες. Επικοινωνία: Wajih Atallah, Ένωση Κέντρων Δραστηριότητας της Νεολαίας στους Προσφυγικούς Καταυλισμούς, τηλ.: 0599-255584, mail: uyac@uyac.org Εγκαίνια στον Καταυλισμό Al-Awda, στη Ραμάλα. Φιλοξενία σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων: παραστάσεις του λαϊκού χορού dabka, αναγνώσεις διαφόρων ειδών ποίησης και εγκαίνια εκθεσιακού χάρου που θα επικεντρωθεί στην παλαιστινιακή κληρονομιά και στους πρόσφυγες. Επικοινωνία: Jamal Juma’, Καμπάνια Ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ, τηλ.: 0599 119166, mail: press@stopthewall.org

Νάκμπα-60 Ανοικτό Στούντιο. Ζωντανή 11ωρη μετάδοση της Πορείας της Επιστροφής, Καταυλισμός Awda, και συνεντεύξεις από τη Γάζα, την Ιερουσαλήμ, τη Ναζαρέτ, τη Ραμάλα, τη Βηρυτό, τη Δαμασκό, το Αμμάν και το Κάιρο, καθώς και ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για το Μποϊκοτάζ, την Απόσυρση Επενδύσεων και τις Κυρώσεις (BDS). Το Νάκμπα-60 Ανοικτό Στούντιο θα μεταδοθεί από το Palestine Space Channel, και τους περισσότερους τοπικούς σταθμούς, τμήματά του θα αναμεταδοθούν από άλλους αραβικούς δορυφορικούς σταθμούς. Διοργάνωση του Badil in & του Ma'an News Network. Επικοινωνία camp@badil.org

Η σημερινή μέρα το 1948

Η Palestine Post του 1948 ανέφερε ότι μια σιωνιστική πολιτοφυλακή, η Χαγκανά, εισέβαλε σε χωριό κοντά στο Wadi Ara, νοτιοανατολικά της Χάιφα, καταστρέφοντας σαράντα σπίτια.

Στην περιφέρεια της Ραμάλας, στο γεωγραφικό κέντρο της Παλαιστίνης, πάνω από 1.200 εκδιώχθηκαν από το χωριό Qatra. Σιωνιστικές πολιτοφυλακές είχαν καταλάβει το χωριό στις 6 Μαΐου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αρχών Μαΐου συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης, επικεντρωμένες κυρίως ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και γύρω από τη Γαλιλέα. Την 6η μέρα του μήνα κατελήφθη το χωριό Akir, στο δρόμο ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Γιάφο. Οι κάτοικοί του εκδιώχθηκαν. Το 1949, το περιοδικό Time ανέφερε: «Σήμερα το Akir είναι μια εβραϊκή κοινότητα 300 εβραϊκών οικογενειών από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Υεμένη. Αυτοί οι νέοι κάτοικοι ήρθαν για να μείνουν».

Στη Γαλιλαία, δύο διμοιρίες της Παλμάχ εισέβαλαν στο χωριό Ayn al-Zaytoun την 1η Μάη, τις πρώτες πρωινές ώρες με την κάλυψη του πυροβολικού. Μαρτυρίες που δόθηκαν το 1973 περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο οι χωρικοί περιμαζεύτηκαν, οι άντρες συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι ταπεινώθηκαν και εκδιώχθηκαν, σφαίρες σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια τους. Οι άντρες απελευθερώθηκαν αργότερα, εκτός από 37 που επελέγησαν τυχαία. Οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι ήταν ανάμεσα στους 70 ανθρώπους που σφαγιάστηκαν υπό τις διαταγές του Moshe Kelman, διοικητή της Παλμάχ. Οι χωρικοί κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες να επιστρέψουν τις επόμενες μέρες, αλλά τους έδιωχναν οι πολιτοφύλακες, που εξακολουθούσαν να καταλαμβάνουν την πόλη. Τα σπίτια κάηκαν ή ανατινάχτηκαν από το στρατό στις 2 και 3 Μαΐου.

Η Νάκμπα Σήμερα: Al-Wallajeh Στις 21 Οκτωβρίου του 1948, σχεδόν όλα τα σπίτια του Wallajeh, βρίσκεται στην περιφέρεια της Ιερουσαλήμ, κατεδαφίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους εξαναγκάστηκαν να προσφύγουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, όπου αριθμούν σήμερα τις 12.500. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εδαφών του χωριού προσαρτήθηκαν στο Ισραήλ, χωρίς δικαίωμα πρόσβασης για τους ίδιους τους χωρικούς.

Μεταξύ των πολέμων του 1948 και του 1967, πολλοί από τους χωρικούς έστησαν προσωρινά σπιτικά, ζώντας σε σπηλιές ή σε χειροποίητες κατασκευές, μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να πάρει καιρό ώσπου να τους επιτραπεί η επιστροφή, ξανάφτιαξαν σπίτια στα χωριά που είχαν απομείνει στη Δυτική Όχθη υπό την Ιορδανική αρχή. Σήμερα μεγάλα τμήματα εκείνων των εδαφών έχουν προσαρτηθεί για εποικισμό. Τα σπίτια στα εναπομείναντα περίπου 3.000 ντουνάμ βρίσκονται υπό συνεχή απειλή κατεδάφισης, 50 σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί από τις ισραηλινές αρχές και 86 περιπτώσεις εντολών κατεδάφισης εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τα ισραηλινά δικαστήρια. Η μικρή παλαιστινιακή κοινότητα είναι πλέον ολοκληρωτικά περικυκλωμένη από εβραϊκούς εποικισμούς και από το Τείχος, παρέχοντας στον ισραηλινό στρατό τη δυνατότητα να φυλακίζει τους κατοίκους της απλώς κλείνοντας τον μοναδικό εναπομείναντα δρόμο πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτή την ιστορία της εν εξελίξει Νάκμπα στο: http://www.badil.org/Publications/badil-nakba-60-info-packet/packet/press-brochure.pdf

Πηγές:

l Για πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Νάκμπα, τα Παλαιστινιακά στρατόπεδα και το

δικαίωμα της επιστροφής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δείτε το Ενημερωτικό Πακέτο Νάκμπα-60 στο: http://www.badil.org/Publications/badil-nakba-60-info-packet/index.html

l Για πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένες περιπτώσεις στον εν εξελίξει διωγμό επισκεφθείτε το: http://www.stopthewall.org/activistresources/1583.shtml

l Για ενημέρωση, πληροφόρηση και συνδέσμους με οργανισμούς που εργάζονται για την καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις στο Ισραήλ έως ότου διαλύσει το στρατιωτικό αποικιακό σύστημα απαρτχάιντ κατοχής στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τα Υψίπεδα του Γκολάν, τερματίσει τον συστηματικό διαχωρισμό εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών του και εφαρμόσει το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους, επισκεφθείτε το: http://www.bdsmovement.net

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign Email: global@stopthewall.org, Tel.: +972-2-297-1505

Badil Centre for Palestinian Refugee & Residency Rights: Email: mediaenglish@badil.org, Tel.: +972-2-277-7086

Δεν υπάρχουν σχόλια: