Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ - κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τζενίν

Νέες συνομιλίες Ολμέρτ - Αμπάς πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στην οικία του πρώτου στην Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε παγώσει τη διαδικασία τον Μάρτιο μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που άφησε πάνω από 130 νεκρούς στη Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα του καθορισμού των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και στους διακανονισμούς περί ασφάλειας», ενώ πρόσθεσε ότι διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται έχοντας χάρτες μπροστά τους».

Παλαιστίνιος αξιωματούχους επιβεβαίωσε ότι ανταλλάχτηκαν χάρτες. Δήλωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά θέλει το σύνολο της Δυτικής Όχθης, αλλά είναι έτοιμη να εκχωρήσει περίπου το 2% σε αντάλλαγμα για ίσης έκτασης γη στο Ισραήλ. Το Ισραήλ θέλει να κρατήσει τμήμα της Δυτικής Όχθης ώστε να διατηρήσει μεγάλο τμήμα των εντός της εβραϊκών εποικισμών για λόγους «ασφαλείας».

Οι χάρτες που παρουσίασε η ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο αξιωματούχο, παραδίδουν το 10% της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές ωθούνται σε συμβιβασμό για τον καθορισμό των οριστικών συνόρων. Οι συνομιλίες έγιναν ώρες μετά την επίσκεψη της Κοντλίζα Ράις στην περιοχή.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης χαρακτήρισε τις συνομιλίες Αμπάς – Ολμέρτ άκαρπες και μη συνετές και κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις του με την ισραηλινή κατοχή.

Ο Khaled Al-Batesh, στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της απέναντι στον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής και μετέτρεψε ολόκληρο τον Παλαιστινιακό αγώνα σε ένα ζήτημα αφαίρεσης οδοφραγμάτων και βελτίωσης της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων, προειδοποιώντας ότι θα μετατρέψει το παλαιστινιακό ζήτημα σε μια απλή περίπτωση ανθρωπιστικών αναγκών αντί για ένα ζήτημα σφετερισμού πολιτικών και εθνικών δικαιωμάτων. Ο Al-Batesh κάλεσε τον Αμπάς να ανοίξει σοβαρό διάλογο με τη Χαμάς για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να ισχυροποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο απέναντι στις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές απειλές για εισβολή στη Γάζα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι τα λεγόμενα περί προόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής αποτελούν καινούργιο τέχνασμα για την παραπλάνηση της παλαιστινιακής και της διεθνούς κοινής γνώμης προσθέτοντας ότι δημοσιεύτηκαν κατ’ εντολή της Ράις για να περισωθεί το γόητρο της αμερικανικής κυβέρνησης [μετά το φιάσκο της Ανάπολης].

Την Τρίτη ο 20χρονος παλαιστίνιος Mo'men Fawwaz Kmeil σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των αντρών της ασφάλειας του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με ενόπλους Παλαιστινίους.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη Καμπατίγια, κοντά στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μάχες ξέσπασαν και μεταξύ εργαζομένων και φοιτητών απέναντι στις στρατιωτικές μονάδες που τους παρεμπόδιζαν προκλητικά.

Το περιστατικό έπεται της ανάπτυξης εκατοντάδων ανδρών της «παλαιστινιακής εθνικής ασφάλειας» στη Τζενίν το Σάββατο, στο πλαίσιο επιχειρήσεων με τη στήριξη της Ουάσιγκτον με σκοπό να αποδειχθεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να περιορίσει τη δράση των ένοπλων κινημάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας σε μεγάλη πόλη της Δυτικής Όχθης, προηγήθηκε εκείνη της Νάμπλους πέρυσι. Η επιχείρηση εκτελείται από κοινού με το Ισραήλ. Συμμετείχαν περί τους 750 άνδρες που εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και άλλες περιοχές μη προσβάσιμες στο παρελθόν. Η επιχείρηση Τζενίν θα καλύψει 50 χωριά και θα διαρκέσει τρεις μήνες. Οι άντρες της φρουράς έχουν εκπαιδευτεί στην Ιορδανία από αμερικανούς εκπαιδευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: