Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006

Χαμάς - Καταγραφή συζήτησης στο πλαίσιο της συνόδου της Βηρυτού

Χαμάς

Καταυλισμός Μπουρζ Ελ Μπαράζνι (20 χιλ. πρόσφυγες «Σημαντικός πύργος)

Αλί Μπαράκ (υπεύθυνος πολιτικών σχέσεων στον Λίβανο)

Ουσάμα Χαμντάν (εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο)

Μετά τις εκλογές ζητήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ασκήθηκε διεθνής πίεση για να μη συμμετάσχει η Φατάχ. Τώρα συζητάμε και πάλι, δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία αλλά προχωράμε. Ελπίζω μέχρι το τέλος του μήνα να έχουμε καταλήξει με τη συμμετοχή του ΔΜ του ΛΜ και άλλων ανεξάρτητων.

1) Ισραήλ. Απομονώνει τη Δυτική Όχθη με στόχο την καταπάτηση περισσότερων εδαφών και το διαχωρισμό της σε 4 σημεία

2) Ιερουσαλήμ. Το Τείχος έχει χωρίσει όλες τις αραβικές κοινότητες από τα ιερά μνημεία. Από 45% στην πόλη πλέον μόνο το 26% είναι Άραβες

3) Πολιτικοί κρατούμενοι

4) Αναμόρφωση της ΟΑΠ και εκλογή νέου εθνικού συμβουλίου με τη συμμετοχή της Χαμάς ακόμη και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Δεν θα είναι εύκολο να γίνουν αυτές οι εκλογές έξω από την Παλαιστίνη, ειδικά στην Ιορδανία. Όταν γίνουν το συμβούλιο θα εκπροσωπεί πραγματικά όλους τους Παλαιστινίους.

Αν διαχειριστούμε αυτά τα 4 σημεία τότε θα μιλάμε για μια νέα φάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα

Κανένας στην Παλαιστίνη δεν αποδέχεται την τρομοκρατία. Εμείς κάνουμε αντίσταση ενάντια στην κατοχή που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα έπρεπε να προστατεύει τους Παλαιστινίους, πράγμα που δεν συμβαίνει τώρα.

Στην ΟΑΠ θα συμμετέχουμε στη διαδικασία. Αν αποδέχεσαι τη δημοκρατία αποδέχεσαι και τα αποτελέσματά της.

Η Χαμάς δεν αποδέχεται το Ισραήλ. Η Χαμάς κάνει διαχωρισμό μεταξύ λαού και κράτους. Όταν ζητάμε τη διάλυση του κράτους, δεν ζητάμε την εξολόθρευση του λαού. Οι Ισραηλινοί-Εβραίοι μπορούν να παραμείνουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος ως μόνιμοι κάτοικοι ή ως ξένοι που κατοικούν στη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση δεν θα συζητήσει για την αναγνώριση του Ισραήλ. Τις διαπραγματεύσεις θα τις αναλάβει η ΟΑΠ σε συμφωνία με τον Αμπού Μάζεν.

Η στάση μας απέναντι στο Ισραήλ θα παραμείνει η ίδια.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τη βελτίωση της κατάστασης των παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο. Η κατάσταση δεν άλλαξε ακόμη αλλά η Χεζμπολάχ εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το Παλαιστινιακό εδώ δεν είναι ζήτημα ασφάλειας. Υπάρχουν 4 θέματα:

1) Πολιτικό (επιστροφή). Η Λιβανική κυβέρνηση πρέπει να το υποστηρίξει ή έστω να τους επιτρέπει να εργάζονται για το Παλαιστινιακό

2) Νομικό. Ξεκαθάρισμα της νομικής υπόστασης των προσφύγων στον Λίβανο

3) Ανθρωπιστικό. Κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας (72 επαγγέλματα απαγορεύονται), και απαγορεύεται η απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας

4) Ασφάλεια των Παλαιστινίων. Το 1969 στο Κάιρο συμφωνήθηκε η σχέση μεταξύ Παλαιστινίων και Λιβάνου.

Η σχέση μας με τη Χεζμπολάχ είναι πολύ στενή. Η σύνοδος, η ιδέα να καλεστούν εκπρόσωποι που υποστηρίζουν την αντίσταση είναι για σας, τους ξένους.

Η μη συμμετοχή στην ΟΑΠ

Ζητάμε από το 1988 την αναμόρφωσή της, εκλογές για το εθνικό συμβούλιο.

Η πολιτική μας θέση είναι διαφορετική απ’ αυτή της ΟΑΠ.

Μπορούμε να μιλήσουμε για μια μακροχρόνια, 10χρονη εκεχειρία, αν φύγουν οι έποικοι, εφαρμοστεί το δικαίωμα της επιστροφής, λυθεί το θέμα της Ιερουσαλήμ. Μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια η εκλεγμένη κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για όλους τους Παλαιστινίους. Μετά το Όσλο σε 5 χρόνια, το 1998 οι Παλαιστίνιοι «θα είχαν κράτος».

Ξεκινήσαμε το 2003 όταν οι Αιγύπτιοι ήταν διαμεσολαβητές για το ζήτημα μεταξύ Φατάχ-Χαμάς. Υπάρχουν περίπου 13 με 16 παλαιστινιακές οργανώσεις, πρέπει να συμμετέχουν όλες στη συζήτηση και στην ΟΑΠ, επίσης οι ΜΚΟ της Παλαιστίνης, υπάρχουν ανεξάρτητοι αρχηγοί. Μετά από ένα χρόνο δέχτηκαν. Το 2005 υπογράφηκε από όλες τις οργανώσεις συμφωνία για την αναμόρφωση της ΟΑΠ. Πριν μιλάγαμε για τις θέσεις-αρχές, τώρα αρχίσαμε να μιλάμε για τις λεπτομέρειες.

Δομή

350 μέλη στο εθνικό συμβούλιο

132 στο νομοθετικό σώμα

250 εκλεγμένοι από το σύνολο της Διασποράς

18 μέλη θα εκλέγονται από τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου

Κάποιές μικρές οργανώσεις ή ανεξάρτητοι αρχηγοί να είναι επίσης μέλη.

Όλοι πιστεύουν ότι η ηγεσία της Φατάχ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην αναμορφωθεί η ΟΑΠ, αλλά η διαδικασία αναγκαστικά θα προχωρήσει.

Εκλογές στα στρατόπεδα

Το 1999 αρχίσαμε να θέτουμε ζήτημα διενέργειας εκλογών μέσα στα παλαιστινιακά στρατόπεδα αλλά δεν έγινε αποδεκτό, δεν ήθελαν γιατί φοβόντουσαν ότι θα χάσουν. Τα τελευταία 4 χρόνια έγινε ένα πείραμα. Το 2005 στη Σατίλα ζητήσαμε εκλογές, μας επιτέθηκαν, αλλά οι εκλογές έγιναν. Είπαν: η Χαμάς ξέρει ότι θα εκλεγεί γι’ αυτό επιμένει. Εμείς επιμείναμε αλλά δεν κατεβάσαμε υποψήφιο ως Χαμάς. Οι περισσότεροι υποψήφιοι κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι και αυτοί που εξελέγησαν δεν ήταν σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες αλλά άνθρωποι που δούλευαν για το στρατόπεδο. Το ΔΜ και το ΛΜ μας στήριξαν ενώ το 1999 είχαν αρνηθεί. Υπάρχει σύγκρουση του νέου συμβουλίου με το παλιό που στηριζόταν από τη Συρία και τη Φατάχ. Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου πιστεύουμε ότι θα έχουν γίνει εκλογές σε όλα τα στρατόπεδα.

Το 1983 ακυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Λιβανικής κυβέρνησης και Παλαιστινίων. Το βασικό στη σχέση ήταν το ζήτημα της ασφάλειας. Στο Έιν Ελ Χίλγουεϊ υπάρχουν μόνο 4 είσοδοι για 60.000 Παλαιστινίους. Τα στρατόπεδα μέσα στη Βηρυτό ελέγχονταν από τη Συρία που καθόρισε τις συνθήκες μαζί με τη λιβανική κυβέρνηση.

Το ζήτημα της ασφάλειας είναι το πολιτικό. Κάποιοι έχουν πολιτικές θέσεις, το 1985 υπήρχε εσωτερική σύγκρουση, ένα από τα πρόσωπά της ήταν οι εσωτερικές μάχες μεταξύ Φατάχ και ΛΜ-Γενικού Στρατηγείου.

Το 2002 ο Μπαντού Αχμάντ σκότωσε 3 Λιβανέζους στρατιώτες και πήγε στο Έιν Ελ Χίλγουεϊ, κάποιοι ήθελαν να τον κρύψουν , τον παραδώσαμε στις αρχές.

Για την παραβατικότητα υπεύθυνες είναι οι λιβανικές αρχές, για την εφαρμογή του νόμου και την αστυνόμευση. Στη Βηρυτό είναι καλύτερα από αλλού.

Στο Αχέλ Μπαρέτ ένα στρατόπεδο στο βορρά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λαθρεμπορίου. Τα μέλη του κυκλώματος είναι μέσα στο στρατόπεδο, αλλά τα κέρδη τα προσπορίζονται επικεφαλής που είναι έξω, κάποιοι απ’ αυτούς μέλη του κοινοβουλίου.

Μπεΐτ Χανούν

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε στη χώρα σας τι συμβαίνει στη Μπεΐτ Χανούν και να πιέσετε την ισραηλινή πρεσβεία. Τώρα το Ισραήλ νιώθει ανεξέλεγκτο. Δεύτερον αν μπορείτε να στείλετε αποστολές αυτό θα βοηθήσει πολύ.

Ιράκ

Η αντίσταση είναι εκείνη που στρέφεται εναντίον της κατοχής και όχι του ιρακινού λαού, αυτό είναι τρομοκρατία. Δεν έχουμε άμεσες επαφές με την αντίσταση αλλά με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες που έχουν σχέση με την αντίσταση.

Μετά την επιτυχία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει διαφωνία στην περιοχή. Ετίθετο το δίλλημα να γίνει αποδεκτή η κατοχή. Η νίκη μας έκανε να πούμε ότι θα υπάρξουν θυσίες, μάρτυρες, αλλά στο τέλος θα νικήσουμε.

Από το 2006 αποφασίσαμε να έχουμε άμεσες επαφές με όλες τις οργανώσεις στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι είμαστε καταγεγραμμένοι ως τρομοκράτες δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε γραφεία. Κάποιες κυβερνήσεις μας υπόσχονται ότι θα δεχτούν τους εκπροσώπους της Χαμάς μετά τις νέες εκλογές.

Με τον Φαρούκ Καντούμι (υπεύθυνος εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ) και τον Αμπού Μάζεν συζητήσαμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις πρεσβείες. Αν όχι να αλλάξουν οι πρέσβεις να σταλούν διπλωμάτες που θα προωθήσουν το ζήτημα. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα γίνουν γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: