Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2006

Δεν μπορείς να χαμογελάς. Βρίσκεσαι στο Beit Hanoun

Ένωση Αγροτικής Ανάπτυξης (PARC) - Γάζα

Δεν μπορείς να χαμογελάς.

Βρίσκεσαι στο Beit Hanoun:

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο χωριό Beit Hanoun βόρεια της πόλης της Γάζας

Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006

Το Beit Hanoun είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Γάζας. Είναι εύκολο να φτάσει κανείς με αυτοκίνητο. Βρίσκεται επίσης λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Sderot του Ισραήλ. Ιστορικά μιλώντας, το 1948 το Sderot δημιουργήθηκε στα ερείπια και στα εδάφη του παλαιστινιακού χωριού Semsem. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Beit Hanoun διαθέτει τα πιο εύφορα εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτός είναι ο λόγος που το έσβησαν από το χάρτη; Η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε προσεγγίσεις και ανοίγματα για επενδύσεις στη βόρεια Γάζα συμπεριλαμβανομένου του Beit Hanoun σε μια απόπειρα βελτίωσης και ενδυνάμωσης της παλαιστινιακής οικονομίας που έχει καταβαραθρωθεί ολοσχερώς από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2006, ο ισραηλινός στρατός με τα υπερεξελιγμένα όπλα του και την πλούσια οικονομική υποστήριξη ξεκίνησε μια επίθεση στο Beit Hanoun με πρόσχημα την παρεμπόδιση εξαπόλυσης αυτοσχέδιων ρουκετών από ενόπλους εναντίον του Sedrot. Σε λίγες ώρες σκλήρυναν την πολιορκία του χωριού. Νομίζαμε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες ήταν περιορισμένες χρονικά, τοπικά και εναντίον ορισμένων ανθρώπων όπως αναφερόταν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά η πραγματικότητα απέδειξε ότι δεν ήταν έτσι. Οι στρατιωτικές ενέργειες έκαναν στόχο ολόκληρο το χωριό και κάθε σπιθαμή καλλιεργημένου εδάφους, χωρίς καμία συναίσθηση, και μια τρομακτική καταστροφή ενέσκηψε στον αγροτικό τομέα. Λοιπόν, σήμερα είναι Κυριακή, είναι η πέμπτη μέρα της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στα όρια του χωριού Beit Hanoun και γύρω απ’ αυτό. Αυτό που ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί «Επιχείρηση: Φθινοπωρινά Σύννεφα».

Μέχρι σήμερα στο Beit Hanoun και αλλού στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν συνολικά 48 άντρες διαφόρων ηλικιών και 2 γυναίκες ενώ περίπου 250 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους οποίους περισσότεροι από 50 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της περιοχής. Αυτός ο αριθμός συμπεριλαμβάνει εκείνους που δολοφονήθηκαν από επιθέσεις ισραηλινών ελικοπτέρων και τζετ που εξαπέλυαν πυραύλους στα αυτοκίνητά τους. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη θλίψη τους για το θάνατο αθώων πολιτών κατά την επιχείρηση. Ο ισραηλινός διοικητής επισκέφθηκε τις μονάδες στο Beit Hanoun και εξέφρασε το θαυμασμό του για την απόδοσή τους και τίμησε τον αρχηγό της επιχείρησης τη στιγμή που οι μονάδες του ψάχνουν για περισσότερες αποθήκες όπλων.

Επιπλέον, κατόπιν στρατιωτικής διαταγής από τα μεγάφωνα να συγκεντρωθούν οι παλαιστίνιοι άντρες του χωριού στον προαύλιο χώρο σχολείου, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι 16 έως 60 ετών πιάστηκαν και μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά φορτηγά προς άγνωστη κατεύθυνση. Ενδεχομένως σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που κατασκευάστηκε στην έρημο της Negev ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Burij στο μέσο της Λωρίδας της Γάζας. Οι συλληφθέντες υπολογίζονται στους 1.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν ενώ περπατούσαν μαζί με δεκάδες άλλες γυναίκες σε μια προσπάθεια παθητικής αντίστασης για να διαμαρτυρηθούν για τις ακρότητες των ισραηλινών στρατιωτών. Οι γυναίκες έπρεπε να μετακινηθούν για να φέρουν φαγητό και να καλύψουν άλλες καθημερινές ανάγκες. Φαίνεται ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι το ορθό πλαίσιο στρατιωτικών ενεργειών και αντίστοιχα, λίγα μπορούν να αναμένονται από οποιεσδήποτε μελλοντικές απόπειρες αποκατάστασης των πληγών. Βρισκόμενοι σε αυτοάμυνα οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να καθηλώνουν τον παλαιστίνιο αγρότη στο σημείο μηδέν, επομένως πρέπει να αρχίσει πάλι από την αρχή! Οι πολιτικές του Ισραήλ και οι ενέργειές του ρίχνουν ένα χαστούκι στο πρόσωπο των παλαιστινιακών οργανισμών κοινής ωφέλειας συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των αγροτικών κοινοτήτων. Καταστρέφουν κάθε τι ορατό. Για 5 συνεχόμενες μέρες μέχρι στιγμής το Beit Hanoun στερήθηκε πολλά πράγματα όπως τον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, το φαγητό και τις ιατρικές προμήθειες. Επιπλέον η επιχείρηση στοχεύει στην καταστροφή των αγροτικών εδαφών, των προμηθειών και της σοδιάς ιδιαίτερα επειδή η περιοχή του Beit Hanoun έχει πλούσια παραγωγή και παράγει επίσης προϊόντα όπως φράουλες, κίτρα, λουλούδια και άλλα. Φαίνεται ότι πρόθεση του Ισραήλ είναι να ισοπεδώσει τον αγροτικό τομέα στην περιοχή. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρακτικές του Ισραήλ συνιστούν συλλογική τιμωρία. Με απλά λόγια, αυτό που συντελείται είναι μια οργανωμένη καταστροφή της ανθρώπινης ζωής των παλαιστινίων χωρικών και όλων των υποστηρικτών προς αυτούς προσπαθειών και επενδύσεων.

Από την πρώτη μέρα της επίθεσης, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο χωριό και στις γύρω αγροτικές περιοχές για να είναι ασφαλής η μετακίνηση των στρατιωτικών οχημάτων και των τανκς. Οι στρατιωτικές μπουλντόζες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην επιχείρηση. Με την κάλυψη τανκς και ελικοπτέρων οι μπουλντόζες ξερίζωσαν δέντρα και κατέστρεψαν σοδιές σε εκατοντάδες μέτρα γης με διάφορες δικαιολογίες όπως τη διάνοιξη νέων δρόμων και τη δημιουργία νεκρών ζωνών για την παρεμπόδιση εξαπόλυσης πυραύλων εναντίον του Ισραήλ. Λοιπόν, ύστερα από πέντε μέρες αυτοί οι πύραυλοι εξακολουθούν να εξαπολύονται και η εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία δεν τους σταμάτησε και δεν άλλαξε τις ισορροπίες. Οι ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι ψάχνοντας τα πάντα για να ανακαλύψουν όπλα και άντρες. Οι έρευνες δεν διεξάγονται ομαλά αλλά είναι εμποτισμένες με σκληρότητα και παρενόχληση εις βάρος των παιδιών και των γυναικών που είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν στις οικίες τους.

Την τέταρτη μέρα της επίθεσης, ο ισραηλινός στρατός ήρε για κανά δυο ώρες την απαγόρευση κυκλοφορίας για να δώσει μια ευκαιρία στις γυναίκες να μετακινηθούν μόνο για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως γάλα για τα παιδιά και αλεύρι για το ζύμωμα ψωμιού. Κανένα μαγαζί δεν είναι ανοιχτό κι έτσι οι γυναίκες κατέφυγαν στους γείτονες και άλλους συγγενείς στην ίδια γειτονιά αναζητώντας βοήθεια όπως περισσευούμενο φαγητό ή ό,τι άλλο είχαν ανάγκη και διέθεταν ακόμη κάποιοι άλλοι!

Οι κάτοικοι του Beit Hanoun βρίσκονται ανάμεσα στις μυλόπετρες. Έχασαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργημένης γης, τα φυτά τους, δέντρα και θερμοκήπια έγιναν σκόπιμα στόχος. Επομένως δεν είναι παράξενο που η αγροτική τους γη και η οικονομία τους καταρρέουν κάθε μέρα που η επίθεση συνεχίζεται. Το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν έχουν λάβει παρά το 20% των μισθών τους εδώ και εφτά μήνες, καθώς και το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην περιοχή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι καταστρεπτικοί για την οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό του χωριού. Και η επιδρομή ήρθε κι έριξε αλάτι στις πληγές. Η στρατιωτική επιχείρηση επιδείνωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι άνθρωποι και την πήγε από το κακό στο χειρότερο. Με απλά λόγια οι άνθρωποι έχασαν σχεδόν κάθε ελπίδα για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους κυριολεκτικά έχουν καταδικαστεί σε ασιτία. Στερήθηκαν τις βασικές ανάγκες της φυσιολογικής ζωής. Τα παιδιά έχουν τρομοκρατηθεί από τους πυροβολισμούς, τις ρήψεις πυραύλων, τις εκρήξεις και τα ηχητικές βόμβες. Οι τωρινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εξώθησαν την κατάσταση στα άκρα. Ολόκληρη η περιοχή οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Πριν από δύο μέρες επιτράπηκε στην UNRWA να μπει στο Beit Hanoun αλλά ακόμη οι άνθρωποι πεινάνε και ο θάνατος έχει το πάνω χέρι.

Αυτές οι δύο φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Μια πράξη ειρηνικής διαμαρτυρίας και διαδήλωσης μετατράπηκε σε επιθανάτια στιγμή για δύο γυναίκες και οδήγησε στον τραυματισμό άλλων! Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τους άραβες ηγέτες και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση. Απλά φανταστείτε την κατάσταση.

Τμήμα Συνεργασιών & Διεθνών Σχέσεων Ένωση Αγροτικής Ανάπτυξης (PARC) - Γάζα Τηλ: +972 (ή 970) 8 2805042 Fax: + 972 (ή 970) 8 2805039 e-mail: adming@palnet.com www.pal-arc.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: