Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες με την κάλυψη τανκ και ελικοπτέρων σκότωσαν τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιους ενόπλους νωρίς την Τετάρτη στην πόλη Μπεΐτ Χανούν της Γάζας.

Σύμφωνα με τη Χαμάς κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε και ένας ισραηλινός στρατιώτης, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός. Παλαιστίνιοι γιατροί κάνουν λόγο για 33 τραυματίες μεταξύ τους μία γυναίκα και ένα 11χρονο αγόρι. Δικαιολογία του στρατού για την εισβολή η εξαπόλυση 30 ρουκετών από τη συγκεκριμένη τοποθεσία από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Σε αντίθεση με τη σημερινή κλιμάκωση και προηγούμενες δηλώσεις του Ολμέρτ, το Ισραήλ την Τετάρτη ανακοίνωσε πως αποφάσισε να μη διευρύνει την 4μηνη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού η σημερινή επίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη Γάζα από την έναρξη της επίθεσης τον Ιούνιο.

Από το γραφείο του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς εκδόθηκε ανακοίνωση που καταδικάζει την επιχείρηση της Τετάρτης και καλεί επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βυθίζει εσκεμμένα τη Γάζα στο χάος για να πάρει «πράσινο φως για την εξακολούθηση των επιθέσεων εναντίον του λαού μας». Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να κάνει σοβαρά βήματα για να σταματήσει αυτή η τρελή επίθεση από την ισραηλινή πλευρά».

Εχθές, Τρίτη, ο Πέρετζ έγινε ο τελευταίος κατά σειρά πολιτικός που δήλωσε δημόσια ότι αναλογίζεται την ανασύσταση της πρότασης της Σαουδικής Αραβίας «έδαφος για ειρήνη». Ο Πέρετζ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «θα μπορούσαμε να δούμε την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ως βάση για τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε την πρωτοβουλία, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως βάση».

Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας καλεί σε ειρήνευση το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο, με αντάλλαγμα την ολοκληρωτική αποχώρηση του Ισραήλ από εδάφη που κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ απέρριψε την ολοκληρωτική αποχώρηση και το 2003 η πρωτοβουλία υπερκεράστηκε από τον αμερικανικό «οδικό χάρτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: