Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006

Ο Λίμπερμαν θέλει να χωριστούν οι Εβραίοι από τους Άραβες

Πηγή: Associated Press

Οι Εβραίοι και οι Άραβες στους Ιερούς Τόπους πρέπει να χωριστούν δήλωσε ο νεώτερος υπουργός του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και συνάδελφοί του αποστασιοποιήθηκαν από τις δηλώσεις του, ενώ πιο σφοδροί επικριτές τον κατηγόρησαν ότι καλεί σε εθνοκάθαρση.

Σε μακροσκελή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, επομένως ο διαχωρισμός των δύο λαών είναι η καλύτερη λύση. Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει τα ισραηλινά αραβικά χωριά κοντά στη Δυτική Όχθη στους Παλαιστινίους – αφαιρώντας την ισραηλινή ταυτότητα από τους κατοίκους τους- σε αντάλλαγμα για εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

«Η απάντηση είναι ανταλλαγές γης και πληθυσμών και η δημιουργία μιας ομογενούς εβραϊκής χώρας στο μέγιστο δυνατό βαθμό» δήλωσε ο Λίμπερμαν που κατοικεί σε εποικισμό στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την πρότασή του οι Άραβες που θα επιτραπεί να παραμείνουν στο Ισραήλ θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ πίστης για να κρατήσουν την ισραηλινή τους ταυτότητα. Οι Άραβες αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Ισραήλ.

Ο Αραβοϊσραηλινός νομοθέτης Ahmed Tibi δήλωσε ότι τα σχόλια του Λίμπερμαν αποτελούν «κάλεσμα για εθνοκάθαρση».

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Saeb Erekat καταδικάζοντας τις δηλώσεις Λίμπερμαν είπε ότι «αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ δεν είναι ακόμη πιο ρατσιστικές αποφάσεις, αλλά αυτό ακριβώς που χρειάζονται και οι Παλαιστίνιοι για ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, και αυτό είναι δύο κράτη το ένα δίπλα στο άλλο».

Ο γεννημένος στη Μολδαβία Λίμπερμαν είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ του 1 εκατομμυρίου μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση καθώς και πολλών στρατοκρατών.

«Η ρίζα της σύγκρουσης εδώ δεν είναι τα εδάφη, δεν είναι η κατοχή, δεν είναι οι έποικοι. Είναι η σύγκρουση μεταξύ δύο λαών και δύο θρησκειών. Οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν δύο λαοί και δύο θρησκείες, είτε πρόκειται για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή την περιοχή του Καυκάσου στη Ρωσία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, υπάρχει σύγκρουση» είπε ο Λίμπερμαν.

Έθεσε ως παράδειγμα προς μίμηση δε την περίπτωση της Κύπρου, «αυτό που είδαμε στην Κύπρο είναι ότι από τότε που ακολουθήθηκε αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει τρομοκρατία. Υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει ειρήνη, αλλά υπάρχει ασφάλεια» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: