Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Η μεγαλειώδης εργατική τάξη της Αιγύπτου

Η πιο συγκινητική στιγμή στο Συνέδριο του Καΐρου ήταν όταν οι εργάτες του υφαντουργικού εργοστασίου της ομώνυμης πόλης Μαχαλά, οι πρωτοπόροι ενός πρωτοφανούς διετούς κύματος σκληρών απεργιών στην Αίγυπτο, σηκώθηκαν όρθιοι και καταχειροκροτήθηκαν από σύσσωμες τις διεθνείς αντιπροσωπείες. Φτωχικά, ή ντυμένοι με τις παραδοσιακές κελεμπίες, αυτοί οι άνθρωποι ακτινοβολούσαν αξιοπρέπεια, θάρρος και ταπεινότητα. Ο εργάτης που καθόταν δίπλα μου έτεινε το χέρι μέσα από ένα κουστουμάκι δεκαετίας του ’50 για να με κεράσει φιστίκια και παραδίπλα χαμογελούσε ο γιόκας του. Όταν σηκώθηκε όρθιος για το χειροκρότημα, έλαμπε για την αναγνώριση του ντόπιου αγώνα από τους «ξένους» δυτικούς.

Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν χθες, την Κυριακή 6 Απριλίου, εργάσιμη στην Αίγυπτο, μια ακόμη μεγαλειώδη απεργία. Έχουν νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες. Τα κυρίαρχα και ελεγχόμενα ΜΜΕ ωστόσο μετέδωσαν ότι η απεργία δεν είχε συμμετοχή. Η αλήθεια είναι ότι η πόλη του Ελ Μαχαλά κατέστη επί δύο μέρες θέρετρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους εργάτες, ευτυχώς υπάρχουν μάρτυρες.

Μετά την Απεργία

Αυτόπτης μάρτυρας:

Αγαπητοί φίλοι,

Μόλις επέστρεψα από το Μαχαλά…

Πήγαμε στην πόλη περίπου στις 8.30 το πρωί με μερικούς αιγύπτιους φίλους και φτάσαμε στο εργοστάσιο. Αν και ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις μπορέσαμε να μιλήσουμε μ’ έναν συνδικαλιστή έξω από το εργοστάσιο και μάθαμε ότι το πρωί κατά τις 7.00 με 7.30 όταν ξεκινάνε οι βάρδιες υπήρχε ακόμα περισσότερη αστυνομία και πήραν τους εργάτες έναν-έναν και οι 5.000 εργάτες δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν την απεργία.

Μετά μας πήγαν ως απεσταλμένους του Τύπου μέσα στο εργοστάσιο για να μας δείξουν ότι οι εργάτες δουλεύουν και ότι δεν υπήρχε ίχνος απεργίας. Σε όλα τα τμήματα μας πήγαν εκεί που υπήρχαν άνθρωποι της διοίκησης και όχι εργάτες και δεν μας άφησαν να μιλήσουμε με εργάτες ή να γυρίσουμε το εργοστάσιο χωρίς συνοδεία.

Τους είπαμε ότι δεν θέλουμε να παίξουμε άλλο αυτό το παιχνίδι και ότι θέλουμε να βγούμε έξω. Ήδη όμως τα κυρίαρχα ΜΜΕ είχαν τραβήξει εικόνες και εξακολουθούν να τις προβάλουν ως απόδειξη ότι δεν συνέβη τίποτα στο Μαχαλά. Οι δημοσιογράφοι, εκτός του BBC κι ενός πρακτορείου ειδήσεων, έφυγαν από την πόλη.

Στις 3.30, στο τέλος της πρώτης βάρδιας, η αστυνομία επιτέθηκε σε ομάδα εργατών που περίμενε στην πόρτα για να ξαναρχίσει την απεργία και 2 συνδικαλιστές συνελλήφθησαν. Η πόλη άρχισε να βράζει. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άνεργοι και νέοι εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στις πλατείες και η αστυνομία άρχισε να επιτίθεται με δακρυγόνα και πραγματικές σφαίρες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μικρών παιδιών και η μυστική αστυνομία με πολιτικά συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους χτυπώντας τους βάναυσα με ξύλινα γκλομπ. Από 4 έως 7 άνθρωποι φημολογείται ότι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες συνελλήφθησαν και τραυματίστηκαν. Ο σταθμός του τρένου και οι δρόμοι φλέγονται και περίπου στις 23.00, όταν προσπαθούσαμε να φύγουμε από την πόλη, θα ξεκινούσε η τρίτη βάρδια και μπορεί να έμπαινε στην απεργία. Ολόκληρη η πόλη έμοιαζε με πολεμική αρένα και η αστυνομία μετέτρεψε μια ειρηνική απεργία των εργατών του Μαχαλά σε λαϊκό ξεσηκωμό στον οποίο πήραν μέρος άνεργοι και νέοι εργαζόμενοι. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το κτίριο στο οποίο βρισκόμασταν επειδή εκτόξευσαν δακρυγόνα στο εσωτερικό και δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο στην πόλη. Οι μάχες φαίνεται ότι συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί και την επόμενη μέρα. Αυτά για τώρα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Πριν την Απεργία

Κάλεσμα για Ταξική Αλληλεγγύη προς τους Αιγύπτιους Εργάτες του Ελ Μαχαλά

Οι εργάτες υφαντουργίας του Ελ Μαχαλά, οι πρωτοπόροι του διετούς απεργιακού κύματος σ’ αυτή τη χώρα, κήρυξαν μια ακόμα σκληρή απεργία για τις 6 Απριλίου και μια ατμόσφαιρα γενικής απεργίας διαμορφώνεται ενάντια στο νεοφιλελεύθερο, καταπιεστικό, διεφθαρμένο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι 25.000 εργάτες του εργοστασίου Μαχαλά –που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υφαντουργίας στη Μέση Ανατολή- κήρυξαν απεργία στις 6 Απριλίου, που είναι εργάσιμη στην Αίγυπτο, απαιτώντας οι μισθοί τους, ύψους 350 αιγυπτιακών λιρών (60 δολάρια) να αυξηθούν σύμφωνα με τον πληθωρισμό και να βελτιωθούν οι συνθήκες στην κλινική του εργοστασίου.

Ωστόσο η απεργία των εργατών του Μαχαλά λαμβάνει ευρύτερη από τα απλά αιτήματα σημασία για την εργατική τάξη και το λαό της Αιγύπτου. Εάν οι εργάτες του Μαχαλά μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την απεργία και να είναι νικηφόρα, ο ευρύτερος αγώνας ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ θα κερδίσει μια ακόμη εξαιρετικής σημασίας νίκη από τις γροθιές της εργατικής τάξης. Επειδή η απεργία των εργατών του Μαχαλά, που είναι πρωτοπόροι στο κύμα για ανεξάρτητα και πραγματικά εργατικά συνδικάτα και απεργίες τα δύο τελευταία χρόνια, κηρύχθηκε παράνομη σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας μαζί με τον επίσημο συνδικαλισμό (Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων) και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν όλα τα μέτρα για να εμποδίσουν την απεργία της 6ης Απριλίου.

Η πόλη Μαχαλά, μια εργατούπολη δύο ώρες δρόμο έξω από την πρωτεύουσα του Καΐρου είναι περικυκλωμένη από 35.000 αστυνομικούς και η είσοδος στην πόλη απαγορεύεται. Στο Κάιρο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι που μοίραζαν φυλλάδια αλληλεγγύης στην απεργία συνελλήφθησαν σήμερα. Οι ηγέτες των εργατών του εργοστασίου δεν μένουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη σύλληψη και τη ματαίωση της απεργίας.

Από την άλλη το κίνημα των φοροελεγκτών το οποίο μοιράζεται από κοινού την ηγεσία του απεργιακού κύματος με τους εργάτες του Μαχαλά και διάφοροι άλλοι ανεξάρτητοι συνδικαλιστικοί οργανισμοί σε διάφορες πόλεις όλης της Αιγύπτου αποφάσισαν να κηρύξουν απεργίες αλληλεγγύης και να διαδηλώσουν την ίδια μέρα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης των Εργατών του Μαχαλά κάλεσε όλους τους εργαζόμενους της Αιγύπτου και το λαό να υποστηρίξει την απεργία τους. Φαίνεται ότι το νεοφιλελεύθερο, υπέρ της αγοράς και διεφθαρμένο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα καταπίεσης για να εμποδίσει την απεργία της 6ης Απριλίου. Οι στρατευμένοι εργάτες του Μαχαλά καλούν όλους τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη του κόσμου να υποστηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Επικοινωνία: 6apri08@gmail.com,

Πληροφορίες στα αραβικά: http://6april08.blogspot.com/

Πηγή: Λίστες εναλλακτικής ενημέρωσης και φίλοι στο Κάιρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: