Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Περί ευθύνης καλλιτεχνών & διανοουμένων

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΣΤΗΝ ΝΑΝΤΙΝ ΓΚΟΡΝΤΙΜΕΡ

από τη Βρετανική Επιτροπή

για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης

info@bricup.org.uk

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Αγαπητή Ναντίν Γκορντιμέρ:

Πολλοί από μας που παρακολουθούσαμε και θεωρούσαμε αξιόλογα τα γραπτά σας κατά τις μαύρες μέρες του απαρτχάιντ απογοητευτήκαμε βλέποντας ότι συμμετέχετε στο Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων στο Ισραήλ το Μάιο.

Αυτό δεν μπορεί παρά να στείλει ένα αποκαρδιωτικό μήνυμα στους Παλαιστινίους, ότι μία συγγραφέας με το δικό σας ηθικό ανάστημα και διεθνή αναγνώριση είναι έτοιμη να εμφανιστεί σε μια πόλη τουλάχιστον το ήμισυ της οποίας βρίσκεται υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή από ένα κράτος θεμελιωμένο στην εθνοκάθαρση. (η «Εθνοκάθαρση» δεν είναι δικός μας όρος – είναι αυτό που ο ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Πάπε δηλώνει ότι αποδέχτηκε τελικά ως την πιο ακριβή περιγραφή αυτού που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις εις βάρος των Παλαιστινίων το 1948).

Αναλογιστείτε μία παλαιστίνια χωρικό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εγκλωβισμένη από στρατιωτικά οδοφράγματα, αποκλεισμένη από τα χωράφια της λόγω του Τείχους, με το νερό του πηγαδιού της στερεμένο από τον γειτονικό εποικισμό, ορισμένους από τους γιους και τις κόρες στη φυλακή χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, τα υπόλοιπα παιδιά της χωρίς τη δυνατότητα να πάνε από το χωριό στο σχολείο. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σαν αυτήν. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι αντιφατικό να κάθεσαι στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και να συζητάς το ήθος και την ευθύνη του συγγραφέα με τον Άμος Οζ;

Το θεωρούμε δεδομένο ότι εξακολουθείτε να πιστεύετε όλα όσα λέγατε την περίοδο του απαρτχάιντ αναφορικά με την ευθύνη του συγγραφέα να μην αγνοεί την αδικία και σχετικά με το μίσος σας για το ρατσισμό. Αλλά πως συνάδει η επίσκεψή σας με όλα αυτά; Συμμετέχοντας σ’ ένα γεγονός που βασικά χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών, θα παράσχετε αξιοπιστία στο κράτος που έχει επιφέρει εδώ και δεκαετίες σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά συλλογική τιμωρία, που περηφανεύεται για τις εξωδικαστικές δολοφονίες, που έστρωσε τον νότιο Λίβανο με βόμβες διασποράς το 2006 όταν είχε ήδη συναφθεί η εκεχειρία (αυτός ο κατάλογος πραγματικά δεν έχει τέλος).

Σε μία από τις εργασίες σας περιγράφετε τον καθηγητή Τζον Ντουγκάρντ ως φίλο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι με την ιδιότητά του ως Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη, ο Τζον Ντουγκάρντ αποκήρυξε κατηγορηματικά τις αδικίες που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Το γεγονός ότι το έπραξε δεν τερμάτισε τα δεινά των Παλαιστινίων. Αλλά, προς τιμήν του, ξεσκέπασε τη συστηματική σκληρότητα της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους.

Το σύνολο της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών έχει καλέσει σε πολιτισμικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Παρακαλούμε μην προσφέρετε στο ισραηλινό κατεστημένο, στον ισραηλινό τύπο, σε ολόκληρο το μηχανισμό των ισραηλινών δημόσιων σχέσεων, το βραβείο που επιθυμούν, την πρόδηλη άφεση των πολιτικών τους.

Η φήμη σας ως συνειδητοποιημένης προσωπικότητας είναι παγκόσμια.

Η απόσυρσή σας από την εκδήλωση του Μαΐου θα έχει τεράστια σημασία για μια ισραηλινή κοινή γνώμη που στην πλειονότητά της βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης αναφορικά με τις βαρβαρότητες που διαπράττει. Παρακαλούμε μην πάτε.

Ειλικρινά δικοί σας,

Professor Hilary Rose

Professor Steven Rose

Professor Jonathan Rosenhead

British Committee for the Universities of Palestine

BM BRICUP

London

WC1N 3XX

http://www.bricup.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: