Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Αργός θάνατος ενώπιον διεθνούς συνέργειας

Πηγή: http://www.palestine-info.co.uk/en

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος της Παλαιστινιακής αρχής για την ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας, Kanaan Obeid, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι το εργοστάσιο ηλεκτροδότησης θα σταματήσει να λειτουργεί μέσα στο επόμενο 24ωρο εάν δεν εισέλθουν στη Γάζα οι αναγκαίες ποσότητες καυσίμων και πρόσθεσε ότι ένα συνολικό μπλακ άουτ θα σημάνει την ολοκληρωτική παράλυση του τομέα των υπηρεσιών στη Λωρίδα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στην Πολιορκία, βουλευτής Jamal Al-Khudari, απηύθηνε έκκληση από την καρδιά της δεινοπαθούσας Γάζας προς όλους τους προέδρους, τους βασιλείς, τους πρίγκιπες και τους αξιωματούχους του κόσμου να σώσουν το λαό της Γάζας από τον κίνδυνο που θα πλήξει τις ζωές τους τις ερχόμενες μέρες. Προειδοποίησε δε ότι η ισραηλινή κατοχή απαγορεύει την είσοδο κάθε είδους καυσίμων για πέμπτη συνεχή μέρα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί της Δευτέρας μια 22χρονη Παλαιστίνια, η Suha Al-Jamasi, πέθανε από καρκίνο ως αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων στην πολιορκημένη Λωρίδα, έτσι το σύνολο των ασθενών - θυμάτων του αποκλεισμού αυξάνεται στους 133 Παλαιστινίους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Δρ. Ahmed Bahr, κάλεσε τη Δευτέρα -στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα- τους ευρωπαίους αξιωματούχους να επισκεφθούν τη Γάζα για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τον αργό θάνατο που βιώνει το μισό εκατομμύριο των εκεί παλαιστινίων πολιτών, προσθέτοντας ότι αυτό που συντελείται στη Γάζα αντιβαίνει κάθε διεθνούς συνθήκης και δικαίου. Κάλεσε τους Ευρωπαίους που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα να επισκεφθούν τη Γάζα και να υιοθετήσουν σκληρές θέσεις ενάντια στην ασφυκτική ισραηλινή πολιορκία που έχει στερήσει τη ζωή 133 παλαιστινίων ασθενών.

Ο Izzat Al-Rashq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κάλεσε την αιγυπτιακή ηγεσία να θέσει σε εφαρμογή αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ότι «δεν θα επιτρέψει να λιμοκτονήσει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα». Ο Rashq υπογράμμισε ότι στη Γάζα συντελείται ο αργός θάνατος μπροστά στα μάτια και τα αυτιά ολόκληρου του κόσμου και προέτρεψε τους λαούς του κόσμου να λάβουν άμεσα πρακτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ηγέτης της Χαμάς αποκάλυψε ότι ένας αδελφικός και ισορροπημένος διάλογος διεξάγεται ανάμεσα στο κίνημα της Χαμάς και την Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι προσμένει από την αιγυπτιακή ηγεσία να παίξει ενεργό ρόλο στο σπάσιμο της πολιορκίας και στο άνοιγμα των συνόρων της Ράφας.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ θα επιμείνει στη θέση του να επισκεφθεί τη Συρία και να συναντηθεί με τον Χαλέντ Μεσάλ, τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι ο ισραηλινός μηχανισμός ασφαλείας αρνήθηκε να βοηθήσει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη φύλαξη του Κάρτερ ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να τον συναντήσουν.

Πριν την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Κάρτερ είχε υπερασπιστεί την επιθυμία του να συναντηθεί με ηγέτες της Χαμάς σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC λέγοντας: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το Ισραήλ πρόκειται ποτέ να βρει ειρήνη με δικαιοσύνη στη σχέση του με τους γείτονές του, τους Παλαιστινίους, η Χαμάς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία».

Ο Κάρτερ επισκέφθηκε το Σντερότ και του έδειξαν υπολείμματα από αυτοσχέδιους πυραύλους της παλαιστινιακής αντίστασης – απάντησης στις ισραηλινές ακρότητες, καθώς κι ένα σπίτι που είχε πληγεί από αυτούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση ωστόσο του απαγόρευσε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας για να μην μπορέσει να δει με τα μάτια του την καταστροφή που προκαλεί εκεί η κατοχή. Γιατί αν υπάρχει ένα κατεστραμμένο σπίτι στο Σντερότ από ρουκέτες της παλαιστινιακής αντίστασης, υπάρχουν εκατοντάδες παλαιστινιακά σπίτια κατεδαφισμένα στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Και αν υπάρχει ένας ισραηλινός τραυματίας από θραύσμα αυτοσχέδιας παλαιστινιακής ρουκέτας, υπάρχουν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που δολοφονήθηκαν από τα πιο προηγμένα αμερικανικά όπλα στη Λωρίδα της Γάζας. Τέλος, αν υπάρχει ένας ισραηλινός αιχμάλωτος, που πιάστηκε στο τανκ του ενόσω βομβάρδιζε Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν τώρα 12.000 παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι σε ισραηλινές φυλακές που απήχθησαν μέσα από τα σπλάχνα των οικογενειών τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Δολοφονήθηκε διοικητής του DFLP

Αργά τη Δευτέρα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον ένα πύραυλο εναντίον ομάδας Παλαιστινίων που περπατούσε στους δρόμους της Beit Lahia, βόρεια της Γάζας, με στόχο να δολοφονήσουν διοικητή της αντίστασης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές νεκρός είναι ο 43χρονος Ibrahim Abu Olba, διοικητής της ένοπλης πτέρυγας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) του τομέα βόρειας Γάζας. Από την επίθεση του ισραηλινού στρατού τραυματίστηκαν επίσης δύο πολίτες και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σπίτια και άλλες ιδιοκτησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: