Σάββατο 30 Ιουνίου 2007
Ανταπόκριση του Γ.Κ. από τη Νάμπλους
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007
Έκκληση από τη Νάμπλους
Έκκληση της Ένωσης Επιτροπών Υγείας
(Union of Health Care Committees)
Πηγή: http://www.uhcc-pal.org
Νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης 28/6/2007 οι Ισραηλινές Κατοχικές Δυνάμεις (ΙΚΔ) εισέβαλαν στην Πόλη της Νάμπλους με περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα. Με τη δικαιολογία ότι αναζητούσαν καταζητούμενους. Αυτή η ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιδρομή εξαπολύθηκε τη στιγμή της διεξαγωγής των Επίσημων Φοιτητικών Εξετάσεων Tawijihi και πολλοί σπουδαστές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ειδικά εκείνοι που ζουν στην Παλιά Πόλη της Νάμπλους που εξακολουθεί να είναι πολιορκημένη.
Οι ΙΚΔ παρεμπόδισαν την εργασία των ιατρικών ομάδων, ακινητοποιώντας τα ασθενοφόρα που κατευθύνονταν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Πολλές στέγες καταλήφθηκαν ως στρατιωτικά παρατηρητήρια, μερικά σπίτια και εμπορικά καταστήματα εξερράγησαν, βόμβες αερίων εξαπολύθηκαν εναντίον πολιτών, ιδιωτικών ιδρυμάτων, αστυνομικών τμημάτων και ενάντια στο σχολείο Al-Knidi, όπου διεξάγονταν οι Εξετάσεις Tawjihi.
Οι βόμβες αερίων προκάλεσαν ασφυξία σε πολλούς μαθητές και πολίτες στην περιοχή. Εν μέσω αυτής της τραγικής κατάστασης, οι ΙΚΔ απαγόρευσαν και πάλι στις ιατρικές ομάδες να εισέλθουν στην Παλιά Πόλη και να παραλάβουν τους ασθενείς, στερώντας το δικαίωμα, κυρίως σε γυναικόπαιδα, να προστρέξουν στα επείγοντα περιστατικά.
Οι ενέργειες των ΙΚΔ συνιστούν παράβαση όλων των διεθνών νόμων και συνθηκών, ιδιαίτερα της 4ης Συνθήκης της Γενεύης. Εμείς στην Ένωση Επιτροπών Υγείας (UHCC) ζητάμε από τους νομικούς, ανθρωπιστικούς και διεθνείς θεσμούς να καταδικάσουν τις ειδεχθείς ισραηλινές ενέργειες στην Πόλη της Νάμπλους και σε όλα τα παλαιστινιακά διαμερίσματα. Ζητάμε από τους ειρηνόφιλους να ασκήσουν πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Οι διαρκείς ισραηλινές παραβιάσεις αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ είναι ένα Παράνομο Κράτος. Για μία ακόμη φορά, σας απευθύνουμε έκκληση να αναλάβετε σημαντικές διεθνείς δράσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ολμέρτ, που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007
Ομιλία του Ισμαήλ Χανίγιε
Επιλεγμένα αποσπάσματα από το λόγο του Ισμαήλ Χανίγιε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Aqsa, στις 24 Ιουνίου.
Ισλαμικό εμιράτο
«Θα ήθελα να μιλήσω για το διαχωρισμό της Λωρίδας της Γάζας από τη Δυτική Όχθη. Λέγεται τώρα ότι ένα ισλαμικό εμιράτο, ένα παλαιστινιακό κράτος, μια κυβέρνηση θα εγκαθιδρυθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Πρώτα απ’ όλα, διακηρύσσουμε ξεκάθαρα σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, τα αραβικά και τα ισλαμικά έθνη, και όλους εκείνους που νοιάζονται για μας και παρακολουθούν την υπόθεσή μας: Αυτή είναι ισραηλινή προπαγάνδα που προωθούν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες για να δημιουργήσουν σύγχυση λέγοντας ότι αυτή η ομάδα έκανε πραξικόπημα και θέλει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό εμιράτο, το Χαμαστάν, Ταλιμπάν. Όλα αυτά είναι μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για να διαδώσουν την κουλτούρα του φόβου σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα.
Μόλις και μετά βίας καταπίνουμε την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, πόσο μάλλον ένα κράτος στη Λωρίδα της Γάζας. Κάναμε εκτενείς συνομιλίες με όλα τα τέκνα του λαού μας ώσπου να καταλήξουμε στα σύνορα του 1967. Δεύτερον, η Λωρίδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γης της Παλαιστίνης και ο λαός της αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού λαού. Είμαστε εκείνοι που προστατεύουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη γεωγραφική μας συνέχεια και την παλαιστινιακή μας οντότητα στην πιο καθαρή, αγνή μορφή της μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία.
Είμαστε εκείνοι που ενδιαφερόμαστε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για την τήρηση του Βασικού Νόμου και για των προεκλογικών μας υποσχέσεων προς τον παλαιστινιακό λαό. Κανένας δεν σκέφτεται την εγκαθίδρυση ενός εμιράτου… Ας μην τρομοκρατούμε το λαό λέγοντας ότι το Ιράν, η Συρία και δεν ξέρω ποιος άλλος εμπλέκεται. Μείνετε ήσυχοι ότι αποτελούμε, όπως είπα, τμήμα του παλαιστινιακού κοινωνικού ιστού, ότι η Λωρίδα της Γάζας θα παραμείνει ο φάρος που υπήρξε πάντοτε και το σύμβολο του ηρωισμού, της αξιοπρέπειας, του θάρρους και των δύο ιντιφάντα και ότι δεν έχει εγκαταλείψει το λαό της στη Δυτική Όχθη ή τη Διασπορά.
Εμείς, αγαπητοί αδελφοί, στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και οπουδήποτε βρισκόμαστε, αποτελούμε ένα συστατικό μέρος του αραβικού και ισλαμικού μας έθνους. Αυτό είναι το στρατηγικό μας βάθος. Η δύναμή μας είναι επίσης και δύναμη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, η δύναμή μας είναι η δύναμη του Κατάρ, της Συρίας, του Σουδάν και του Ιράκ. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση εναντίον των τέκνων του έθνους μας. Αυτό είναι το έθνος μας, η ευρεία βάση της υποστήριξής μας.
Είχαμε τις πολιτικές διαφορές μας και διαφωνήσαμε σε κάποια ζητήματα, αλλά δεν θα αποσπαστούμε από το λαό μας, το έθνος μας και την πατρίδα μας, ούτε σκεφτόμαστε ένα ανεξάρτητο εμιράτο ή υποστηρίζουμε ένα κρατίδιο ή ένα φέουδο, ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό η όλη συζήτηση προωθείται βασικά από το Ισραήλ για να τρομοκρατήσει το λαό μας, τα τέκνα του έθνους μας και τις γειτονικές αραβικές χώρες, ώστε να πουν οι άνθρωποι ότι, πάει η Γάζα, χάθηκε. Η Γάζα δεν χάθηκε, είναι σε ασφαλή χέρια και θα παραμείνει τμήμα της Παλαιστίνης, θεού θέλοντος. Δεν χάθηκε».
Η δολοφονία του Αμπάς
«Το ζήτημα της δολοφονίας της Εξοχότητάς του προέδρου και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι: Οι πολιτικές δολοφονίες δεν αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας ή της πολιτικής μας γραμμής.
Το ζήτημα του προέδρου Αμπού Μάζεν ουδέποτε υπήρξε και ουδέποτε θα υπάρξει. Ωστόσο κυκλοφορεί μια κασέτα που δείχνει νέους να σκάβουν ένα τούνελ εναντίον της ισραηλινής κατοχής περίπου πριν από οκτώ μήνες, πιθανά να παρατηρήσατε ότι φορούσαν χειμερινά ρούχα και είχαν ανάψει μια φωτιά, συνεπώς αυτό έγινε το χειμώνα. Αυτό έγινε πριν από οκτώ μήνες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό να αντιμετωπισθεί η ισραηλινή κατοχή και δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τον πρόεδρο ή με το όποιο σχέδιο εναντίον του προέδρου. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι τέτοιο.
Είμαστε άνθρωποι ηθικά ακέραιοι που σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Υπογράψαμε μια συμφωνία και είμαστε συνεργάτες στο πλαίσιο ενός πολιτικού καθεστώτος. Δεν χτυπάμε πισώπλατα και ουδέποτε μάθαμε να το κάνουμε. Δεν είναι καθόλου αυτή η λογική μας. Γι’ αυτό τονίζω με πάθος ότι αυτή η κατηγορία είναι απολύτως ψεύτικη».
Ο άξονας
«Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αποτελούμε τμήμα ενός άξονα και ότι τα γεγονότα στη Γάζα συνιστούν τμήμα περιφερειακών διακανονισμών. Και αυτό επίσης είναι παραποίηση, με τον ισχυρισμό ότι εμπλέκεται το Ιράν και άλλα ζητήματα. Αυτά τα σκιάχτρα με τη μορφή του Ιράν, της Συρίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου, όλα αυτά είναι σκιάχτρα, σχεδιασμένα να εξυπηρετήσουν τις αμερικανικές πολιτικές στην περιοχή και μια απόπειρα να αποδυναμωθούν εκείνοι που αντιτίθενται σ’ αυτές τις πολιτικές με βάση την ιδέα ότι υπάρχουν περιφερειακές συμμαχίες.
Γι’ αυτό θέλουμε να τονίσουμε το ακόλουθο: Τιμάμε όλους τους δεσμούς μας με τα αραβικά και ισλαμικά κράτη χωρίς εξαίρεση. Διατηρούμε σχέσεις με την Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν, όπως και με την Αραβική δημοκρατία της Αιγύπτου. Έχουμε δεσμούς με τη Συρία, καθώς και με την Ιορδανία. Έχουμε δεσμούς με το Κατάρ, όπως και με την Αλγερία, το Μαρόκο και βαθιές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Πήραμε χρήματα από το Ιράν όταν ο παλαιστινιακός λαός βρισκόταν υπό πολιορκία και ψάχναμε για πόρους;
Ναι, πήραμε, είναι κάτι που δεν το κρύβουμε. Ωστόσο πήραμε χρήματα από πολλές αραβικές χώρες, το αδελφό Κατάρ μας έδωσε περισσότερα από
Αυτό είναι το καθήκον των αραβικών εθνών προς εμάς και έχουμε το δικαίωμα να το απαιτούμε εκ μέρους του έθνους μας. Αλλά ο ισχυρισμός ότι το ζήτημα έχει πολιτικές πλευρές; Θέλω να καταλάβω, πως συνδέεται το Ιράν με τα γεγονότα στη Γάζα; Έστειλε αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το Ιράκ και άλλες χώρες και εισήλθαν σ’ αυτήν την περιοχή; Αυτό είναι λάθος, ας μην χρησιμοποιούμε αυτά τα σκιάχτρα. Τα γεγονότα οξύνθηκαν και εξελίχθηκαν στο πεδίο μέχρι που φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα αρχηγεία.
Δεν είμαστε θυγατρική κανενός και δεν αποτελούμε κτήμα κανενός. Λαμβάνουμε τις δικές μας εθνικές αποφάσεις, αλλά τιμάμε το αραβικά και ισλαμικό στρατηγικό μας βάθος. Την ίδια στιγμή, κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως τις αποφάσεις μας. Σε πολλές χώρες μπορεί να μην άρεσε η πολιτική ευελιξία της Χαμάς στη συμφωνία της Μέκκας, αλλά αυτό ήταν το πιστεύω μας, το οποίο ακολουθήσαμε χωρίς δισταγμό.
Το ζήτημα του δημοσιογράφου Άλαν Τζόνστον
Ο Τζόνστον έχει απαχθεί εδώ και πολύ καιρό και κρατείται από μια ομάδα νέων. Ανακοινώσαμε τη θέση μας καταδικάζοντας και επικρίνοντας αυτή την απαγωγή. Έστειλε αρκετούς αγγελιοφόρους σ’ αυτούς τους νέους λέγοντάς τους: εάν πιστεύετε ότι αυτή η ενέργεια υπηρετεί το Ισλάμ, κάνετε λάθος, ζημιώνει το Ισλάμ.
Εάν πιστεύετε ότι αυτή η ενέργεια υπηρετεί την παλαιστινιακή υπόθεση, κάνετε λάθος, ζημιώνει την παλαιστινιακή υπόθεση. Εάν θεωρείτε αυτή την ενέργεια απόδειξη του ανδρισμού σας, δεν αποτελεί ένδειξη ανδρισμού να βάλεις τρεις άντρες να απάγουν και να κρατούν έναν φτωχό, αλλοδαπό, απροστάτευτο δημοσιογράφο στη Γάζα. Αυτή δεν είναι μια πράξη ανδρισμού. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε ότι η απαγωγή του δημοσιογράφου δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η βρετανική κυβέρνηση μας ζήτησε να μη χρησιμοποιήσουμε βία για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.
Σεβαστήκαμε την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά αξιοποιήσαμε κάθε δυνατό μέτρο και διασχίσαμε όλα τα πιθανά κανάλια, καθώς και εκείνο της συνάντησής τους με το γραφείο του πρωθυπουργού, για να σβήσουμε αυτήν την κηλίδα από το αγνό πρόσωπο του παλαιστινιακού λαού μας. Απήγαγαν αυτόν τον δημοσιογράφο και τον παρέλασαν φορώντας του μια πορτοκαλί φόρμα, σήμερα τον παρέλασαν φορώντας του μια ζώνη με εκρηκτικά.
Αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώσει. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της απαγωγής του βρετανού δημοσιογράφου. Αυτή είναι η θρησκευτική και ηθική μας δέσμευση προς τον επισκέπτη της χώρα μας. Αν μας είχε βλάψει, αν υπήρχαν αναφορές ότι μας κατασκόπευε, τότε θα αναλάμβανε το παλαιστινιακό δικαστικό σύστημα. Αλλά οι δημοσιογράφοι βεβαιώνουν ότι αυτός ο άνθρωπος εργαζόταν και ήταν… Γι’ αυτό το ζήτημα του δημοσιογράφου Άλαν Τζόνστον πρέπει να λήξει.
Χριστιανοί
Το τελευταίο ζήτημα πριν ολοκληρώσω αφορά τους χριστιανούς αδελφούς μας στη χώρα μας. Πρώτον, η δέσμευσή μας προς τους παλαιστίνιους και άραβες χριστιανούς αδελφούς μας απορρέει από τη σαρία. Ευλογητός ο Θεός που είπε: Ο Αλλάχ δεν σας απαγορεύει, αναφορικά μ’ εκείνους που δεν σας αντιμάχονται για την Πίστη (σας), ούτε σας εκδιώκουν από τα σπίτια σας, να τους συμπεριφέρεστε καλά και δίκαια: επειδή ο Αλλάχ αγαπάει τους δίκαιους.
Η δέσμευσή μας προς τους χριστιανούς αδελφούς μας στην Παλαιστίνη βασίζεται στη σαρία και στα ήθη μας και στον πατριωτισμό μας. Μοιραστήκαμε την πατρίδα και την ίδια μοίρα για δεκαετίες. Δεν αδικήσαμε κανέναν. Δεν αδικήσαμε κανέναν και η ιστορία μπορεί να το βεβαιώσει. Για το Θεό, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να πω δημόσια για τις δικές τους υπηρεσίες προς εμάς, και τις δικές μας προς αυτούς.
Μήνυμα προς τους κατοίκους της Γάζας
«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στο λαό της πολυαγαπημένης μας Λωρίδας της Γάζας:
Πρώτον: Θέλω να τονίσω ότι η πολιορκία δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, Θεού θέλοντος, και θα τελειώσει αργά ή γρήγορα.
Δεύτερον: Κανένας δεν θα αδικηθεί. Η ισχύς του νόμου είναι ο στόχος και η λογική μας. Αυτό συνάδει με τη γενική αμνηστία που έχουμε διακηρύξει.
Τρίτον: Δεν θα επιτρέψουμε στους εμπόρους του θανάτου, όπως τους εμπόρους ναρκωτικών και τους κλέφτες, να διαπράττουν εγκλήματα. Δώσαμε στην Εκτελεστική Δύναμη και στην αστυνομία ξεκάθαρες οδηγίες να ξεκινήσουν εκστρατεία εναντίον των κρησφύγετων των εμπόρων ναρκωτικών και διεξάγουμε αυτή την εκστρατεία.
Τέταρτον: Κάθε ελεύθερος και ευγενής άνθρωπος από τα αδέλφια μας στη Φατάχ είναι ασφαλής με την πλήρη και ουσιαστική έννοια της λέξης.
Πέμπτον: Το ίδιο ισχύει και για τους θεσμούς της Φατάχ. Είναι στο απυρόβλητο και δεν πρόκειται να ζημιωθούν. Σεβόμαστε τον πολιτικό πλουραλισμό και είμαστε άνθρωποι με αρχές που κατανοούν ποια είναι η εξίσωση στην παλαιστινιακή σκηνή, κατανοούμε ότι έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε και ότι η εσωτερική παλαιστινιακή κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Θα τείνουμε το χέρι μας σε κάθε ελεύθερο, αξιοσέβαστο, ευγενή και αφοσιωμένο άνθρωπο που θα τείνει το χέρι του σε μας.
Έκτον: Δεν θα αποδεχτούμε την ιδέα του να αντιμαχόμαστε ανθρώπους μέσα από τα μέσα της διαβίωσής τους. Θα καταβάλουμε προσπάθειες να πληρωθούν οι μισθοί των εργατών και των αξιωματούχων που είναι αφοσιωμένοι στις δουλειές τους ακόμα κι όταν δεν καταβάλλεται ο μισθός. Όποιος είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του ακόμα κι όταν δεν καταβάλλεται ο μισθός του θα δει ότι δεσμευόμαστε να καταβάλουμε το μισθό του. Επίσης, ωστόσο, επιμένω ότι θα λάβουν όλοι το μισθό τους χωρίς εξαιρέσεις. Δεν θα αντιταχθούμε στους ανθρώπους μέσα από τα μέσα της διαβίωσής τους. Δεν θα τους καταστήσουμε όμηρους της πολιτικής πίεσης, ειδικά υπό το βάρος της πολιορκίας.
Έβδομο: Θα αγωνιστούμε για να δυναμώσουμε το πνεύμα της εθνικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Παλαιστινίους –λαό, οργανώσεις, φυλές και άτομα- και θα εργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφωνίες και να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα σύμφωνα με τη σαρία και το νόμο με τρόπο που θα ενδυναμώσει σωστά τις αδελφικές σχέσεις μέσα στον ενωμένο παλαιστινιακό λαό.
Όγδοο: Μελετάμε τώρα την πιθανότητα να δημιουργήσουμε νόμιμο μητρώο και άδειες όπλων, με εξαίρεση τα όπλα της αντίστασης.
Ένατο: Θα είμαστε σε επιφυλακή για εκείνους που θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της τροφής του λαού μας, είμαστε αντίθετοι στις αυθαίρετες αυξήσεις τιμών.
Δέκατο: Θέλουμε να παράσχουμε περισσότερη ελευθερία και να πολεμήσουμε την ανομία.
Γενικό πολιτικό περίγραμμα για την έξοδο από την τωρινή κατάσταση
Αγαπητοί αδελφοί μου, τέκνα του παλαιστινιακού λαού, εδώ προτείνω ένα γενικό πολιτικό περίγραμμα για την έξοδο από την τωρινή κατάσταση.
Πρώτον, οι παλαιστινιακές νομιμότητες πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Σεβόμαστε την προεδρική νομιμότητα, σεβόμαστε τη νομιμότητα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και τη νομιμότητα της κυβέρνησης. Όλες οι νομιμότητες πρέπει να είναι σεβαστές. Το να σέβεσαι μία νομιμότητα, ενώ διαλύεις μια άλλη είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό αν θέλουμε να εξέλθουμε από την τωρινή κατάσταση, πρέπει να σεβαστούμε όλες τις νομιμότητες, συμπεριλαμβανομένου του ΠΝΣ και της κυβέρνησης.
Δεύτερον, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν ενός διαλόγου άνευ όρων σε συμφωνία με την αρχή ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν υπάρχει θύτης και θύμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την συνύπαρξη και δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την εθνική ενότητα. Το να κλείνουμε την πόρτα στο διάλογο σημαίνει μόνό ένα πράγμα: την αναζήτηση της βοήθειας από το εξωτερικό εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως και η συνέχιση της πολιορκίας δεν θα βοηθήσει κανέναν, ούτε θα σπάσει τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, Θεού θέλοντος.
Τρίτον, η πατρίδα δεν πρέπει να διαχωριστεί. Επιβεβαιώνουμε ότι η πατρίδα μας και ο λαός μας –στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του 1948 και στη διασπορά- είναι ενωμένος.
Τέταρτον, εγκαθίδρυση μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την εθνική συμφωνία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Πέμπτον, δέσμευση στις συμφωνίες της ιερής Μέκκας.
Έκτον, ανοικοδόμηση του καθεστώτος της ασφάλειας σύμφωνα με τις εθνικές αρχές. Αδελφοί, αυτό επειδή το καθεστώτος της ασφάλειας ήταν η πηγή των προβλημάτων. Ήταν η κύρια αιτία και η ουσία του προβλήματος. Το ξέσπασμα συνδέονταν με την ασφάλεια, δεν ήταν πολιτικό. Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε συνύπαρξη, είχαμε διαφωνίες και φτάναμε σε συμφωνίες.
Γι’ αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ξανασχεδιαστεί ο μηχανισμός ασφαλείας σύμφωνα με τις εθνικές αρχές. Βεβαιώνω εδώ ότι δεν θέλουμε ο μηχανισμός της ασφάλειας και τα αρχηγία της ασφάλειας να παραμείνουν έξω από το πλαίσιο της Παλαιστινιακής Νομοθετικής Αρχής. Αυτό που δεν αποδεχόμαστε από άλλους δεν θα το αποδεχτούμε κι από μας τους ίδιους. Λέμε ότι ο μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να τεθεί πάνω στα αγνά εθνικά θεμέλια ώστε να ανήκει σε ολόκληρη την πατρίδα και σε όλους τους πατριώτες.
Δεν πρέπει να ανήκουν σε κανένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ή σε καμιά συγκεκριμένη ομάδα, αλλά σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό. Η αποστολή τους πρέπει να είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών και πρέπει να υπάγονται στην ισχύ του νόμου, υπό την επίβλεψη του ΠΝΣ και να εφαρμόζουν την πολιτική της κυβέρνησης αποδοχής.
Έβδομον, τερματισμός της εκστρατείας που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Όχθη. Ασχέτως των διαφορών που μπορεί να υπάρχουν, τα σχολεία και οι εξετάσεις δεν πρέπει να διακοπούν. Η εκπαίδευση πρέπει να μείνει έξω από τη διαμάχη. Όσο για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων, αυτό απαγορεύεται.
…
Όγδοο, κατά τη διάρκεια των συμβάντων, έλαβαν χώρα σποραδικές παραβιάσεις, επειδή κανένας δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τα αισθήματα των μαζών και η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου για μια σύντομη περίοδο. Εμείς, από την πλευρά μας, απορρίπτουμε κάθε παράβαση του νόμου και κάθε επίθεση εναντίον δημόσιας περιουσία ή άλλων στόχων. Είμαστε αρκούντως τολμηροί ώστε να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη, να τα διορθώσουμε, να αποκαταστήσουμε το δίκαιο των πληγέντων και αναλάβουμε τις θρησκευτικές και νομικές μας ευθύνες.
Την ίδια στιγμή ωστόσο ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες σ’ εκείνους που έδωσαν κάλυψη στο μηχανισμό ασφαλείας, μετέτρεψαν τα αρχηγεία του σε κέντρα βασανισμού ανθρώπων και επέτρεψαν να καταστραφούν σπίτια και τζαμιά, άνθρωποι, ιμάμηδες, κληρικοί, και πανεπιστημιακοί καθηγητές να σκοτωθούν, σπίτια να καούν, τα ιερά να παραβιαστούν, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και κέντρα απαγγελίας του Κορανίου να δεχτούν επιθέσεις, το σπίτι του εκπροσώπου του ΠΝΣ να καεί, το σπίτι των φυλακισμένων ηγετών και μαρτύρων να δεχθούν επιδρομή και τα τοπικά συμβούλια να καταληφθούν στη Γάζα, καθώς και άλλα εγκλήματα στη Δυτική Όχθη.
Ένατο, χαιρετίζουμε την απόφαση της Αραβικής Λίγκας να σχηματίσει διερευνητική επιτροπή για όλα τα γεγονότα και την καλούμε να εφαρμόσει αμέσως την απόφασή της. Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην επιτροπή όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πετύχει το στόχο της.
Δέκατο, σταματήστε όλες τις επιζήμιες ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά παλαιστινιακά ζητήματα.
Ω, αδελφοί και αδελφές, τέκνα του παλαιστινιακού λαού. Θεού θέλοντος, θα τηρήσουμε τη συμφωνία μας με το Θεό και την υπόσχεσή μας στο λαό και στο έθνος μας από την αφοσίωσή μας στο αίμα των μαρτύρων, στους φυλακισμένους και στους τραυματίες, από την αφοσίωσή μας στην ενότητα του παλαιστινιακού λαού και την εδαφική του ενότητα, και από την αφοσίωσή μας στην αντίσταση και στους μουτζαχεντίν που μας τιμούν. Είναι ήρωες, ήρωες παντού και πάντοτε και σε όποιο χώμα πατούν. Είθε η ειρήνη και το έλεος του Θεού και οι ευλογίες να σας συνοδεύουν».
Εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους
Αργά την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Νάμπλους επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας εξαναγκάζοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό δεκάδες χιλιάδες παλαιστινίους πολίτες. Ο στρατός διέκοψε τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και διέταξε τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους.
Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν πέντε ισραηλινοί στρατιώτες ύστερα από επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Φατάχ.
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι «θεωρούμε αυτή την επίθεση ως έναν τρόπο να υποβαθμιστούν οι προσπάθειές μας να παράσχουμε ασφάλεια και να τερματίσουμε το χάος».
Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που εκδόθηκε την Πέμπτη η Νάμπλους χαρακτηρίζεται «φωλιά τρομοκρατών και πατρίδα των 2/3 από τους 187 μελλοντικούς βομβιστές αυτοκτονίας που συνέλαβε πέρυσι».
Εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τον Αμπάς, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δικών της πολιτών, «θα προχωρήσουμε ολόψυχα για να ενισχύσουμε τον Αμπάς και εξίσου ολόψυχα για να σταματήσουμε την τρομοκρατία».
Στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ από τη Τζενίν της Δυτικής Όχθης δήλωσε στο Associated ότι αν και υποστηρίζει το προεδρικό διάταγμα, οι άντρες του δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους επειδή τα χρειάζονται για να αντισταθούν στο Ισραήλ.
Το διάταγμα του Αμπάς και η επίθεση στη Γάζα
Το διάταγμα του Αμπάς και η επίθεση στη Γάζα
Πηγές:
http://www.palestine-info.com/en
http://www.palestinefreevoice.blogspot.com/
Το κίνημα της Χαμάς απέρριψε κατηγορηματικά τη διαταγή του αρχηγού της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με τη διάλυση κάθε ένοπλης πτέρυγας των παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων, λέγοντας ότι ο Αμπάς δεν δικαιούται να εκδίδει τέτοια διαταγή ενόσω ο παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή.
«Οι ένοπλες πτέρυγες των οργανώσεων της παλαιστινιακής αντίστασης δεν περίμεναν την άδεια του Αμπάς για να δημιουργηθούν και να ξεκινήσουν την αντίσταση ενάντια στην κατοχή, και συνεπώς, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει αυτές τις ένοπλες πτέρυγες προτού τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη ως απάντηση στο προεδρικό διάταγμα.
Η ανακοίνωση της Χαμάς καλεί επίσης τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις να αγνοήσουν τη διαταγή και να χαλυβδώσουν τις γραμμές τους στην οδό της αντίστασης και της απελευθέρωσης για να ματαιώσουν τις συνομωσίες που σχεδιάζονται εις βάρος της νόμιμης αντιστασιακής κυβέρνησης.
Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται η σύμπτωση της έκδοσης του διατάγματος με την επονείδιστη επίθεση των στρατευμάτων των Ισραηλινών Κατοχικών Δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 παλαιστίνιοι πολίτες, μεταξύ αυτών και παιδιά, και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Επίσης ασκείται κριτική στην αναφορά του Αμπάς στις παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις ως «ένοπλες πολιτοφυλακές», τόσο από τη Χαμάς όσο και από άλλες δυνάμεις, λέγοντας ότι είναι αδόκιμη τόσο για την παλαιστινιακή κουλτούρα, όσο και για τα εθνικά ήθη.
Η Χαμάς καταδίκασε τις εν εξελίξει εκστρατείες συλλήψεων και βασανισμού στελεχών της από τις δυνάμεις του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντάς της «όνειδος» που χαράζει ανεξίτηλα εκείνους που τις διατάσσουν και τις εφαρμόζουν.
Η οργάνωση κάλεσε τους παλαιστινίους πολίτες να απομακρύνουν τα παιδιά από τους δρόμους για να μην δυσχεράνουν τις επιχειρήσεις των μαχητών της αντίστασης, εξηγώντας ότι οι Ισραηλινές Κατοχικές Δυνάμεις (ΙΚΔ) δεν διαχωρίζουν τα παιδιά απ’ τους ενόπλους σε περίοδο πολέμου.
Τέλος, η Χαμάς κάλεσε επειγόντως τους άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να χαλιναγωγήσουν τις σφαγές των ΙΚΔ εναντίον των παλαιστινίων πολιτών, υποσχόμενη παράλληλα ότι το αίμα των μαρτύρων δεν χύνεται μάταια και ότι στο τέλος, θα νικήσει η παλαιστινιακή αντίσταση.
Από την πλευρά του, ο Abu Obaida, εκπρόσωπος τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, δήλωσε ότι το διάταγμα του Αμπάς «δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο γράφτηκε».
Η Ισλαμική Τζιχάντ επίσης απέρριψε το διάταγμα και το χαρακτήρισε «μάταιο» επειδή καλεί τον παλαιστινιακό λαό να βάλει στην άκρη τα όπλα ενώ οι ΙΚΔ συνεχίζουν να τον δολοφονούν και να κατέχουν τα εδάφη του.
Ο εκπρόσωπος του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας, Dawood Abu Shehab, δήλωσε ότι ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός, άσχετα με τις πολιτικές του οριοθετήσεις, αποτελεί στόχο του Ισραήλ που δεν ξεχωρίζει Φατάχ, Χαμάς ή Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.
Γι’ αυτό κάλεσε όλα τα ένοπλα κινήματα των οργανώσεων της παλαιστινιακής αντίστασης να προετοιμαστούν για έναν νέο γύρο ένοπλης αντιπαράθεσης με το «σιωνιστή εχθρό που δεν ξέρει άλλη γλώσσα, παρεκτός εκείνην της βίας».
Εκπρόσωπος τύπου της Φατάχ, ο Dr. Jamal Nazzal, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση εκ μέρους της οργάνωσης ως απάντηση στην ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας:
«Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ είναι τώρα έτοιμο να χρησιμοποιήσει την «κατάληψη» της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς ως άλλοθι για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του εναντίον των πολιτών μας στην περιοχή.
Γι’ αυτό καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να πράξουν το μέγιστο δυνατό για να παρακολουθήσουν στενά, να ξεσκεπάσουν και να καταδικάσουν την ισραηλινή επίθεση εις βάρος Παλαιστινίων, εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Εμείς στη Φατάχ απορρίπτουμε κάθε μορφή ισραηλινής επέμβασης στα εσωτερικά παλαιστινιακά ζητήματα και καλούμε όλους τους Παλαιστινίους να απορρίψουν τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».
Τα ονόματα των νεκρών (μέχρι στιγμής)
- -Deib Said Jundiyah, 9
- -Ezz-Dine Jindyia, 12
- -Izzedeen Sa’id Jundeya, 14
- -Ahmad Ayyad Hilles, 16 (Φατάχ, Ταξιαρχίεςαλ-Άκσα)
- -Yusef Kamal El-Manasra 18 (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
- -Mashmoud El-Sha'aer, 19 (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
- -Yousef Khalil Juha, 22
- -Hazem Eyad Jundeya, 23 (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
- -Deya Mohammad Abu Daqqa, 24 (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
- -Husam Abdallah Abu To’ema, 24 (Χαμάς, Ταξιαρχίεςαλ-Κασάμ)
- -Anan Abdel Aziz El-Ar’eer, 24 (Χαμάς, Ταξιαρχίεςαλ-Κασάμ)
- -Mahmoud Abdul-Fattah, 25
- -Nafez Mahmoud Hilles 27 (Φατάχ, Ταξιαρχίεςαλ-Άκσα)
- -Sami Kamal El-Manasra, 28 (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
- -Ra’ed Amin Abu Fannouna, 32 (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
- -Zakaria At Tatar (ΙσλαμικήΤζιχάντ, Ταξιαρχίεςαλ-Κουντς)
Εκδήλωση για τη Μέση Ανατολή
Εκδήλωση για τη Μέση Ανατολή
με τον ΙΣΚΑΝΤΑΡ ΧΑΜΠΑΣ
ΣΤΟ 10ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο 4ο Πάρκο Παραλίας (Στάση Σχολή Τυφλών) ο Λιβανέζος ποιητής και διανοούμενος Iskandar Habache είναι καλεσμένος στα πλαίσια του 10ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα και τον σύλλογο Intifada, ως ομιλητής στην εκδήλωση: ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Ισλάμ, πολιτισμοί, κινήματα, αντιστάσεις. Την εκδήλωση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Αλληλεγγύη στο Λιβανέζικο και Παλαιστινιακό λαό». Η ταινία αποτελεί μια σειρά μυθοπλαστικών ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν ως ανταπόκριση διαφόρων κινηματογραφιστών σε κάλεσμα που απηύθυνε ομάδα κινηματογραφιστών από την Μπιενάλε Αραβικού Κινηματογράφου - Παρίσι 22 Ιουλίου 2006, για συμμετοχή στην έκφραση αλληλεγγύης στο Λίβανο και την Παλαιστίνη.
Καλούμε σε μια "εξέγερση της σκέψης", όπως είπαν οι ίδιοι οι κινηματογραφιστές.Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007
Διαίρει και βασίλευε, με τον ισραηλινό τρόπο
(επιλεγμένα σημεία από το πολυσέλιδο άρθρο του Cook)
Διαίρει και βασίλευε, με τον ισραηλινό τρόπο
Του Jonathan Cook,
Από: The Electronic Intifada,
26 Ιουνίου 2007
Πίστευε πραγματικά η Φατάχ ότι μπορούσε να κάνει πραξικόπημα στη Γάζα, δεδομένης της έκδηλης έλλειψης ισχύος των εκεί δυνάμεών της, ή η φήμη δεν ήταν παρά μια αμερικανοισραηλινή σπίθα, σχεδιασμένη να μειώσει την πίστη της Χαμάς στη Φατάχ και να καταδικάσει την κυβέρνηση συνεργασίας; Έλπιζαν πράγματι ο Αμπάς και ο Νταχλάν να ανατρέψουν τη Χαμάς ή ήταν χρήσιμοι ηλίθιοι, αναγκαίοι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ; Αυτά είναι ερωτήματα που ενδεχομένως απαντηθούν από τους ιστορικούς.
Αλλά με το αποτύπωμα σε κάθε σκέλος αυτού του επεισοδίου του Έλιοτ Άμπραμς, ενός από τους πιο μακρόβιους νεοσυντηρητικούς στην κυβέρνηση Μπους, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό που η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ σχεδιάζουν για την Παλαιστίνη απηχεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που εκτυλίχθηκε στο Ιράκ.
Μηχανεύοντας την καταστροφή της κυβέρνησης συνεργασίας, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διασφάλισαν ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος της ανάδυσης μιας νέας παλαιστινιακής συναίνεσης, η οποία θα μπορούσε να στριμώξει το Ισραήλ σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Μια κυβέρνηση ενότητας θα μπορούσε να είχε βρει μια φόρμουλα προφέροντας στο Ισραήλ:
- περιορισμένη αναγνώριση στα σύνορα προ του 1967, με αντάλλαγμα την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και την εδαφική ακεραιότητα της Δυτικής Όχθης και της Γάζας
- μια μακρόπνοη εκεχειρία σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό εκ μέρους του Ισραήλ της εκστρατείας διαρκούς βίας και παραβιάσεων της παλαιστινιακής κυριαρχίας
- και μια δέσμευση να τηρηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες σε αντάλλαγμα για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την αποδοχή μιας δίκαιης λύσης για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες
Ύστερα από δεκαετίες αμφισβήτησης και κακόβουλων επικρίσεων μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, το ενδεχόμενο εύρεσης κοινού εδάφους ώστε να υποβάλουν μια τέτοια πρόταση θα ήταν πράγματι μηδαμινό. Αλλά τώρα είναι ανύπαρκτο.
Είναι ακριβώς όπως το θέλει το Ισραήλ, επειδή δεν αποκομίζει κανένα όφελος από τις ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους ή από μια οριστική συμφωνία. Θέλει μόνο να επιβάλει λύσεις που εξυπηρετούν τα ισραηλινά συμφέροντα, που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή εδαφική έκταση για ένα αποκλειστικά εβραϊκό κράτος και αφήνουν τους Παλαιστινίους τόσο αδύναμους και διασπασμένους που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τα κελεύσματα του Ισραήλ.
Αντ’ αυτού η πενιχρή εξουσία της Χαμάς στο κρατητήριο που ονομάζεται Γάζα και η μπάσταρδη διακυβέρνηση της Φατάχ στα γκέτο που αποκαλούνται Δυτική Όχθη προσφέρουν ένα πιο ικανοποιητικό μοντέλο για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ – και ένα παρόμοιο μ’ εκείνο του Ιράκ. Μια μορφή διαίρει και βασίλευε του σερίφη στην Άγρια Δύση.
Ακριβώς όπως και στο Ιράκ, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν διασφαλίσει ότι κανένας παλαιστίνιος ηγέτης δεν θα αναδειχθεί για να αντικαταστήσει τον Γιάσερ Αραφάτ.
Ακριβώς όπως και στο Ιράκ, ενθαρρύνουν τον εμφύλιο πόλεμο ως εναλλακτική στην αντίσταση στην κατοχή, τη στιγμή που οι παλαιστινιακοί πόροι –εδάφη, όχι πετρέλαιο- καταληστεύονται. Ακριβώς όπως και στο Ιράκ, προκαλούν έναν μόνιμο και μη αναστρέψιμο διχασμό, στην προκειμένη περίπτωση ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, για να δημιουργήσουν πιο εύκολα διαχειριζόμενα γκέτο. Και ακριβώς όπως στο Ιράκ, η πιο πιθανή αντίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερος εξτρεμισμός εκ μέρους των Παλαιστινίων που θα υποβαθμίσει την υπόθεσή τους στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Που θα οδηγήσει αυτό τους Παλαιστινίους;
Το Ισραήλ ήδη κινεί τα νήματα της Φατάχ με νέα ειδημοσύνη μετά τη γελοιοποίησή της στη Γάζα. Ο Αμπάς αυτή τη στιγμή συλλέγει την απλοχεριά του Ισραήλ προς το αχρείο καθεστώς του στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης ξεπαγώματος ενός σημαντικού τμήματος των προερχόμενων από δασμούς 700 εκατομμυρίων δολαρίων που χρωστάει στους Παλαιστινίους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στη Γάζα φυσικά) και κατακρατούνταν για χρόνια από το Ισραήλ. Το τίμημα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ήταν η δέσμευση του Αμπάς να μην σκεφτεί να ξανασυμμετάσχει σε ενωτική κυβέρνηση με τη Χαμάς.
Ο στόχος θα είναι να οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Χαμάς και Φατάχ σε οριακό σημείο στη Δυτική Όχθη, αλλά διασφαλίζοντας ότι η Φατάχ θα νικήσει εκεί. Η Φατάχ είναι ήδη στρατιωτικά πιο ισχυρή και με το γενναιόδωρο πατρονάρισμα του Ισραήλ και των ΗΠΑ –με όπλα και εκπαίδευση και πιθανά με την επιστροφή της Ταξιαρχίας Μπάντρ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ιορδανία- θα πρέπει να μπορεί να κατατροπώσει τη Χαμάς. Η μεταβολή του καθεστώτος ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, που το Ισραήλ επιθυμούσε εδώ και καιρό, θα έχει ολοκληρωθεί.
Ο παλαιστινιακός λαός έχει ήδη κατατμηθεί σε πολλαπλές κατηγορίες. Υπάρχουν οι Παλαιστίνιοι υπό κατοχή, εκείνοι που ζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο Ισραήλ, εκείνοι που επιτρέπεται να παραμείνουν «κάτοικοι» της Ιερουσαλήμ, και εκείνοι που έχουν διασκορπιστεί σε καταυλισμούς κατά μήκος της Μέσης Ανατολής. Ακόμη και μέσα σ’ αυτές τις κατατμήσεις, υπάρχει πληθώρα υποκατηγοριών: πρόσφυγες και μη-πρόσφυγες, πρόσφυγες που θεωρούνται πολίτες του κράτους φιλοξενίας και εκείνοι που αποκλείονται, Παλαιστίνιοι υπό κατοχή που ζουν υπό την εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής και εκείνοι που ζουν υπό την εξουσία της στρατιωτικής κυβέρνησης του Ισραήλ, και ούτω καθεξής.
Τώρα, το Ισραήλ κατάφερε πιθανά την πιο σημαντική κατάτμηση απ’ όλες: τον ολοκληρωτικό και μη αναστρέψιμο διαχωρισμό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Αυτό που ισχύει για τη μία, δεν θα επαληθεύεται πια στην άλλη. Η κάθε μία θα είναι μια ξεχωριστή οντότητα, οι μοίρα τους δεν θα είναι πια κοινή. Η μία θα είναι, όπως αρέσει στους Ισραηλινούς να την αποκαλούν, Χαμαστάν και η άλλη Φαταχώρα, με διαφορετικές κυβερνήσεις και διαφορετική αντιμετώπιση από το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα.
Οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ προκρίνει αυτόν το διακανονισμό είναι πολυποίκιλοι.
Πρώτον, η Γάζα μπορεί τώρα να διαγραφεί από τη διεθνή κοινότητα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν πλέον κατακλυστεί από πατροναριστικά σχόλια του πολιτικού κατεστημένου και του κατεστημένου ασφαλείας σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αεροδιακομιδής βοήθειας πάνω από τον «φράκτη ασφαλείας» της Γάζας, σαν να επρόκειτο για το Πακιστάν μετά από σεισμό. Από προηγούμενη εμπειρία και λόγω των απειλητικών βρυχηθμών του νέου υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, αυτά τα πακέτα τροφίμων θα μετατραπούν σύντομα σε βόμβες αν η Γάζα δεν κάτσει ήσυχη.
Όπως έχουν πει ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι, υπάρχει μια νέα «καθαρότητα» στην κατάσταση. Σ’ ένα Χαμαστάν, οι ένοπλοι της Γάζας και οι πολίτες μπορούν εύκολα να στοχοποιηθούν από το Ισραήλ με ελάχιστες διακρίσεις και χωρίς κατακραυγές από τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ ελπίζει ότι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης θα λάβουν το μήνυμα της Γάζας, όταν θα αποφασίζουν σε ποιον θα παράσχουν την υποστήριξή τους, τη Φατάχ ή τη Χαμάς.
Δεύτερον, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, ο Ολμέρτ και ο Μπους αναβίωσαν τη συζήτηση ενός παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με τον Ολμέρτ, ο Μπους «θέλει να υλοποιήσει, ενόσω είναι στην κυβέρνηση, το όνειρο της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους». Και οι δύο θέλουν ραγδαία πρόοδο, ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι ότι μαγειρεύεται σκάνδαλο. Φυσικά γνωρίζουν ότι πλέον δεν τους ασκείται καμία πίεση να δημιουργήσουν ένα ενιαίο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που υποσχέθηκε κάποτε ο πρόεδρος Μπους. Ένας Αμπάς στις επάλξεις δεν θα ζητάει να περιληφθεί η Γάζα στο φέουδο των γκέτο του.
Τρίτον, ο διαχωρισμός της Γάζας από τη Δυτική Όχθη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναζωογονηθεί το σχέδιο σύγκλισης του Ολμέρτ, αν μπορέσει να το ντύσει διαφορετικά. Η σύγκλιση -που απαιτούσε μια εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας αποχώρηση από εκείνες τις περιοχές της Δυτικής Όχθης που είναι πυκνοκατοικημένες από Παλαιστινίους, ενώ το Ισραήλ προσαρτούσε την πλειονότητα των παράνομων αποικιών του και κρατούσε την Κοιλάδα του Ιορδάνη- εγκαταλείφθηκε επίσημα το περασμένο καλοκαίρι μετά τη γελοιοποίηση του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ.
Γιατί να θέλει να αναζωογονήσει τη σύγκλιση; Επειδή αποτελεί κλειδί για να διασφαλίσει το Ισραήλ το εκτενές εβραϊκό κράτος φρούριο, που αποτελεί τη μοναδική σίγουρη προστασία από τη ραγδαία δημογραφική ανάπτυξη των Παλαιστινίων, που σύντομα θα ξεπεράσουν αριθμητικά τους Εβραίους στους Αγίους Τόπους, και από τους φόβους του Ισραήλ ότι μπορεί τότε να το συγκρίνουν με το απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.
Αν η κατοχή συνεχιστεί απαράλλαχτη, προειδοποιεί εδώ και καιρό το κατεστημένο της ισραηλινής ασφάλειας, οι Παλαιστίνιοι τελικά θα αφυπνιστούν στη μοναδική πρακτική διέξοδο: να διαλύσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, το έξυπνο κόλπο του Ισραήλ για να καταστήσει την παλαιστινιακή ηγεσία υπεύθυνη για την καταπίεση της παλαιστινιακής αντίστασης στην κατοχή, αναγκάζοντας έτσι το Ισραήλ να παραλάβει το λογαριασμό της κατοχής αντί της Ευρώπης. Το επόμενο στάδιο θα ήταν ένας αγώνας ενάντια στο απαρτχάιντ για ένα κράτος στην ιστορική Παλαιστίνη.
Γι’ αυτό το λόγο ο δημογραφικός διαχωρισμός από τους Παλαιστινίους ήταν η λογική βάση κάθε μεγάλης ισραηλινής πολιτικής πρωτοβουλίας από το Όσλο και μετά. Η σύγκλιση απαιτεί να μη χαθεί ο έλεγχος του Ισραήλ πάνω στις ζωές των Παλαιστινίων, που διασφαλίζεται με όλα τα, κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένα, τείχη, εποικισμούς, παρακαμπτήριες οδούς, αλλά μόνο να αναδομηθεί η κατοχή τους ως κρατική οντότητα.
Η μεγαλύτερη αντίρρηση μέσα στο Ισραήλ στο σχέδιο του Ολμέρτ –καθώς και στη σχετιζόμενη αποχώρηση από τη Γάζα- ήταν η ανησυχία ότι μόλις ο στρατός αποσυρθεί μονομερώς από τα παλαιστινιακά γκέτο, οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ελεύθεροι να εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαπόλυσης ρουκετών μέσα από τις φυλακές τους στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί φυσικά, ουδέποτε αναλογίζονται τον ρόλο της κατοχής στην πρόκληση τέτοιων επιθέσεων.
Αλλά ο Ολμέρτ μπορεί να πιστεύει ότι βρήκε ένα τρόπο να σιγήσει την εγχώρια κριτική. Για πρώτη φορά φαίνεται ικανός να εμπλέξει τους άραβες γείτονές του στην εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού «κράτους». Καθώς ξεκινούσε για τη σύνοδο του Σαρμ ελ-Σεΐκ με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Αμπάς αυτή τη βδομάδα, ο Ολμέρτ είπε ότι ήθελε να «εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αρχή μεταξύ ημών και των Παλαιστινίων».
Εννοούσε συνεργασία; Μια πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού εξήγησε στην Jerusalem Post για ποιο λόγο συναντιόνταν τα τρία έθνη και ο Αμπάς. «Αυτά είναι τα τέσσερα μέρη που επηρεάζονται απευθείας απ’ αυτό που συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή και αυτό που χρειάζεται είναι ένα διαφορετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους». Ένας άλλος εκπρόσωπος θρήνησε τη μέχρι στιγμής αποτυχία να προσδεθούν και οι Σαουδάραβες στο πλάνο.
Αυτό φαίνεται να σηματοδοτεί μια κατακλυσμική μεταστροφή στον ισραηλινό τρόπο σκέψης. Μέχρι τώρα το Τελ Αβίβ θεωρούσε τους Παλαιστίνιους ως ένα εγχώριο πρόβλημα, σε τελική ανάλυση βρίσκονται πάνω σε γη που δικαιωματικά, τουλάχιστον αν πιστέψουμε στη Βίβλο, ανήκει στους Εβραίους. Γι’ αυτό το λόγο αποτράπηκε σθεναρά κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης της σύγκρουσης.
Αλλά τώρα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού μιλάει ανοικτά για πιο άμεση εμπλοκή του αραβικού κόσμου, όχι μόνο στο συνήθη ρόλο του διαμεσολαβητή με τους Παλαιστινίους, ούτε καν απλώς στην διασφάλιση των συνόρων από το λαθρεμπόριο, αλλά επίσης στην αστυνόμευση των εδαφών. Το Ισραήλ ελπίζει ότι ειδικά η Αίγυπτος, ανησυχεί στον ίδιο βαθμό με το Τελ Αβίβ με την ανάδυση ενός Χαμαστάν στα σύνορά της και μπορεί να δελεαστεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες καταπιεστικές πολιτικές εναντίον των Ισλαμιστών της Γάζας μ’ εκείνες που χρησιμοποιεί εναντίον των δικών της Ισλαμιστών.
Κατά παρόμοιο τρόπο, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ολμέρτ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Λικούντ, έχει αναφέρει όχι μόνο την αιγυπτιακή εμπλοκή στη Γάζα, αλλά ακόμη και μια ιορδανική στρατιωτική παρουσία στη Δυτική Όχθη. Τα «μετριοπαθή» αραβικά καθεστώτα, όπως αρέσκεται να τα αποκαλεί η Ουάσινγκτον, θεωρούνται το κλειδί για την ανάπτυξη νέων ιδεών σχετικά με την παλαιστινιακή «αυτονομία» και την περιφερειακή «συνομοσπονδία». Για όσο χρονικό διάστημα το Ισραήλ θα διαθέτει έναν κουίσλινγκ στη Δυτική Όχθη και μια κοινωνικά απαράδεκτη κυβέρνηση στη Γάζα, μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να εξαναγκάσει τον αραβικό κόσμο να στηρίξει ένα τέτοιο «ειρηνευτικό σχέδιο».
Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη; Πιθανά, όπως εικάζει ο Zvi Barel της Haaretz, να δούμε να αναδύονται καμία ντουζίνα παλαιστινιακές κυβερνήσεις υπεύθυνες για τα Γκέτο της Γάζας, της Ραμάλας, της Τζενίν, της Ιεριχούς και της Χεβρώνας. Κάθε μία από αυτές μπορεί να ενθαρρύνεται να ανταγωνίζεται για προστασία και βοήθεια από τα «μετριοπαθή» αραβικά καθεστώτα υπό τον όρο ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες με την επίδοση αυτών των παλαιστινιακών κυβερνήσεων.
Με άλλα λόγια, το Ισραήλ φαίνεται σαν να ξεσκονίζει ένα ακόμη σχέδιο επί χάρτου για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τους Παλαιστινίους και την ενοχλητική εμμονή τους με την εθνική κυριαρχία. Την τελευταία φορά, με το Όσλο, οι Παλαιστίνιοι τέθηκαν επικεφαλής της αστυνόμευσης της κατοχής εκ μέρους του Ισραήλ. Αυτή τη φορά, καθώς οι Παλαιστίνιοι κλειδώνονται ερμητικά μέσα στις ξεχωριστές φυλακές τους μασκαρεμένες σε κράτος, το Ισραήλ μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να βρει έναν νέο δεσμοφύλακα για τους Παλαιστινίους, τον αραβικό κόσμο.
Ο Jonathan Cook, δημοσιογράφος στη Ναζαρέτ, στο Ισραήλ, είναι ο συγγραφέας του Blood and Religion: The Unmasking of the Jewish and Democratic State (Pluto Press, 2006). Η ιστοσελίδα του είναι: www.jkcook.net.
Η Γάζα Υπό Ισραηλινά Πυρά
Η Γάζα Υπό Ισραηλινά Πυρά
Δελτίο Τύπου
27.6.2007
Από χθες το βράδυ και μόλις μία μέρα μετά την πολύφερνη σύνοδο του Σαρμ ελ Σεΐκ οι Ισραηλινές Κατοχικές Δυνάμεις επιτίθενται στη Λωρίδα της Γάζας –στο Καν Γιουνίς και στη γειτονιά Shijaeyya- με τανκς Μερκάβα, ελικόπτερα Απάτσι και F16. Αντί να στείλουν την υποσχεθείσα «ανθρωπιστική βοήθεια» στο λαό της Γάζας, όπως αποφάσισαν οι ηγέτες στο Σαρμ ελ Σεΐκ, το Ισραήλ μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 10 πολίτες, μεταξύ αυτών ένα 10χρονο παιδί.
Καταδικάζουμε με τον πιο σκληρό τρόπο αυτά τα επονείδιστα εγκλήματα και απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους να διακόψουν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραηλινό Απαρτχάιντ και να επιβάλουν εναντίον του κυρώσεις για τα 40 χρόνια της στρατιωτικής κατοχής της Παλαιστίνης. Καλούμε επίσης τη διεθνή κοινότητα και τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους να προστατέψουν τον παλαιστινιακό λαό απ’ αυτήν τη στυγερή επιθετικότητα και να θέσουν άμεσα τέρμα στη συνεχιζόμενη ισραηλινή πολιτική της συλλογικής τιμωρίας.
Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων των Ισραηλινών Κατοχικών Δυνάμεων στη Λωρίδα καθώς και του αποκλεισμού και της απομόνωσής της, που οξύνουν μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστικά κατάσταση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Εθνικό Μποϊκοτάζ του Απαρτχάιντ Ισραήλ-Γάζα
Ένωση Ένα Δημοκρατικό Κράτος
Ένωση Πανεπιστημιακών Καθηγητών
Επικοινωνία:
+972 599 880608
+ 972 599 441766
+ 972 599 322636
Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα με 10 νεκρούς Παλαιστινίους
Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη κόστισε τη ζωή 10 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού.
Δύο αγήματα ισραηλινών τανκ και δύο διμοιρίες εισέβαλαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Γάζας. Σε επίθεση σε σπίτι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, ένας εκ των οποίων και ο 12χρονος.
Σε άλλο σημείο της πόλης ένοπλοι που αντιστάθηκαν άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς συντρόφους τους.
Στην πόλη Καν Γιουνίς άφησε μαχόμενος την τελευταία του πνοή και ένοπλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Συνολικά σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες τραυματίστηκαν 40 άνθρωποι.
Ο Αμπάς διατάζει τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέδωσε αργά την Τρίτη διάταγμα με το οποίο κηρύσσει επίσημα παράνομες όλες τις ένοπλες οργανώσεις που δεν ανήκουν στις επίσημες κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και απαιτεί τον άμεσο αφοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ.
Δεν ξεκαθαρίστηκε με ποιο τρόπο θα τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα. Προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς.
Ο Zakariye Zubeydi, ένας εκ των ηγετών των συνδεόμενων με τη Φατάχ Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Αμπάς να αφοπλίσει τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες, αλλά ότι η δική του δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα.
Ο Sami Abu Zuhri, εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς στη Γάζα κατηγόρησε τον Αμπάς ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Ισραήλ. «Όλοι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να αντιστέκονται, και αυτό το δικαίωμα δεν θα πληγεί από τα σχέδια αυτά», δήλωσε.
Ο αφοπλισμός των Παλαιστινίων είναι όρος του ειρηνευτικού σχεδίου του «οδικού χάρτη».
Από το: http://www.palestine-info.com (απηχεί απόψεις της Χαμάς)
Το διάταγμα του Αμπάς εκδόθηκε μία μόλις μέρα μετά τη σύνοδο του Σαρμ ελ-Σεΐκ όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.
Εκτός από την απαγόρευση όλων των ένοπλων και παραστρατιωτικών «πολιτοφυλακών» άσχετα με την πολιτική τους οριοθέτηση, απαγόρευσε επίσης στους μαχητές της αντίστασης οποιαδήποτε αντιστασιακή δράση είτε δημόσια είτε στην παρανομία, διαφορετικά θα διώκονται σύμφωνα με το βασικό νόμο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Πριν από δύο βδομάδες ο Αμπάς ανέστειλε άρθρα του βασικού νόμου της ΠΑ προκειμένου να ανοίξει το δρόμο των «ανεπιθύμητων» διαταγμάτων του.
Ο Zakaraia Al-Zubaidi, που ισχυρίστηκε ότι είναι ηγέτης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στη Δυτική Όχθη, διέλυσε την ομάδα του και ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του θα παραδώσουν τα όπλα τους στο μηχανισμό ασφαλείας της ΠΑ και ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής (ΙΚΔ). Ο Zubaidi υποσχέθηκε επίσης να κυνηγήσει και να συλλάβει στελέχη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στις ΙΚΔ να ξεκουραστούν και να επικεντρωθούν στη Λωρίδα της Γάζας. …
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Δυτική Όχθη βάνδαλοι προερχόμενοι από τη Φατάχ τοποθέτησαν έξω από σπίτια στελεχών της Χαμάς φέρετρα μέσα στα οποία υπήρχαν επιστολές που τους προειδοποιούσαν να μην πάνε στα τζαμιά, ειδάλλως θα πεθάνουν.
Ανακοίνωση από το Κόμμα του Λαού
Παλαιστινιακό ΚΚ, Από τη Γάζα… και Μετά
-------------------------------------------------
Από: Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (PPP), Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007 http://www.palpeople.org , shaab@palpeople.org
==================================================
Από τη Γάζα και Μετά......
Μετά τα τραγικά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και την ολοκληρωτική κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς μ’ ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε τα ακόλουθα σημεία:
1) Καταδικάζουμε το στρατιωτικό πραξικόπημα της Χαμάς και τη συνέπεια αυτού, τον διαχωρισμό της Γάζας από τη Δυτική Όχθη. Αυτή η νέα κατάσταση θα ολοκληρώσει τελικά τη διαδικασία που ξεκίνησε το Ισραήλ από το 1991, να διασπάσει τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) και να δημιουργήσει δύο ξεχωριστές οντότητες, και αυτό διακυβεύει την Πολιτική και Γεωγραφική ενότητα των ΚΠΕ.
2) Είναι τόσο ξεκάθαρο πλέον ότι οι αιματηρές συγκρούσεις ήταν ευθείες και έμμεσες συνέπειες της μακροχρόνιας ισραηλινής πολιτικής της πολιορκίας, του αποκλεισμού, της δήμευσης γαιών και των εποικισμών …κλπ… που οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας καθώς και σε διαλυμένες εμπορικές ευκαιρίες από τη στιγμή που το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής έχει περιορίσει δραστικά την παλαιστινιακή δυνατότητα μετακίνησης τόσο στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης, όσο και με τη Λωρίδα της Γάζας.
3) Η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει επίσης να επικριθεί για την όξυνση των δεινών και της αγωνίας των Παλαιστινίων λόγω της επιβολής πολιτικών κυρώσεων και οικονομικού αποκλεισμού στο λαό μας από τις αρχές του 2006.
4) Κι εμείς επίσης παραδεχόμαστε ότι το καθεστώς διαφθοράς μέσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και η αναρχία στον τομέα της ασφάλειας καθώς και η έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης συνέβαλαν στη δημιουργία εντάσεων και εχθροπραξιών.
5) Η τεράστια διχοτόμηση της παλαιστινιακής κοινωνία από τη Φατάχ και τη Χαμάς και την πολιτική τους, πριν και μετά τη συμφωνία της Μέκκας, προκειμένου να διαμοιράσουν και να μονοπωλήσουν την εξουσία ανάμεσά τους, άνοιξε το δρόμο για τον αποκλεισμό όλων των πολιτικών οργανώσεων και της κοινωνίας πολιτών από την ιδιότητα του πραγματικού συνεργάτη, και αυτό περιέπλεξε πιο αρνητικά την εσωτερική πολιτική σκηνή και ενθάρρυνε τις εσωτερικές συγκρούσεις.
Συνεπώς αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι μας ανησυχούν εξαιρετικά τέσσερα ζητήματα:
(1) Η επίθεση στη νόμιμη αρχή και η στρατιωτική κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς.
(2) Ο ολοκληρωτικός διαχωρισμός της Λωρίδας της Γάζας από τη Δυτική Όχθη.
(3) Μία ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εάν το Ισραήλ υλοποιήσει τις απειλές του να διακόψει ζωτικές υπηρεσίες και προμήθειες.
(4) Η επερχόμενη κατάσταση υπό την εξουσία της Χαμάς και τι πρόκειται να συμβεί αναφορικά με την κοσμική κοινωνία και τους πολίτες και τις ατομικές ελευθερίες καθώς και με τα δικαιώματα των γυναικών …κλπ… λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες διακηρύξεις ηγετών της Χαμάς ότι θα εγκαθιδρύσουν μια Ισλαμική Εξουσία στη Γάζα.
Τώρα αν εξάγεται ένα μάθημα από τα γεγονότα της Γάζας, είναι το ακόλουθο: Η εξώθηση σε λιμοκτονία, η στέρηση του ύδατος και ο αποκλεισμός ενός ολόκληρου πληθυσμού, δεν απονεκρώνουν τη συνείδηση και δεν αποδυναμώνουν τα πολιτικά ή ιδεολογικά κινήματα. Αντίθετα, ύστερα από ενάμιση χρόνο εφαρμογής της πολιτικής του διεθνούς εμπάργκο εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η Χαμάς ισχυροποιήθηκε και η πολιτική του εμπάργκο απέτυχε. Η αμερικανική πεποίθηση ότι είναι εφικτό να ανατραπεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση ασκώντας εξωτερικές πιέσεις στον πληθυσμό απεδείχθη μια ολοκληρωτική αποτυχία.
Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν σώφρον από πλευράς ορισμένων στοιχείων της Φατάχ και της Αρχής να στηριχθούν στην εξωτερική πίεση και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές που εξαρτώνται απολύτως από τα ευχολόγια των Αμερικανών και των Ισραηλινών.
Το ερώτημα τώρα είναι που πάμε από δω;… Η συνέχιση της πολιτικής του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή κοινότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες καταστροφές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει ν’ αλλάξει κατεύθυνση και οφείλει να διαπραγματευτεί με μια νόμιμη Αρχή και με μια νόμιμη κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει από δω και πέρα να διαπραγματεύεται με τους Παλαιστινίους μέσω της κυβέρνησής τους και όχι σε προσωπικό επίπεδο, όπως συνέβαινε πριν, μέσω του λεγόμενου Προσωρινού Διεθνούς Μηχανισμού. Θα πρέπει να βοηθήσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με το λαό της τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, και να μην την παρακάμψει ή να θέσει όρους και να δίνει οδηγίες.
Μόνο παρέχοντας στην παλαιστινιακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αμπάς την Πλήρη ευθύνη του λαού του σε Πολιτικό, Οικονομικό, Δημοσιοοικονομικό και σε επίπεδο Ασφάλειας, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση, θα μπορέσει να καταφέρει να επαναφέρει το προηγούμενο στάτους κβο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αποκαλούμενη πολιτική ισχυροποίησης του προέδρου Αμπάς, θα πρέπει να βασίζεται σε μια πραγματική πολιτική προσέγγιση και σε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας οριστικής λύσης στο Παλαιστινιακό Πρόβλημα και όχι μόνο σε οικονομική βοήθεια και στην απομάκρυνση ορισμένων στρατιωτικών σημείων ελέγχου.
Ως προκαταρκτικά βήματα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πλήρης και αμοιβαία εκεχειρία, η ολοκληρωτική αποχώρηση από τις κατοικημένες παλαιστινιακές περιοχές, η απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών σημείων ελέγχου, η μαζική απελευθέρωση κρατουμένων και η διάλυση των λεγόμενων παράνομων εποικισμών. Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον και να δώσουν την ελπίδα στον παλαιστινιακό πληθυσμό ότι η πολιτική οδός δεν απέτυχε. Όλες οι απόπειρες αντιμετώπισης της Χαμάς, χωρίς να γίνει ένα δραστικό βήμα, όπως η πίεση για μια συμφωνία με βάση την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, θα είναι μάταιες. Και χωρίς την πρόταση μιας γνήσιας εναλλακτικής πολιτικής, ο εξτρεμισμός και ο φονταμενταλισμός θα εξακολουθήσουν να καταγράφουν επιτυχίες.
Hanna Amireh
Μέλος του Πολιτικού Γραφείο του Παλαιστινιακού Κόμματος του Λαού και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ)