Πηγή: δημοσίευμα της εφημερίδας Al Ayyam στις 20 Ιουνίου 2007 που αναδημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο http://www.jmcc.org
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ/PLO αναμένεται να ξεκινήσει απόψε (βράδυ Τετάρτης 20/06) τη διήμερη σύνοδό του στο Προεδρικό Αρχηγείο στη Ραμάλα, η οποία θα συζητήσει τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο
Hanna Amireh, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, δήλωσε ότι οι συναντήσεις γίνονται για να εκφράσουν συμπαράσταση στα βήματα που πήρε ο πρόεδρος Αμπάς το τελευταίο διάστημα (…) και πρόσθεσε: «η τωρινή κατάσταση στη Γάζα αναμένεται να είναι το κύριο ζήτημα συζήτησης και τα μέσα χειρισμού της με τον καθορισμό ενός λεπτομερούς σχεδίου που θα συμφωνηθεί, καθώς και τα μέσα αντιμετώπισης του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας, υπό το φως των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης να επιβάλλει ολοκληρωτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας και απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων μέσω τραπεζών».
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ είναι το ενδιάμεσο σώμα μεταξύ του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και αναλαμβάνει το ρόλο του ΠΕΣ κατά τις περιόδους μεταξύ των συνόδων αυτού.
Ο Hanna Amireh δήλωσε ότι πέντε οργανώσεις (Κόμμα του Λαού, Λαϊκό Μέτωπο, Δημοκρατικό Μέτωπο, FIDA και Μέτωπο Λαϊκού Αγώνα) θα υποβάλουν πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών και για την εκκίνηση σχετικής καμπάνιας. Ο Amireh απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης απόφασης για πρόωρες εκλογές.
Ο Nabil Abu Rdeineh δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα εξηγήσει στην ομιλία του ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου τι συνέβη στη Γάζα και θα παρουσιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Σχετικά με το ζήτημα του διαλόγου με τη Χαμάς, δήλωσε ότι πριν από τον όποιο διάλογο ή διαπραγματεύσεις, η Χαμάς θα πρέπει να αποσυρθεί απ’ όλες τις θέσεις που κατέλαβε και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.
Εντωμεταξύ φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε ο Salam Fayyad αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των προβλημάτων που εμποδίζουν τη σύγκληση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, που είναι το μοναδικό σώμα που μπορεί να επιδώσει ή να αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αν η Φατάχ και η Χαμάς εμποδίσουν την απαρτία στο ΠΕΣ, η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, η οποία οφείλει να έχει διάρκεια τριάντα ημερών, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται και μετά την πάροδο αυτών, έως ότου συγκληθεί το ΠΕΣ και δώσει ή αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η νέα θητεία του ΠΕΣ, που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Ιουλίου, θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα, την εκλογή νέου εκπροσώπου του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει συλλάβει 44 μέλη του ΠΝΣ και λόγω της έντασης μεταξύ Φατάχ-Χαμάς.
Η διανομή των θέσεων στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
-η Χαμάς έχει 35 πραγματικές θέσεις, μετά τη σύλληψη 39 μελών της από το Ισραήλ, μαζί με άλλους 4 ανεξάρτητους οι οποίοι ψήφιζαν υπέρ της μέχρι πρότινος.
-η Φατάχ έχει 41 θέσεις, μετά τη σύλληψη 4 μελών της από το Ισραήλ
-οι άλλες οργανώσεις έχουν 8 θέσεις.
Συνεπώς και οι δύο μεγάλες οργανώσεις μπορούν να αποτρέψουν τη σύγκληση του ΠΝΣ αν πουν στα μέλη τους να απόσχουν.
Ο Azmi Shueibi δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι να συγκληθεί το ΠΝΣ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου