Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Παλαιστίνιοι στο Ιράκ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Ιράκ έχουν υποστεί κακομεταχείριση, ενώ πολλοί έχουν απαχθεί, βασανιστεί και δολοφονηθεί σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι στο Ιράκ αριθμούσαν τους 34.000 τον Μάιο του 2006, ενώ σήμερα είναι 15.000, οι περισσότεροι στη Βαγδάτη, αλλά και πολλοί στη Μοσούλη στο βορρά, και στη Μπάσρα στο νότο. Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι διαμένουν τώρα σε καταυλισμούς στα σύνορα με τη Συρία. Η ΔΑ απεύθυνε επείγουσα έκκληση στη Συρία και την Ιορδανία να επιτρέψουν στους Παλαιστινίους να εισέλθουν στις χώρες τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑ οι Παλαιστίνιοι γίνονται στόχος επειδή «φέρονται να έχαιραν προνομιακής μεταχείρισης από τη δικτατορία του Σαντάμ Χουσεΐν, που ήταν σουνίτης όπως και οι ίδιοι ή επειδή θεωρείται ότι υποστηρίζουν σουνίτες αντάρτες. Πολλοί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για τους ίδιους λόγους». Η ΔΑ υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πιο ευάλωτοι απ’ ότι οι Ιρακινοί σουνίτες και σιίτες επειδή δεν έχουν καμία ένοπλη ομάδα να τους υπερασπίζεται.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται και η ανεκδιήγητη διαπίστωση της ΔΑ ότι «μέχρι στιγμής η ιρακινή κυβέρνηση και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις απέτυχαν να παράσχουν ασφάλεια» στους Παλαιστινίους και ακολουθεί και έκκληση προς ΗΠΑ και Βρετανία να τους βοηθήσουν.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2007 ο συντονιστής του Δικτύου Πολιτών Αρωγής των Παλαιστινίων στο Ιράκ, Mahmoud Aljamali δήλωνε στο International Press Center ότι οι εξελίξεις για τους Παλαιστινίους από την εισβολή του 2003 ήταν ραγδαίες και δραματικές και μιλούσε για κύμα προσφυγιάς αντίστοιχο με εκείνο του 1948. «Η βία εναντίον των Παλαιστινίων του Ιράκ κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα από άγνωστες ιρακινές πολιτοφυλακές», έλεγε ο Aljamali, καθώς και ότι «οι ιρακινές αρχές σε συνεργασία με τις αμερικανικές μονάδες προέβαιναν σε μεγάλες επιχειρήσεις συλλήψεων σε παλαιστινιακές γειτονιές, ενώ η ιρακινή αστυνομία είχε επανειλημμένα εμπλακεί σε ανταλλαγές πυρών σε κτίρια όπου διέμεναν Παλαιστίνιοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση θα ήταν η αποχώρηση όλων των Παλαιστινίων προσφύγων από το Ιράκ, αλλά αυτό απαιτεί σοβαρές κινήσεις από τις αραβικές χώρες φιλοξενίας που θα τους δεχτούν. Μέχρι στιγμής –έλεγε τότε- μόνο υποσχέσεις στα λόγια έχουν δοθεί και στην πράξη τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: