Δελτίο Τύπου
του Ερευνητικού Κέντρου BADIL για την Παλαιστινιακή Αρμοστεία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων
30 Οκτωβρίου 2007 Αποτυγχάνοντας να παράσχουν προστασία
13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε μια απεγνωσμένη απόπειρα πλεύσης προς την ασφάλεια
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεκατρία κορμιά, κατά πάσα πιθανότητα παλαιστινίων προσφύγων από το Ιράκ, βρέθηκαν στην ακτή της Ιταλίας, αφού οι βάρκες τους, που έφεραν τουλάχιστον 127 ανθρώπους που αναζητούσαν την ασφάλεια διαμελίσθηκαν. Αυτές οι τραγωδίες υπογραμμίζουν την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατέψει τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Η διάσωση της ζωής των παλαιστινίων προσφύγων που διώκονται και εγκαταλείπουν το Ιράκ συνιστά προτεραιότητα. Η επείγουσα προσωρινή προστασία και οι ευκαιρίες επανεγκατάστασης πρέπει να παραχθούν άμεσα, έως ότου καταστεί εφικτός ο επαναπατρισμός.
Το Badil καλεί την ΟΑΠ να ζητήσει από όλα τα κράτη, και ιδιαίτερα την Υεμένη, να επιτρέψουν στους παλαιστίνιους πρόσφυγες από το Ιράκ να εισέλθουν στα εδάφη τους για να ζητήσουν προσωρινή προστασία και/ή επανεγκατάσταση. Το Badil καλεί επίσης όλα τα κράτη, τα Ηνωμένα Έθνη, την ΟΑΠ και τους οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών να φέρουν το Ισραήλ προ των ευθυνών του ώστε οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα της επιστροφής και να βρουν ασφάλεια και σταθερότητα μέσω βιώσιμων λύσεων.
Λίγες χώρες, όπως οι Συρία, Ιορδανία, Βραζιλία και ο Καναδάς έχουν αποδεχτεί γενναιόδωρα παλαιστίνιους πρόσφυγες, αλλά καμία δεν έχει επιδείξει προθυμία να καλωσορίσει όλους ή την πλειονότητα των παλαιστινίων προσφύγων από το Ιράκ. Ακόμη λιγότεροι προτίθενται να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη του 1967.
Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ, ανακοίνωσε ότι το Σουδάν ήταν πρόθυμο να δεχθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες που περιπλανιόνταν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Γιατί όχι στο Σουδάν
Ενώ οι λεπτομέρειες της σουδανικής προσφοράς παρέμειναν θολές, έχει ήδη απορριφθεί από τους παλαιστίνιους πρόσφυγες από το στρατόπεδο αλ-Τανφ που υποστηρίζουν ότι το Σουδάν δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Το ίδιο το Σουδάν έχει δημιουργήσει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και η κυβέρνησή του είναι ένοχη για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο στρατόπεδο αλ-Γουαλίντ δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική απόφασή τους, φαίνονται επίσης απρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους εγκαθιστάμενοι στο Σουδάν.
Ποικιλοτρόπως, το Σουδάν δεν είναι ασφαλές μέρος και σε θέση να στεγάσει τους πρόσφυγες. Αναμένονται περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ομάδων ανταρτών, και οι πόροι είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες και χρήζουν ειδικής ιατρικής βοήθειας.
Οι επιχειρήσεις διεθνών πρακτορείων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της UNHCR, είναι περιορισμένες λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην κυβέρνηση του Σουδάν, και η βοήθεια των ΜΚΟ γενικά δεν διευκολύνεται σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.
Το Σουδάν επιπλέον δεν είναι συνυπογράφων μέλος της Συνθήκης του 1951 για τους Πρόσφυγες. Το νομικό καθεστώς των παλαιστινίων προσφύγων στο Σουδάν είναι συνεπώς θολό και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες για αυταρχική μεταχείριση από την κυβέρνηση.
Υεμένη: Μια πιθανή εκδοχή;
Μία άλλη και πιθανά πιο πολλά υποσχόμενη εκδοχή μπορεί να είναι η Υεμένη. Πράγματι, η Υεμένη έχει επίσημα επιδείξει προθυμία να επιτρέψει στους παλαιστίνιους πρόσφυγες από το Ιράκ να εισέλθουν στα εδάφη της για προσωρινή προστασία και/ή για μετεγκατάσταση σε άλλους προορισμούς.
Αυτή η εκδοχή μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους πρόσφυγες και θα διασφαλιστεί η πρόσβαση της UNHCR και άλλων οργανισμών, και στους πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες. Αξιωματούχοι στην Υεμένη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένουν μια επίσημη έκκληση από την ΟΑΠ, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα στους παλαιστίνιους πρόσφυγες από το Ιράκ. Το Badil πιστεύει ότι η ΟΑΠ και η UNHCR θα έπρεπε να πράξουν τα μέγιστα για να εγγυηθούν ότι οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες από το Ιράκ μπορούν να ζητήσουν προστασία στην Υεμένη και έως ότου καταστεί εφικτό το δικαίωμα της επιστροφής στους τόπους καταγωγής τους.
Το BADIL καλεί τα κράτη, την ΟΑΠ, την UNHCR, την UNRWA και τις ΜΚΟ που εργάζονται για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες να:
1) Παράσχουν στους παλαιστίνιους στο και από το Ιράκ προσωρινή προστασία και/ή ευκαιρίες επανεγκατάστασης, ιδιαίτερα στην Υεμένη που έχει επιδείξει την προθυμία της να καλωσορίσει τους πρόσφυγες,
2) Πληροφορήσουν, συμβουλέψουν και να σεβαστούν τις επιθυμίες των προσφύγων,
3) Ζητήσουν από το Ισραήλ να επιτρέψει την άμεση επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων από το Ιράκ στους τόπους καταγωγής τους και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για βιώσιμες λύσεις,
4) Να διασφαλίσουν ότι κάθε μορφή προστασίας αναγνωρίζει, σέβεται και προστατεύει το δικαίωμα της επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων για παράδειγμα μέσω της εγγραφής στην UNRWA των δικαιούχων αλλά μέχρι στιγμής μη καταγεγραμμένων προσώπων. ________________________________________
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το BADIL και/ή τον Adam Shapiro, +961-3-07-64-34 -- BADIL Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights PO Box 728, Bethlehem, Palestine Telefax: 00972-2-2747346 info@badil.org - www.badil.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου