Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι για τις συνομιλίες μεσολάβησε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οθμάν Ισμαήλ, αφού διασφάλισε την άδεια της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες κρατούσαν μέχρι πρότινος το ρόλο του διαμεσολαβητή.
Ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις με τον Καλέντ Μεσάλ, τον Ισμαήλ Χανίγιε και τον Μαχμούντ Αμπάς εξασφάλισε την κατ’ αρχήν συναίνεσή τους για την έναρξη των συνομιλιών. Κατόπιν αυτού ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν έπεισε τους Αμπάς και Μεσάλ να ξεκινήσουν μυστικές συνομιλίες στο Κάιρο με το πέρας του Έιντ Αλ-Φιτρ.
Πριν από δύο μήνες είχαν προηγηθεί μυστικές συναντήσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς σε παλαιστινιακή σύνοδο στη Βηρυτό. Τότε η Χαμάς προσφέρθηκε να κάνει το πρώτο βήμα προς τη συμφιλίωση.
Η Χαμάς επιθυμεί συμφωνία που θα αντιμετωπίζει όλα τα σημεία τριβής. Προτείνει το σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με πρόγραμμα παρόμοιο εκείνου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στις συμφωνίες του Καΐρου και της Μέκκας και ζητάει οι υπηρεσίες ασφαλείας να ανασυγκροτηθούν σε «εθνική και επαγγελματική» βάση. Ζητάει επίσης την αναμόρφωση της ΟΑΠ μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και τη διενέργεια εκλογών για το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο. Παράλληλα επιθυμεί την ακύρωση των αποφάσεων του Αμπάς που περιορίζουν την ελευθερία και τη δράση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, την επίλυση του προβλήματος των κρατουμένων σε Δυτική Όχθη και Γάζα και μια συμφωνία για τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Ο Αμπάς έχει αρνηθεί επισήμως τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Χαμάς, συμμορφούμενος με την εκπεφρασμένη θέση ΗΠΑ και Ισραήλ ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Χαμάς θα δυναμιτίσει τη σύνοδο του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Με δεδομένο ότι η εν λόγω σύνοδος δεν πρόκειται να παράγει θετικά αποτελέσματα για την παλαιστινιακή πλευρά, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι με την ολοκλήρωσή της θα ανακοινωθούν δημόσια οι συνομιλίες Χαμάς-Φατάχ.
Προς επιβεβαίωση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων έρχεται το μήνυμα που έστειλε ο Ολμέρτ, σύμφωνα με τη Haaretz, στις ΗΠΑ ζητώντας να πουν στην Αίγυπτο να σταματήσει να παίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Επικριτικά στέκεται ωστόσο μία μερίδα αναλυτών απέναντι στην πρωτοβουλία της Χαμάς, θεωρώντας ότι χείρα συμφιλίωσης θα πρέπει να τείνει μόνο προς το κομμάτι της Φατάχ που δεν έχει λοξοδρομήσει προς τις αμερικανό-ισραηλινές θέσεις, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση της από το απογυμνωμένο σκέλεθρο που έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία.
2 σχόλια:
Πολύ ωραία άρθρα, όσα μπόρεσα να διαβάσω...
Ωραίος λόγος και πολύ ενδιαφέροντες πληροφορίες παραθέτονται, και δεν μπορούσα παρα να σε συγχαρώ για την δουλειά σου..
Ελπίζω να συνεχίσεις μ'αυτόν το τρπόπο και ακόμα καλύτερα.
Υ.Γ. Τα "ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ" βρίσκονται πια στα links του blog μου.
Ευχαριστώ πολύ, και το δικό σου blog φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, διατρέχοντας το πρώτο post και τίτλους (χρόνος λίγος, υποχρεώσεις πολλές). Επειδή το "Νέα από την Παλαιστίνη" είναι θεματικό blog τα μόνα link που έχω βάλει είναι σχετικά με το Παλαιστινιακό, δεν θέλω να φορτώσω τη σελίδα και να την κάνω δυσλειτουργική. Ελπίζω να κατανοείς, ευχαριστώ και πάλι.
Δημοσίευση σχολίου