Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Κόβουν τα καύσιμα στη Γάζα

Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή τη σταδιακή μείωση της προμήθειας καυσίμων προς τη Γάζα.

Η ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Dor Alon, που προμηθεύει με καύσιμα τη Λωρίδα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε σχετικές διαταγές από το υπουργείο Άμυνας. Ο Αχμέντ Αλί διευθυντής της Αρχής Πετρελαίου της Γάζας, που διανέμει τα ισραηλινά καύσιμα στις ιδιωτικές παλαιστινιακές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες καυσίμων την Κυριακή ήταν χαμηλότερες από το φυσιολογικό κατά 30%. Η μείωση θα πλήξει όλες τις ζωτικές λειτουργίες της Γάζας. Από τα νοσοκομεία μέχρι τις οικιακές γεννήτριες ρεύματος. Επίσης θα επηρεάσει και το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Γάζας που τροφοδοτεί το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα.

Πέρα από τη μείωση των καυσίμων το σχέδιο προβλέπει και διακοπές ρεύματος. Το ρεύμα θα κόβεται για 15 λεπτά μετά από κάθε επίθεση ρουκέτας, ενώ σταδιακά η διάρκεια της διακοπής θα παρατείνεται αν συνεχίζονται οι ρίψεις ρουκετών.

Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σφράγισε το κύριο συνοριακό πέρασμα εμπορευμάτων της Σούφα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αφήνοντας σε λειτουργία ένα μικρότερο.

Σε μια προσπάθεια απόκρουσης της κατηγορίας για συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ματάν Βιλνάι, δήλωσε ότι οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο «απόσυρσης» του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, και «απεξάρτησης της τελευταίας από το Ισραήλ». Βέβαια το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας - θαλάσσιων, εναέριων και εδαφικών.

Εντωμεταξύ στη Νάμπλους παρόντος του Κιθ Ντέιτον, του αμερικανού συντονιστή ασφαλείας για τα παλαιστινιακά εδάφη, αναπτύχθηκαν 3.000 άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας, και άλλοι 500 αναμένονται, στο πλαίσιο δοκιμαστικής εκστρατείας επιβολής του νόμου και της τάξης που αν είναι επιτυχής θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Ο Ντέιτον δήλωσε ότι παρίσταται «για να δείξει την αμερικανική υποστήριξη γι’ αυτήν την επιχείρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: