Πηγή: Al-Ahram Weekly Online
Ηγετικές φυσιογνωμίες της Φατάχ στη Γάζα υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης Φαγιάντ να σταματήσει να καταβάλει τους μισθούς των χιλιάδων υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας στην περιοχή. Αλλά αυτή ήταν η αφορμή.
Ο παραιτηθείς Ahmed Halas δήλωσε στην Al Ahram ότι «η κυβέρνηση του Σαλάμ Φαγιάντ δεν αντιμετωπίζει με την αναγκαία ευαισθησία τα προβλήματα των ανθρώπων εδώ και δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τις θέσεις αυτής της κυβέρνησης τη στιγμή που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση». Άλλοι ηγέτες της Φατάχ τονίζουν ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που τους οδήγησαν σε παραίτηση πέραν της περικοπής των μισθών.
Θεωρούν ότι ο ρόλος και οι απόψεις τους υποτιμώνται και ότι οι σύντροφοι της Δυτικής Όχθης τους αναγνωρίζουν μόνο έναν «εργαλειακό ρόλο» για την εφαρμογή των πολιτικών τους στη Γάζα.
Ένα στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο είναι το γεγονός ότι η καταστολή του κινήματος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη από τα σώματα ασφαλείας του Αμπού Μάζεν συντελείται σε αγαστή συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ηγέτες της Φατάχ στη Γάζα αδυνατούν να δώσουν στους συμμάχους τους από τους κόλπους των κινημάτων της παλαιστινιακής αριστεράς –οι οποίοι στοιχίζονταν στο πλευρό τους απέναντι στη Χαμάς- μια εξήγηση για την καταπίεση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και τη συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο ερευνητής Nehad Al-Sheikh Khalil θεωρεί την κλιμακούμενη κρίση στο εσωτερικό της Φατάχ ως αποτέλεσμα της άρνησης των ηγετών της να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που γέννησε η ήττα της από τη Χαμάς. Επίσης υποστηρίζει ότι ο Αμπού Μάζεν ουδέποτε αντιμετώπισε με σοβαρότητα τους ηγέτες της Φατάχ στη Γάζα και τους ήθελε ως «βιτρίνες» εφαρμογής των πολιτικών που εγκρίνει η Ραμάλα. Τονίζει ότι οι ηγέτες της Φατάχ στη Γάζα κατάλαβαν ότι η ηγεσία στη Ραμάλα αποφάσισε να προχωρήσει σε αιματηρή μετωπική σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα και αποφάσισαν με τη σειρά τους να απόσχουν προτού αρχίσουν να ξεδιπλώνονται αυτά τα σχέδια και θεωρηθούν και οι ίδιοι υπεύθυνοι.
Η κίνηση για διακοπή της καταβολής των μισθών στα σώματα ασφαλείας στη Γάζα στοχεύει, σύμφωνα με πηγές, στην οριστική διάρρηξη των σχέσεων του Αμπάς με τη Λωρίδα της Γάζας και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Λωρίδα συνολικά. Επιπλέον η εκεί ηγεσία θεωρήθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει τη Χαμάς, αφού όπως λέει μέλος της Φατάχ που θέλησε να παραμείνει ανώνυμο, τα μέλη της είναι «είτε άτομα άνευ χαρίσματος ή με προδιάθεση συνεργασίας με τη Χαμάς».
Ο Αμπάς ενέκρινε αυτοστιγμεί τις παραιτήσεις των μελών στη Γάζα και θεωρείται πιθανό να διορίσει μια σκιώδη ηγεσία στη θέση τους, αν και η Χαμάς φαίνεται να είναι πολύ καλά πληροφορημένη για τα σχέδια και τις διεργασίες της Φατάχ.
Η Χαμάς δήλωσε σχετικά με τις παραιτήσεις των στελεχών στη Γάζα ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Φατάχ στο οποίο δεν πρόκειται να παρέμβει, ωστόσο μέλη της διαβλέπουν μια «ειλικρινή στάση» πίσω από τα γεγονότα. Ο Yehia Moussa βουλευτής της Χαμάς χαρακτήρισε τις παραιτήσεις «αναγκαστικές» και δείγμα έλλειψης δημοκρατίας στους κόλπους της Φατάχ, ενώ θεωρεί ότι «θα αφυπνίσουν τους υποστηρικτές της Φατάχ προς τη σωστή κατεύθυνση».
Προετοιμασίες για εισβολή
Η Χαμάς θεωρεί δεδομένη την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε σύντομο χρόνο και προετοιμάζεται για να την αντιμετωπίσει.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του Καναλιού 10 της ισραηλινής τηλεόρασης Alon Ben David, η Ανατολική Διοίκηση του ισραηλινού στρατού ολοκλήρωσε περί τα τέλη Αυγούστου ασκήσεις εκπαίδευσης για μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία, η οποία θα εξαπολυθεί σε συνεργασία με τη Ραμάλα και την Ουάσιγκτον.
Ο σχολιαστής της Maarev, Ben Kasbit, επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι της Φατάχ στη Ραμάλα ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να πείσει την κυβέρνηση Ολμέρτ να προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση. Δήλωσε επίσης ότι ενόσω βρισκόταν στο γραφείο του Αμπάς για συνέντευξη, ηγέτες της Φατάχ του είπαν ότι ήθελαν το Ισραήλ να συντρίψει τη Χαμάς στη Γάζα.
Στις 28 Αυγούστου ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι της ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής παρουσίασαν στη διοίκηση του ισραηλινού στρατού μια μακροσκελή λίστα με ενέργειες που ελήφθησαν εναντίον της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, μαζί με το κλείσιμο 103 οργανισμών και φιλανθρωπικών ενώσεων με δεσμούς με τη Χαμάς.
Σύμφωνα με τον Ronny Daniel, στρατιωτικό αναλυτή του Israeli TV 2, σκοπός των επιχειρήσεων στη Γάζα θα είναι να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο αποτυχίας της διεθνούς συνάντησης στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της Χαμάς Salah Al-Bardawil υπάρχει απευθείας σχέση ανάμεσα στην ξαφνική επιστροφή του Μοχάμεντ Νταχλάν στη Ραμάλα και των ισραηλινών σχεδίων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. «Έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι ο Νταχλάν θέλει να εποπτεύσει, από τη Ραμάλα, αποστολές δολοφονίες εναντίον ηγετών της Χαμάς και αγωνιστών της στρατιωτικής της πτέρυγας τόσο πριν όσο και μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στην Al-Ahram.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο υπουργός Εσωτερικών Avi Dichter δήλωσε στις 24 Αυγούστου ότι το «Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράσει εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, όχι για χάρη του Αμπάς, αλλά επειδή η επιτυχία της Χαμάς να εγκαθιδρύσει μια εξτρεμιστική ισλαμική οντότητα στα νοτιοδυτικά μας σύνορα συνιστά στρατηγική απειλή». Σύμφωνα με τον στρατιωτικό σχολιαστή της Haaretz, Amir Oren, υπάρχουν πολλοί τακτικοί στόχοι που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ με μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ο κυριότερος είναι να μην σταθεροποιηθεί το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα.
Η κυριακάτική έκδοση της Maarev αναφέρει ότι ανώτατες πηγές της ισραηλινής ασφάλειας φοβούνται ότι η εξουσία της Χαμάς στη Γάζα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν καθώς και ότι αν γίνονταν ελεύθερες εκλογές στη Δυτική Όχθη, οι υποψήφιοι της Χαμάς θα κυριαρχούσαν.
Όσο ομόφωνη είναι η αποδοχή της αναγκαιότητας της στρατιωτικής επιχείρησης, τόσο διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις για τη μορφή, τη διάρκεια και τη γεωγραφική της έκταση.
Ο αρχηγός της Ανατολικής Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, Yoav Galant, είναι ένθερμος θιασώτης της ολοκληρωτικής ανακατάληψης της Γάζας, μαζί με τη λωρίδα γης που συνορεύει με την Αίγυπτο, με την ιδέα αυτή συντάσσεται και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Avigdor Lieberman.
Ο διοικητής Gaby Ashkenazy προκρίνει τις στοχευμένες επιδρομές που θα επιτρέψουν την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ενόπλους της Χαμάς.
Ο πρώην διοικητής και νυν υπουργός Μεταφορών Shaul Mofaz καλεί σε στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ηγετών και αγωνιστών της Χαμάς και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.
Υπάρχει ωστόσο και μια μερίδα στο Ισραήλ που πιστεύει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίον της Χαμάς θα είναι μάταιη. Εκπρόσωπος αυτής της ιδέας είναι και ο πρώην διοικητής της Μοσάντ, Efraim Halevy, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο δήλωσε: «μιλάμε για ένα κίνημα με πολύ βαθιές ρίζες μέσα στην παλαιστινιακή κοινωνία. Δοκιμάσαμε τις πιο βάρβαρες στρατιωτικές μεθόδους στο παρελθόν μόνο και μόνο για να αποδώσουν τα αντίθετα αποτελέσματα». Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη Χαμάς, συνέχισε, είναι να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε μαζί της και να αποδεχτούμε την ύπαρξή της στη Γάζα ως πραγματικότητα, που μάλλον θα διαρκέσει για καιρό.
Άλλοι χλευάζουν το φόβο ότι η Χαμάς θα προσπαθήσει να καταστρέψει την ειρηνευτική σύνοδο του φθινοπώρου, οι αρθρογράφοι Avi Sikharov και Amos Harel υποστηρίζουν ότι η οργάνωση δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού ήδη συμφωνεί μαζί της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου