Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Στενεύει η θηλιά της Ιερουσαλήμ

Πηγή: Associated Press

Το Ισραήλ ανοίγει νέο δρόμο στη Δυτική Όχθη με σκοπό να αποκόψει την Ιερουσαλήμ από την παλαιστινιακή πλευρά και να αποτρέψει τον καθορισμό της ως πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ο δρόμος θα έχει έκταση 16 χλμ, θα φτιαχτεί σε 162 εκτάρια, από τα οποία τα 110 δημεύτηκαν από παλαιστινιακές ιδιοκτησίες, και θα ξεκινάει από τα νότια της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας «λόγω της κατασκευής του φράκτη ασφάλειας στο Μααλέ Αντουμίν, προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δρόμου που θα συνδέει απευθείας τη Βηθλεέμ με τις περιοχές της Ιουδαίας (νότια Δυτική Όχθη) και τις περιοχές της Ιεριχούς και της Κοιλάδας του Ιορδάνη (ανατολικά) προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων». (!)

Ο δήμαρχος του ισραηλινού εποικισμού Μααλέ Αντουμίν (3 χλμ από την Ιερουσαλήμ, 30.000 έποικοι-κάτοικοι) αρνήθηκε ότι η δημιουργία του δρόμου συνδέεται με τα σχέδια επέκτασης του εποικισμού με 3.500 επιπλέον σπίτια στο τελευταίο άδειο τμήμα γης της Δυτικής Όχθης ακριβώς ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για το μοναδικά χιλιόμετρα στα οποία υπάρχει ακόμη κενό στο Τείχος που περικυκλώνει την Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο, γνωστό με τον κωδικό Ε-1, εάν προχωρήσει, θα αποκόψει εντελώς το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Κατόπιν αμερικανικών πιέσεων το σχέδιο έχει ανασταλεί.

Το δρομολόγιο του Τείχους που έχει εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση θα προχωράει βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη στην περιοχή αυτή προκειμένου να περιλάβει το Μααλέ Αντουμίν, καθώς και άλλους εβραϊκούς εποικισμούς για 60 τ.χλμ. Θα φτάνει δηλαδή ως το μέσον μεταξύ Ιερουσαλήμ και των συνόρων της Ιορδανίας, καταρρίπτοντας τη συνέχεια ενός παλαιστινιακού κράτους. Η κατασκευή στο εν λόγω σημείο έχει παγώσει κατόπιν προσφυγής στο Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο του (ισραηλινού) Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια που προτείνει ουσιαστικά μια λίγο πιο περιορισμένη περικύκλωση της Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός Shaul Arieli, πρώην ειρηνευτικός διαπραγματευτής και μέλος του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην κατασκευή του νέου δρόμου, «δεν μπορείτε να μιλάτε για σύνοδο για τη Μέση Ανατολή και την ίδια στιγμή να δημιουργείτε τετελεσμένα στο έδαφος που οδηγούν σε μια πραγματικότητα στο πλαίσιο της οποίας δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία» δήλωσε. Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Αχμέντ Κρέα επίσης κάλεσε το Ισραήλ να ακυρώσει την απόφαση και τις ΗΠΑ να παρέμβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: