Κάλεσμα για τις 14-15-16 Μαρτίου 2008, διεθνές 3ήμερο για την απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας Η Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία (PCAS) στο πλαίσιο της συνεχούς της προσπάθειας στη Γάζα και στο εξωτερικό καλεί σε νέες δράσεις για την απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας.
Στη Λωρίδα της Γάζας η πολιορκία συνεχίζεται αλλά με μεγαλύτερη σκληρότητα. Ο αποκλεισμός διεισδύει και επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων. Στα περισσότερα είδη φαρμάκων, το γάλα, τα βασικά είδη διατροφής υπάρχουν ελλείψεις και οι ανθρώπινες ανάγκες δεν καλύπτονται … ελάχιστα είδη διατίθενται στην αγορά και αυτά σε απρόσιτες τιμές.
Περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν… ο αριθμός πλέον είναι πάνω από 100. Περίπου 150.000 είναι άνεργοι τώρα… Τι απομένει στις οικογένειές τους! Πώς θα θρέψουν τα παιδιά τους που πεινάνε; Περίπου 83% των αθώων πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται και οι κάτοικοι της Γάζας στερούνται ακόμα και το φως!
Υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί, στατιστικά στοιχεία και σοκαριστικά δεδομένα στη Λωρίδα της Γάζας. Γι’ αυτό η Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία καλεί σε μια νέα σειρά Δράσεων στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια και Λατινική Αμερική:
Ας Ελευθερώσουμε τη Γάζα
Άλλες 3 μέρες δράσεων για τη Γάζα
Φίλοι, αδέλφια και εραστές της ελευθερίας του κόσμου αυτού, συνεισφέρετε στην απελευθέρωση της Γάζας όπως έκανε η σπουδαία μας μάρτυρας Ρέιτσελ Κόρι.
Προετοιμαστείτε και λάβετε μέρος στο 3ήμερο δράσεων για τη Γάζα την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μάρτη. Την Κυριακή είναι η επέτειος της δολοφονίας της Ρέιτσελ Κόρι από την Ισραηλινή Κατοχή στην Πόλη της Ράφα.
Κάποτε η Ρέιτσελ έγραψε στις σημειώσεις της:
«Βρίσκομαι εδώ για τα άλλα παιδιά
Βρίσκομαι εδώ επειδή νοιάζομαι
Βρίσκομαι εδώ επειδή παιδιά υποφέρουν παντού και επειδή σαράντα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα
Βρίσκομαι εδώ επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως παιδιά
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φτωχοί είναι ολόγυρά μας και τους αγνοούμε
Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι στις χώρες του τρίτου κόσμου σκέφτονται και νοιάζονται και χαμογελούν και κλαίνε ακριβώς όπως εμείς
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ονειρεύονται τα δικά μας όνειρα κι εμείς ονειρευόμαστε τα δικά τους
Πρέπει να καταλάβουμε ότι εκείνοι είναι εμείς. Και εμείς είμαστε εκείνοι
Το όνειρό μου είναι να έχω σταματήσει την πείνα μέχρι το έτος 2000
Το όνειρό μου είναι να δώσω στους φτωχούς μια ευκαιρία
Το όνειρό μου είναι να σώσω τους 40.000 ανθρώπου που πεθαίνουν κάθε μέρα
Το όνειρό μου μπορεί και θα πραγματοποιηθεί εάν κοιτάξουμε το μέλλον και δούμε το φως που λάμπει εκεί
Αν αγνοήσουμε την πείνα, αυτό το φως θα σβήσει
Αν βοηθήσουμε όλοι και εργαστούμε από κοινού θα δυναμώσει και θα φεγγοβολήσει με τις προοπτικές του αύριο.
Η Ρέιτσελ Κόρι, σε ηλικία δέκα ετών, όπως ηχογραφήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Φτώχεια της πέμπτης τάξης του σχολείου της.
Δεν σας ζητάμε να θυσιάσετε τη ζωή σας όπως έκανε η Ρέιτσελ, αλλά ίσως λίγο από το χρόνο σας. Ας βγούμε στους δρόμους για τη Γάζα και για τη Ρέιτσελ.
Για συντονισμό και επικοινωνία με την PCAS:
Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια στην Πολιορκία (PCAS)
Συντονιστής Sam AK
Γάζα – Παλαιστίνη
Κινητό: 00972598873055
Freegaza.ps@gmail.com
Website: www.freegaza.ps
اللجنة الشعبية لمواجهة الحصار
غزة- فلسطين
Για την ανθρώπινη αλυσίδα της PCAS
Από το BBC
Τρείς Παλαιστίνιοι από την Πόλη της Γάζας μιλούν για τη συμμετοχή τους στη διαμαρτυρία της «ανθρώπινης αλυσίδας» ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και για το πως τους επηρεάζει η πολιορκία. RAMY ABDU, 29 ετών
Ο Ramy είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στην Πολιορκία, η οποία οργάνωσε την ανθρώπινη αλυσίδα στη Γάζα.
Η ανθρώπινη αλυσίδα μας εκτείνονταν από τη Μπεΐτ Χανούν στα βόρεια της Γάζας μέχρι κάτω στη Ράφα στο νότο. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή – πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι.
Καλούμε επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους Ισραηλινούς για να τερματίσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.
Η ζωή εδώ χειροτερεύει. Οι άνθρωποι υποφέρουν και ζητάμε από το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα να μην μας εξωθήσουν στην καταστροφή.
Εάν οι Ισραηλινοί όντως φοβούνται τόσο πολύ, γιατί μας εξωθούν σε χειρότερη κατάσταση; Αφήστε τα φάρμακα και τα τρόφιμα να μπουν στη Γάζα.
Θέλουμε οι άνθρωποι να συμμετέχουν στις δράσεις μας και να το κάνουν με πολιτισμένο και ειρηνικό τρόπο. Εάν μείνουν σπίτι κανένας δεν θα τους δει.
Είμαστε μία ανεξάρτητη επιτροπή, δεν οργανώσαμε τη δράση μαζί με τη Χαμάς.
Φυσικά η Χαμάς θα είναι μία εκ των ωφελημένων από την άρση της πολιορκίας και ήταν ανάμεσα στη λαοθάλασσα της αλυσίδας. Τους καλωσορίσαμε όπως και κάθε άλλον.
Αυτή η πολιορκία δεν στοχεύει σε συγκεκριμένο κόσμο, όλοι υποφέρουν.
Αν φυλακίσεις ένα κρατούμενο του δίνεις τουλάχιστον φαγητό. Δεν μιλάμε καθόλου για την πολιτική του πράγματος, απλώς για την παραβίαση των βασικών ανθρώπινων αναγκών μας.
Και αν οι άνθρωποι στο εξωτερικό παραμείνουν σιωπηλοί, είναι κι αυτοί συνένοχοι.
SAMEH HABEED, 22 ετών
Συμμετείχα στην αλυσίδα περίπου για 15 λεπτά. Δουλεύω με πλήρες ωράριο και δεν μπορούσα να μείνω περισσότερο. Ήταν ειρηνική, δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια.
Ήταν πολυπληθής και υπήρχαν πολλοί δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργία.
Ομάδες παιδιών έτρεχαν μαζί με τους/τις δασκάλες τους προς τα βόρεια, για να ξεκινήσουν την αλυσίδα στη Μπεΐτ Χανούν.
Οι άνθρωποι είναι πολύ θυμωμένοι με την πολιορκία και τον τρόπο που μας επηρεάζει.
Είδα ανθρώπους από τη Φατάχ, από τη Χαμάς, από το Λαϊκό Μέτωπο, οι άνθρωποι για μια φορά ξέχασαν τις διαφορετικές οργανώσεις τους.
Οι διοργανωτές δεν είναι σκληροτράχηλοι της Χαμάς – μιλάνε με ισραηλινές ομάδες και μέσα ενημέρωσης.
Η πολιορκία μ’ έχει επηρεάσει απίστευτα. Πήρα υποτροφία να σπουδάσω στην Ιταλία πέρυσι, αλλά δεν μπορούσα να φύγω επειδή τα σύνορα ήταν σφραγισμένα.
Τώρα έχω μια πρόσκληση να εκπροσωπήσω την Παλαιστίνη στον Καναδά αργότερα φέτος σ’ ένα φόρουμ δημοσιογράφων στο Κεμπέκ.
Θα πρέπει να πάω στην Αίγυπτο για τη συνέντευξη, αλλά φοβάμαι ότι θα τη χάσω, όπως έχασα και την ευκαιρία μου στην Ιταλία.
IBTASAM
Δεν πήγα στη διαδήλωση. Δεν έχω την πολυτέλεια να έχω πολιτική θέση, επειδή η εργασία μου [σε μια πολυεθνική ΜΚΟ] με θέλει αμερόληπτο.
Οι άνθρωποι που κάλεσαν στην ανθρώπινη αλυσίδα είναι στην ουσία ουδέτεροι, αλλά φυσικά η Χαμάς τους υποστηρίζει επειδή κι εκείνη επίσης θέλει ο ΙΑΣ (Ισραηλινός Αμυντικός Στρατός) και οι Ισραηλινοί να άρουν την πολιορκία.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση δεν βοηθάει.
Δεν γίνεται να δουλέψει μόνο με τη Φατάχ, ή μόνο με τη Χαμάς. Χρειαζόμαστε ενότητα. Οι ηγέτες μας πρέπει να αρχίσουν να μας καθοδηγούν όλους.
Το σφράγισμα των συνόρων της Ράφα έχει επηρεάσει άσχημα τους ανθρώπους. Οι φοιτητές δεν μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο, οι ασθενείς δεν μπορούν να ταξιδέψουν για θεραπεία. Υπάρχει ελάχιστο πετρέλαιο.
Βασιζόμαστε σε κάθε είδους αγαθό που έρχεται από το Ισραήλ – που πλέον δεν έρχεται. Οι Ισραηλινοί αποφασίζουν τι μπορεί να περάσει και τι όχι.
Εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Οι κλινικές στερούνται βασικά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες – όπως η υψηλή πίεση.
Οι άνθρωποι πρέπει να φυλάσσουν τα φάρμακα στο ψυγείο – και μετά κόβεται το ρεύμα.
Οι ασθενείς πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα προς αναζήτηση θεραπείας.
Υπάρχει έλλειψη γραφικής ύλης. Δεν υπάρχει χαρτί εκτύπωσης στην αγορά και συνεπώς οι μαθητές χρησιμοποιούν παλιά βιβλία και τετράδια.
Ο γιος μου είναι 9 χρονών, τις εργασίες του για το σπίτι τις κάνει σε μαυροπίνακα.