Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Συνέντευξη του Norman Finkelstein στο Al Jazeera

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Norman Finkelstein στο Al Jazeera

Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος ο Finkelstein ήταν καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο De Paul του Σικάγο για έξι χρόνια ώσπου του αρνήθηκαν την ανανέωση της θητείας του τον Ιούνιο του 2007.

Έχει γράψει έξι βιβλία για την Παλαιστίνη και την κατοχή και τώρα ετοιμάζει το έβδομο πόνημά του με τίτλο «Ένας Αποχαιρετισμός στο Ισραήλ: Η Επερχόμενη Κατάρρευση του Αμερικανικού Σιωνισμού».

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διεθνή περιοδεία με σταθμούς σε Βενεζουέλα, Ολλανδία, Τουρκία, Λίβανο, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Δημιουργήθηκαν πολλές διενέξεις μέχρι στιγμής στην περιοδείας σας;

Υπάρχουν ενίοτε ορισμένοι ακάθεκτοι στις ΗΠΑ, αλλά αυτό έχει πλέον σχεδόν εκλείψει. Η θέση του Ισραήλ (για την κατοχή) έχει καταρρεύσει, δεν είναι απλώς αδύναμη, έχει καταρρεύσει. Στο κοινό (στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) υπήρχε μια κερκίδα εχθρικών ακροατών που ανυπομονούσαν να με δουν να ολοκληρώσω, αλλά όταν τελείωσα δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις, επειδή δεν μπορούν πλέον να φέρουν αντιρρήσεις. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξέρουν πια πάρα πολλά.

Συνεπώς τι γίνεται με τους Παλαιστίνιους;

Η πρόταση πρέπει να είναι, ο Θεός βοηθάει εκείνους που βοηθούν τον εαυτό τους. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν τρόπους να δράσουν μόνοι τους, και νομίζω ότι αυτό που έγινε στα τέλη του Γενάρη (η καταστροφή τμήματος του τείχους που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο) είναι καλό σημάδι.

Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν και στη Δυτική Όχθη. Ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι οπλισμένοι με αξίνες και σφυριά πρέπει να πάνε στο τείχος και να πουν «το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης είπε ότι αυτό το τείχος πρέπει να διαλυθεί. Εφαρμόζουμε την απόφαση του ΔΔΔ. Γκρεμίζουμε το τείχος».

Αυτό σημαίνει ότι ενθαρρύνετε τη βία;

Αυτό που έγινε στη Γάζα τον περασμένο μήνα δεν ήταν βία. Υπερασπίζομαι αυτό που επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, ότι οι λαοί υπό κατοχή μπορούν να αντιστέκονται στην κατοχή με μέσα που είναι νόμιμα σύμφωνα με το δίκαιο αυτό. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη βία στο βαθμό που στοχοποιούνται μαχητές και όχι πολίτες.

Τι έχετε να πείτε για το ότι σας κάλεσαν ως μάρτυρα ειδικό για τη Χαμάς σε μια υπόθεση σε αμερικανικό δικαστήριο το 2006;

Στο Σικάγο, κάποιος είχε διωχθεί με μια παράλογη κατηγορία τρομοκρατίας και με κάλεσαν ως μάρτυρα με ειδικές γνώσεις για τη δράση της Χαμάς στη Γάζα. Αυτό είν’ όλο. Φυσικά και θα τους υποστήριζα, τι πρόβλημα υπάρχει με τη Χαμάς; Είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση της Παλαιστίνης. Ποιος νοιάζεται τι τους θεωρούν, ο λαός τους εξέλεξε.

Προσπαθείτε σκόπιμα να προκαλέσετε με τις απόψεις σας;

Όχι, δεν έχω καμία διάθεση να προκαλέσω, θέλω να νικήσει αυτός ο αγώνας (για την Παλαιστίνη). Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να νικήσουμε, αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που κάνω αυτή την περιοδεία.

Νομίζω ότι η κοινή γνώμη σχετικά με το Ισραήλ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Νομίζω ότι θα είναι ακόμη χειρότερα τώρα επειδή κανένας δεν πρόκειται να υπερασπιστεί το Ισραήλ όταν οι Παλαιστίνιοι ανατινάξουν το τείχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: