Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Επείγον μήνυμα από το Paz Ahora και το PYN

Ακολουθεί ακριβής μετάφραση του μηνύματος:

Θέμα: Απευθείας νέα από το κονβόι για τη Γάζα από εθελοντές και σχετικά με πιθανή ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τους εθελοντές του Paz Ahora (Ειρήνη Τώρα) και του Palestinian Youth Network, PYN (Παλαιστινιακό Δίκτυο Νεολαίας). Αύριο, Τρίτη [σήμερα δηλαδή 12/2] θα προσπαθήσουν και πάλι να περάσουν τα σύνορα της Γάζας. Μέχρι στιγμής στάθηκε αδύνατο επειδή η αιγυπτιακή κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα. Τα φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα επιτρέπεται να φτάσουν μόνο μέχρι το σημείο του δρόμου ανάμεσα στο διάδρομο (channel) και την πόλη. Εκεί, οι αιγυπτιακές αρχές αναγκάζουν τα φορτηγά να ξεφορτώσουν και να μεταφέρουν όλα τα φορτία σε ειδικά φορτηγά, τα οποία επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν αποκλειστικά τη διαδρομή από το Alarish (χερσόνησος του Σινά) και το εσωτερικό της Γάζας. Οι αγωνιστές μας έλαβαν την πληροφορία ότι ίσως αύριο [σήμερα] ενδεχομένως ανοίξει το σύνορο. Οι ιατρικές προμήθειες έχουν ήδη αγοραστεί και το φορτηγό έχει ειδοποιηθεί.

Μας πληροφορούν όμως ότι υπάρχει κι άλλο ένα πρόβλημα πέρα από το άνοιγμα των συνόρων, επειδή ο Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι επίκειται άμεσα επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Εάν συμβεί αυτό η αποστολή του Paz Ahora θα είναι δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά οι αιγυπτιακές αρχές κρατούν εχθρική στάση απέναντι στους Παλαιστινίους. Οι κάτοικοι της Γάζας που περνούν στην Αίγυπτο δεν αντιμετωπίζονται καλά. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που καταφτάνουν πρέπει να περάσουν επί μακρό από ελέγχους. Στο αεροδρόμιο υπάρχει χώρος κράτησης αποκλειστικά για Παλαιστινίους, όπου τοποθετούνται τουλάχιστον 20 άνθρωποι κάθε φορά. Οι παλαιστίνιοι νεολαίοι που βοηθούν αυτό το κονβόι για τη Γάζα, υπέστησαν 5άωρη αναμονή και έλεγχο όταν έφτασαν στο Κάιρο.

Θυμίζουμε ότι οι παραλήπτες των φαρμάκων στη Γάζα είναι: τα προσφυγικά στρατόπεδα της UNRWA, οι Επιτροπές Υγείας (Health Work Committees) και η Καμπάνια Break the Siege.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά στιγμή, οι αγωνιστές του Paz Ahora και του Palestinian Youth Network μπορούν να δεχτούν κλήσεις στο αιγυπτιακό τηλέφωνο 0020189726246.

Δεν υπάρχουν σχόλια: