Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Το κονβόι του ισραηλινού παλίμψηστου

(από το μήνυμα του Άνταμ Κέλερ-Gush Shalom)

Ύστερα από μία εβδομάδα μας πληροφόρησαν από το γραφείο του υπουργού Άμυνας ότι θα επιτραπεί η είσοδος των τροφίμων που συγκέντρωσε το κονβόι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Της άδειας προηγήθηκε μακρά σειρά πολύπλοκης αλληλογραφίας με τις στρατιωτικές αρχές η οποία αρχικά αντιμετώπισε άρνηση.

Το τελικό θετικό αποτέλεσμα επετεύχθη κατόπιν επίμονης και συνεχούς όχλησης προς διάφορα μέρη του Στρατού και της γραφειοκρατίας του υπ. Άμυνας και ύστερα από την προσεκτική προετοιμασία της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο (η οποία θα κατατίθεντο αυτήν την εβδομάδα, εάν δεν παρεχόταν η άδεια).

Εκτός απ’ αυτή την οδό που καθοδηγήθηκε επιτυχώς από το Adalah, παράλληλα προσεγγίστηκαν μέλη της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) από διάφορα κόμματα και ζητήθηκε η βοήθειά τους (μεταξύ αυτών και το Χαντάς [Μ. Μπάρακε] που έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση με τον Ολμέρτ), άνθρωποι και ομάδες άσκησαν ανεπίσημη πίεση στο στρατιωτικό και το πολιτικό κατεστημένο και κατόπιν της διεθνούς έκκλησης του Gush Shalom, εκατοντάδες διαμαρτυρίες στάλθηκαν από διάφορες χώρες στα γραφεία των Ολμέρτ και Μπαράκ απαιτώντας να διευκολυνθεί η διέλευση των αγαθών. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο.

Εκτός και αν συμβεί κάτι έκτακτο (πράγμα πάντα αναμενόμενο σ’ αυτή τη χώρα και σ’ αυτήν την περιοχή), απομένει απλώς ο συντονισμός με το στρατό της ακριβούς ώρας της διέλευση των αγαθών, μάλλον την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αποφασίσαμε να κάνουμε μία νέα συνάντηση για να συζητήσουμε πιο ολοκληρωμένα τους τρόπους και τα μέσα συνεργασίας σε δραστηριότητες και διαδηλώσεις: Εβραίοι και Άραβες, περισσότερο ή λιγότερο μετριοπαθείς ή ριζοσπάστες, Σιωνιστές, μη Σιωνιστές και αντί Σιωνιστές, οι οποίοι εναντιώνονται στην κατοχή και στην πολιορκία της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: