Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Το Ισραήλ απειλεί με εισβολή στη Γάζα

Πηγές: Al Jazeera, Palestinian Information Center, πατήστε εδώ για να δείτε ένα σκληρό φωτογραφικό ντοκουμέντο της πρόσφατης ισραηλινής επιδρομής.

Μέσα στο τελευταίο 48ωρο τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε Δυτική Όχθη και Γάζα, 34 σύμφωνα με άλλες πηγές, εννέα από τους νεκρούς είναι παιδιά και τουλάχιστον 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις γίνονται κυρίως από αέρος αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε στο κήρυγμα της Παρασκευής δήλωσε ότι η απειλή χερσαίας επιδρομής δεν φοβίζει το λαό της Γάζας: «δεν κατέχουν [οι Ισραηλινοί] τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 38 χρόνια, τι πέτυχαν; Δεν μπόρεσαν να σπάσουν την αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων στον αγώνα τους για την ελευθερία». Άσκησε επίσης δριμεία κριτική σε όσους ισχυρίζονται ότι οι ρουκέτες της αντίστασης ήταν η αιτία των ισραηλινών ακροτήτων στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι αντιστασιακές οργανώσεις είχαν σταματήσει την εξαπόλυση πυραύλων την τελευταία εβδομάδα, αλλά το Ισραήλ απάντησε στοχεύοντας την Τετάρτη πέντε μαχητές της αντίστασης και εξώθησε τις οργανώσεις σε απάντηση. «Οι ρουκέτες είναι απλώς δικαιολογία, ο στόχος της εν εξελίξει ισραηλινής σφαγής είναι να υποταχθούν οι Παλαιστίνιοι και να σταματήσουν να απαιτούν τα δικαιώματά τους».

Χερσαία εισβολή και δήλωση-σοκ για Ολοκαύτωμα

«Η χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας είναι ρεαλιστική και εφικτή. Δεν τη φοβόμαστε» δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ την Πέμπτη.

«Όσο κλιμακώνονται οι επιθέσεις με Κασάμ και οι ρουκέτες φτάνουν σε μεγαλύτερο εύρος βολής τόσο [οι Παλαιστίνιοι] θα προκαλούν στον εαυτό τους ένα μεγαλύτερο “shoah” (η εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα) επειδή θα χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη για να αμυνθούμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Matan Vilnai. Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωσή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και η ανασκευή της έγινε από τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Arye Mekel, που είπε ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε «με την έννοια μιας καταστροφής και όχι ενός Ολοκαυτώματος».

Τις δηλώσεις επέκρινε σφόδρα ο αξιωματούχος της Χαμάς Abu Zuhri λέγοντας «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέους Ναζί που θέλουν να σκοτώσουν και να κάψουν τον παλαιστινιακό λαό» καθώς και ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας Abu Obeida, «Ποτέ δεν θα έχουμε εξοπλισμό συγκρίσιμο μ’ εκείνον του εχθρού μας, αλλά εργαζόμαστε διαρκώς ώστε να έχουμε επάρκεια και να μετατρέπουμε κάθε επίθεση σε μια αλησμόνητη περιπέτεια για τον εχθρό».

Οι νεκροί

Πέντε από τα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο και τα τέσσερα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Ηλικίας 7, 8, 11 και 14 ετών έπαιζαν ποδόσφαιρο κοντά στο τζαμί Salam στην Jabalya όταν ο ισραηλινός πύραυλος διαμέλισε τα κορμιά τους. Εντωμεταξύ το 6 μηνών βρέφος που σκοτώθηκε προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το μοναδικό παιδί ζευγαριού που προσπαθούσε να τεκνοποιήσει εδώ και πέντε χρόνια.

Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνεται και ο διοικητής της ένοπλης πτέρυγας των Παλαιστινιακών Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, Khalil Ali, ενώ επίθεση δέχτηκε και η γειτονιά Saftawi όπου εδράζει η Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργατών.

Στη Νάμπλους δύο μαχητές των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα σκοτώθηκαν συγκρουόμενοι με τον ισραηλινό στρατό κατά την εισβολή του στον προσφυγικό καταυλισμό Balata.

Η απάντηση

Περισσότερες από 80 ρουκέτες έχει εξαπολύσει η Χαμάς απαντώντας στην ισραηλινή επίθεση του τελευταίου 48ωρου. Εκτός από τις συνήθεις ρουκέτες Κασάμ που έχουν περιορισμένο εύρος οι μαχητές της Γάζας εξαπολύουν και ιρανικής κατασκευής ρουκέτες Grad που έφτασαν μέχρι το Ασκελόν, 17χλμ βόρεια της Γάζας. Μία από αυτές χτύπησε πολυκατοικία διαπερνώντας τρεις ορόφους και μια άλλη προσγειώθηκε σε σχολείο τραυματίζοντας ένα 17χρονο κορίτσι. Το Ασκελόν χτυπιέται για πρώτη φορά.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Nabil Abu Rdainah, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «σημαίνουν ένα μόνο πράγμα: η ισραηλινή κυβέρνηση …επιδιώκει να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία».

Ανήλικο θύμα και στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ένα 14χρονο κορίτσι αιγυπτιακής καταγωγής στο χωριό Karm Abu Musleh υπέκυψε την Πέμπτη στα τραύματα που της προκάλεσαν θραύσματα από σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη από το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, Karm Abu Salem.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι η ανήλικη Samah Nayef Msallam χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ έπαιζε έξω από το σπίτι της που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το συνοριακό πέρασμα.

Αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, επιβεβαίωσαν ότι το κορίτσι χτυπήθηκε από ισραηλινές σφαίρες, πράγμα που υποστηρίζει και συγγενής της, παρών στο συμβάν.

Το αιγυπτιακό χωριό Karm Abu Musleh βρίσκεται απέναντι από το παλαιστινιακό χωριό Karm Abu Salem που καταλήφθηκε το 1948 από τους σιωνιστές και μετονομάστηκε σε Kerem Shalom.

Η ίδια αιγυπτιακή οικογένεια θρήνησε κι άλλο νεκρό τον περασμένο μήνα από ισραηλινά πυρά. Η Αίγυπτος έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: